O dată cu reluarea drumețiilor și excursiilor prin zonele cotropite de verde în jurul Sibiului crește și numărul interacțiunilor cu câinii de la numeroasele stâne de pe trasee. Pentru cei care se tem de astfel de întâlniri există o rețetă pe cât de simplă, pe atât de eficientă: boabele pentru câini și vorba bună.
Cele mai mari probleme sunt ridicate, adesea, de cei care ies cu bicicleta pe trasee unde se intersectează aproape inevitabil în această perioadă și cu turme numeroase de oi. Printre metodele de protecție la care apelează unii bicicliști sunt emițătoarele de sunete care ar deranja câinii ori sprayurile cu diferite substanțe iritante. Gama aceasta de metode presupune însă menținerea unui grad ridicat de disconfort, deoarece biciclistul sau drumețul se va poziționa în permanență în poziție de adversitate cu câinii.
Câinii care însoțesc turmele de oi pot fi înfricoșători și din cauza numărului mare în care umblă în grupuri
O altă abordare foarte eficientă și incomparabil mai relaxantă prin nivelul scăzut de stres este aceea de a te ”împrieteni” cu câinii cu ajutorul unor boabe de câini (de orice fel, câinii de la stâne nu sunt deloc pretențioși din motive evidente).
”Primul lucru pe care îl recomandăm la întâlnirea cu câinii de la stână este să te dai jos de pe bicicletă, motor, ce va fi fiind. Chiar dacă vin câinii înspre tine este foarte important să cobori și să te oprești”, arată și Andreea Rosetti, vicepreședinte al Animal Life, cea mai activă și importantă organizație de protecție a animalelor din jurul Sibiului.
A pedala mai departe în speranța că patrupedele se vor liniști crezând că te depărtezi este, de cele mai multe ori, o greșeală: câinii de la stână, mai ales dacă sunt în grup mare, vor continua să urmărească biciclistul pe distanțe lungi.
Pentru un plus de confort, eventual, este indicat ca, după ce coborâți bicicleta să o interpuneți între voi și câinii care se apropie. În plus, este cât se poate de recomandat să le vorbiți câinilor pe un ton calm – chiar vesel – chiar dacă sunt încă la depărtare.
Când câinii sunt suficient de aproape, aruncați-le câteva boabe. Încă de la foșnetul pungii în care veți căra aceste boabe veți vedea o schimbare în comportamentul câinilor care se apropie. Și aproape garantat, după ce primul câine care ajunge la una din boabele aruncate apucă să o ronțăie, toți ceilalți care îl urmează aproape vor uita pentru ce au venit lătrând și vor începe și ei să ”amușine” după boabe.
Mai departe, ține de cât de confortabil se simte fiecare în a permite câinilor să se apropie. Dacă le veți da boabe în continuare tot mai aproape, ei se vor apropia. Aruncându-le în continuare la distanță, vor păstra această distanță.
Important este ca – după ce ați aruncat suficiente boabe astfel încât să deveniți confortabili cu prezența câinilor ori dacă deja ați atras atenția ciobanului și îi veți cere să își cheme câinii – să nu vă urcați imediat înapoi pe bicicletă și să plecați. Dacă nu este prin apropiere ciobanul și nu v-ați propus să hrăniți bine câinii cu boabele pe care le cărați puteți începe să vă îndepărtați calmi: câinii vor rămâne pe loc.
”Dacă nu o iei la fugă, nu începi să strigi și să te agiți creând panică, animalele se vor liniști rapid”, mai arată Andreea Roseti.
Cel mai rău scenariu
Problemele cele mai mari, însă, sunt la cei care merg în drumeții însoțiți de proprii câini. ”Să zicem că la grupurile mari de drumeți nu este o problemă, în astfel de cazuri se gestionează mult mai ușor o astfel de situație. Însă dacă vorbim de o familie cu un câine în lesă, un scenariu mai prost de atât nu se poate. Câinii de stână vor ataca inevitabil câinele aflat sau nu în lesă, lucrurile vor deveni greu de gestionat. Prin urmare, oamenii ar trebui să ocolească a ieși în drumeții cu câini în zonele unde sunt turme de oi. Sau, dacă tot insistă, să fie pregătiți cu spray de urs, dar noi nu recomandăm astfel de aventuri. În ultimele luni am avut deja câteva cazuri de căței cu care oamenii au ieșit în drumeție și care au fost chiar omorâți de câinii de la stâne. Din păcate, de astfel de situații aflăm în fiecare an”, descrie Andreea Roseti.
Notă: filmul atașat acestui articol a fost realizat după întâlnirea cu peste 200 de câinii de stână în ultimul an. Fără nicio excepție, toate întâlnirile s-au derulat după același scenariu. În filmul atașat n-au fost folosite boabe pentru că, taman în acea ieșire, au fost uitate acasă: au fost înlocuite cu niște biscuți pentru câini, cumpărați de la un magazin din drum.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cum se feresc bicicilistii de , cum sa procedezi cand esti ata , cum procedezi cand esti atacat , cum sa procedezi cand esti ata , boabe pentru caini , biciclisti caini , caini stana , caini ciobanesti
Vizualizari: 14414
Ultimele comentarii
Acum 37 minute
Pentru barosanu
Acum 54 minute
1989
Acum 1 oră
John Doe
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Gigi