Duminică,
19.05.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Un sfert din sesizări dovedesc ilegalități: peste 32.000 de camioane burdușite cu lemne au ieșit legal din pădurile Sibiului anul trecut

Un sfert din sesizări dovedesc ilegalități: peste 32.000 de camioane burdușite cu lemne au ieșit legal din pădurile Sibiului anul trecut

Cu toate că – anul trecut, spre exemplu – un sfert din sesizările formulate de către sibieni au indicat transporturi ilegale de lemne, autoritățile au reușit, pe parcursul a zece ani, să dovedească că, de fapt, nu s-a furat mai nimic.

813.406 mc de material lemnos a fost transportat legal din pădurile județului Sibiu, conform datelor centralizate prin intermediul Sistemului integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL 2.0). 

Pentru a crea o imagine a dimensiunii exploatărilor, cei peste 800.000 de mc de lemn tăiat anul trecut ar încăpea în aproximativ 32.500 de camioane (asta în condițiile în care am alocat o medie ”generoasă” de 25 de mc drept capacitate pentru fiecare camion).

Aceste cantități de lemne transportate pe drumurile județului au atras și atenția localnicilor: un sfert din sesizările lor s-au dovedit a face referire la furturi de lemne. ”În cursul anului 2022, la nivelul județului Sibiu, prin SNUA 112 au fost efectuate un număr de 106 apeluri, din care 79 au fost confirmate ca transporturi legale, 26 de apeluri confirmate ca transporturi ilegale și un apel pentru care apelantul nu a putut comunica numărul auto”, se arată într-un răspuns al lui Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, transmis ca urmare a solicitării formulate de către Gheorghe Cătană, senator AUR de Sibiu.

Constatările

Cu toate că un sfert din sesizări fac referire la transporturi ilegale, în cele din urmă autoritățile forestiere nu reușesc să dovedească furturi pe măsură. Conform aceluiași răspuns transmis de către ministrului Pădurilor, cantitatea de lemn furat ”constatată” în ultimii zece ani în județul Sibiu este de 5.575 de mc. Adică nici 0,7% din cantitatea de lemn exploatată legal în decursul unui an.

”În perioada 2014 – 2023, personalul silvic din cadrul Gărzii Forestiere Brașov, Direcția Silvică Sibiu, prin ocoalele silvice din subordine și ocoalele silvice de regim situate pe raza județului Sibiu au constatat un volum de material lemnos transportat ilegal de 5.575 de m și au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum de 1.868.450 de lei. Conform evidențelor Gărzii Forestiere Brașov, în perioada 2014 – 2023, agenții economici din județul Sibiu care au primit cele mai multe amenzi contravenționale sunt Nival Com SRL, Pinu Import Export SRL, Horbnach Centrala SRL, Holz Impex SRL, Forest Montan 2003 SRL, Doboș SRL și Anto-Val Forest SRL”, se mai arată în răspunsul transmis de Barna senatorului Cătană.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Jiji Berbecali

Acum 1 an

Se construiesc multe dulape la Cotro coceni.
Raspunde

Asta e statul esuat condus de Kwi

Acum 1 an

Directia silvica Sibiu se ocupa de poteci si de macelarit lilieci in Subarini iar militia are mandat sa se ocupe doar de gainarii - de furturi pana la 1 - 2 mc de lemn. La furtul cu racoantele de zeci de mc militia si toate celelalte autoritati de control au ordin sa se uite in alta parte. Asta e statul mafiot administrat de guvernul si parlamentul ficusului. Iar austriecii de la Sebes castiga din padurile taiate ale Romaniei cat nici nu visau vreodata.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Total de acord cu tine , doar ca austriecii tocmai au vandut fabrica de la Sebes unor nemti!
Raspunde

Elzoroaba

Acum 1 an

manea putinistă
Raspunde

@ Kokos

Acum 1 an

stiu. Si asta face taierile ilegale si lipsa controlului mai putin ilegale ?? NU !
Raspunde

Alin

Acum 1 an

Mă intreb de ce nu fac organizatiile de mediu, altfel destul de vocale, o sesisare la organismele europene, ptr nerespecatrea dreptului la in mediu curat, ptr defrisari, ptr distrugere, etc ?! Oare sunt si ele părtașe ( non-combatul cam asta e) la jaful, acoperit profesionist, de directia silvica . Odinioară inclusiv un cunoscut candidat la primaria sibiului era foarte activ pe chestiuni de mediu, dar s a muiat de tot ……, de tot de tot ( si nu doar pe chestiuni de mediu).
Raspunde

Cetatean

Acum 1 an

O simpla imparteala si rezulta 89 de camioane pe zi! Chiar nici o autoritate a statului nu a putut vedea macar unul?
Raspunde

Emil

Acum 1 an

De parca a iesit cineva legal din Sibiu. Din aceste pisichera Turcan a rostit .. prinde oarbul scoate-i ochii'' cand infractorii PNL au saltat stacheta hotiei la minim 250 000 lei.....Si tot din aceste motive **** Iohannis cerea oficial infractorilor afiliati sa-si curete total bubele pentru a putea fi inscaunati si promovati in mafia statala.

Raspunde

Nexol

Acum 1 an

Fura direct cei ce trebuie sa le pazeasca si protejeze,la Carta Nou Roman e un padurar care face "curat" impreuna cu fratele sau...remorci de lemne coboara in DN din padurile alea...aduse la margine insasi de padurar.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus