Acoperișul unui monument istoric s-a prăbușit parțial în centrul Sibiului. Noul proprietar: Vom readuce clădirea la gloria de odinioară

Acoperișul clădirii de la numărul 7 pe strada Mitropoliei s-a prăbușit parțial iarna aceasta, lăsând practic o mare parte din monumentul istoric expus intemperiilor și grăbind procesul de distrugere.

Atestată documentar încă din secolul XIV, clădirea de pe str. Mitropoliei, nr. 7, a fost han și hotel în vremurile vechi, ulterior fiind declarată monument istoric.

”La 18 august 1848, Simion Bărnuţiu a fugit pe fereastră (prima fereastră de la parter din dreapta gangului)  pentru a nu fi prins de poliţia maghiară condusă de comitele suprem Fr. Beldi. În perioada august 1850 - ianuarie 1851 aici a fost ascuns Ion C. Brătianu, fiind refugiat ca revoluţionar. În 27 octombrie 1935 pe clădire s-a aşezat o placă ce amintea acest eveniment, placă ce a dispărut o dată cu venirea comuniştilor”, consemnează reprezentanții administrației locale pe site-ul dedicat patrimoniului sibian, în descrierea clădirii.

În plus, o placă comemorativă dezvelită în 1968 aminteşte că „În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848 în drumul său spre Munţii Apuseni, Avram Iancu (1824-1872), membru al Comitetului Naţiunii Române“. Toate acestea nu au contat când a venit vorba despre întreținerea clădirii, aflată la doi pași de Piața Mare și pe un traseu popular pentru turiști.

În toamna anului trecut reporterul Turnul Sfatului l-a însoțit pe directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Dan Nanu, în cadrul controalelor pe care instituția le efectuează la clădirile istorice. Ajuns în fața imobilului, Dan Nanu a spus la momentul respectiv că acesta „este cel mai negativ exemplu” în ceea ce privește atitudinea și îngrijirea unui monument istoric.

Clădirea respectivă are o lungă istorie și în ceea ce privește proasta întreținere și atitudinea delăsătoare a proprietarilor. În urmă cu patru ani Primăria Sibiu a intervenit aici ridicând o serie de elemente de susținere și construind un ”tunel” din lemn, care să protejeze pietonii de bucățile care se desprind din imobilul neîngrijit. În perioada respectivă clădirea ajunsese să fie folosită de oameni fără adăpost, la un moment dat existând și un mic incendiu care a necesitat intervenția pompierilor.

Citește și Casa de pe Mitropoliei în care s-a ascuns Brătianu, ocupată abuziv de rromi

Cu ocazia summit-ul UE care a avut loc la Sibiu, clădirea a fost învelită cu materiale textile folosite pe șantiere și a fost golită și de gunoaiele care ”reprezentau un pericol de incendiu”, conform municipalității. În paralel autoritățile au identificat proprietarii clădirii pe care i-au sancționat în mod constant.

În vara anului 2020 Alexandru Munteanu, unul dintre proprietari, a fost executat silit de municipalitate, fiindu-i scos la vânzare sfertul din clădire care îi este trecut pe nume. Prețul la prima licitație pentru cota de ¼ din imobil era de 808.131,67 lei (echivalent a 170.708 euro). La momentul respectiv, conform raportului de evaluare întocmit de evaluator autorizat, imobilul era apreciat la 682.832 de euro. Nimeni nu a fost interesat la momentul respectiv.

Citește și Primăria începe executarea clădirii istorice care ”cade” pe str. Mitropoliei

Lucrurile s-au schimbat în decembrie anul trecut, când un om de afaceri local a cumpărat întregul imobil. Contactat de reporterul Turnul Sfatului acesta a confirmat tranzacția și a precizat că a depus deja documentația necesară pentru demararea lucrărilor de reabilitare.

”Scopul este să readucem clădirea la gloria de odinioară. Am cumpărat imobilul ca investiție, planul este să îl salvăm de la distrugere și să-l reabilităm complet, urmând ca aici să funcționeze un mic hotel, așa cum a și fost în trecut. În zona centrală a clădirii vom amenaja un muzeu al clădirii, în care vom prezenta evenimentele istorice care s-au petrecut aici. Totul face parte dintr-un plan mai amplu la care am lucrat împreună cu reprezentanții Direcției pentru Cultură și cei ai Primăriei. Vrem să facem totul ca la carte”, a declarat pentru Turnul Sfatului noul proprietar al clădirii, care totodată a dorit să nu publicăm numele.

Până la demararea lucrărilor de reabilitare, care ar putea începe până la finalul anului acesta, noul proprietar a demarat și procedurile legale pentru evacuarea unor foști chiriași care nu vor să părăsească imobilul, în ciuda stării avansate de degradare în care se află. Există chiar suspiciunea că acoperișul clădirii s-a prăbușit după ce locatarii au tăiat lemne din elementele de susținere pentru a se încălzi la foc iarna aceasta.

Clădirea de pe Mitropoliei 7, cel mai trist monument istoric din Sibiu. În inspecție cu șeful Direcției Cultură: „Fără pari, casa asta nu cred că prinde Crăciunul”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Pavelele si bordurile sunt monumentele Sibiului.
Raspunde

R.

Acum 1 an

Da sigur o cazut de la sine, nu o fost ajutat deloc. Nici asta nici alea de pe Saguna, asa mai cad acoperisurile... le-as confisca cladirile cu magarii de felul asta.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Nu fiti puerili. Noul proprietar, indiferent cine ar fi acesta, abia asteapta ca imobilul sa ajunga la o stare de degradare atat de avansata incat sa se prabuseasca de la sine sau incat o expertiza tehnica (mituita sau nu) sa sugereze daramarea acestuia pe baza riscului ridicat. Daca ar fi fost interesati de soarta cladirii o puteau repara de mult timp. Acea improvizatie de pasaj pentru pietoni de pe trotuarul adiacent este acolo cred ca de cel putin 5-6 ani, deci problema si situatia este cunoscuta. Doar se asteapta ca timpul sa isi faca datoria :)
Raspunde

Negrea Laura

Acum 1 an

Sa mi- o dea mie. Căci o voi renova. Păcat de cum ajunge centrul Sibiului! Tel 0769245730
Raspunde

Zzz

Acum 1 an

aceeasi situatie pe Saguna, unde dragii nostri margineni/ciobani/benzinari au pus mana pe 2 sau 3 imobile (vis-a-vis de prefectura, pt cei care au deschis televizoarele mai tarziu) si, la fel, au distrus acoperisul cel putin unuia dintre ele. imi imaginez ca si ei, in marinimia lor, vor tot asa sa "redea gloria de odinioara". vrajeli cu iz de zer...
Raspunde

ValKer

Acum 1 an

Si pe Saguna sunt la fel.... case tinute de neamurile benzinarilor, lasate sa cada. Ar trebui data o lege ca acesti detinatori de imobile istorice, sa fie dati in judecata si executati silit, pentru lasarea lor in paragina.
Raspunde

Mircea

Acum 1 an

O coincidenta nefericita a facut ca noul aspect sa fie imortalizat si pe Google Maps. https://www.google.com/maps/@45.796706,24.1492602,61a,35y,122.75h,39.42t/data=!3m1!1e3
Raspunde

Rurik

Acum 1 an

Clădirea a ajuns la cine trebuia sa ajungă. Primăria este dealerul care încasează comisionul. Cat despre "gloria de altădată", minciuni și lăcomie. Va apărea un hotel de ultima oră, după metoda de pe Tribunei. Poate o șpagă la cultură.
Raspunde

Der Konig

Acum 1 an

Într-o capitală europeană, așa ceva este de neconceput. Municipalitatea poate cumpăra, la prețul pieței, clădirea, să o reabiliteze și să o utilizeze cum dorește. Oamenii de afaceri locali au calitatea și seriozitatea unor traficanți de organe și de droguri. Ai avut pe prăpăditul ăla de președinte, prim ministru și majoritatea ciumei galbene, se putea modifica legislația de așa manieră încât să fie posibilă intervenția primăriei într-o astfel de situație, inclusiv prin expropriere/naționalizare pentru cauză de utilitate publică.
Raspunde

Xcdfg

Acum 1 an

peste 600000 euro pentru ce? o darapanatura cu iz istoric? A ajuns Sibiul peste orase ca Stuttgart, Munchen si altele la preturi cel putin... Sunt curios ce se va face acolo ca design si utilitate
Raspunde

D.G

Acum 1 an

Ți-ai găsit şi cu Dl Dan Nanu de la monumente, dar asta este altă poveste pentru data viitoare. Dar, Vai, Dl proprietar nu doreşte să I se publice numele!? Ce chestie interesantă! De ce i-o fi teamă, oare? De câți ani este în paragină clădirea aia?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus