Vineri,
28.01.2022
Innorat
Acum
2°C

Casa de pe Mitropoliei în care s-a ascuns Brătianu, ocupată abuziv de rromi

Casa de pe Mitropoliei în care s-a ascuns Brătianu, ocupată abuziv de rromi

Clădirile din centrul Sibiului vorbesc despre o istorie generoasă. Au fost bănci, hoteluri, palate, reşedinţe ale nobilimii, hanuri celebre ale vremii. Multe au ajuns, astăzi, să fie ocupate ilegal, cu pereţi dărâmaţi, într-o mizerie dureroasă pe care nimeni nu pare s-o mai vadă.

Pe Mitropoliei la numărul 7 a stat Avram Iancu, în drumul său spre Munţii Apuseni. Aici s-a ascuns şi Ion C. Brătianu, de poliţia austro-ungară. Astăzi, aici stau, fără să se ascundă, mai mulţi rromi. N-au de ce să se ascundă, pentru că poliţia ştie deja de ei.

Procesele care omoară clădiri

În 1948, comuniştii au închis Hotelul Union, care funcţiona la vremea respectivă pe Mitropoliei la nr. 7. Au naţionalizat clădirea şi au făcut cu ea exact ce au făcut şi cu restul clădirilor istorice din centrul Sibiului: le-au compartimentat fără noimă, fără să creeze spaţii utile (băile erau comune, la fel ca şi unele bucătării) şi au adus aici muncitori sau cazuri sociale. Foste palate, reşedinţe de vară şi hoteluri de lux au ajuns astfel pe mâna unor oameni care nu aveau de ce să respecte pereţii între care s-au trezit.

img_3178

După 1990, mai mulţi presupuşi moştenitori au revendicat clădirea. Procesele au ajuns în instanţă încă de acum 20 de ani. De atunci s-au fluturat prin faţa judecătorilor acte de moştenire, testamente contestate, CF-uri. S-au luptat, pentru acest imobil, nepoţi şi fraţi. Foştii chiriaşi au pierdut în tribunal apartamentele în care locuiau, iar cei mai mulţi au plecat de bună-voie din casă. Nimeni nu a mai avut interesul s-o renoveze sau măcar s-o întreţină.

img_3174

De puţin timp, instanţa i-a dat câştig de cauză, însă doar pe jumătate din imobil, singurului supravieţuitor dintre cei care au revendicat clădirea. Alexandru Munteanu, cetăţean german, care locuieşte acum în oraşul Victoria, nu a apucat încă să se întabuleze.

“Sunt acum în proces de întabulare, iar după ce acest proces va fi finalizat, voi trece la următoarea etapă. Voi deschide un proces de evacuare a celor care stau acolo ilegal”, spune moştenitorul.
Ilegal stau două septuagenare, foste chiriaşe care nu au părăsit imobilul nici după ce l-au pierdut în instanţă, dar şi câteva familii de rromi.

“Din ambiţie nu plec”

Victoria Tincu are aproape 80 de ani, iar ultimele patru decenii şi le-a petrecut în apartamentul cu 3 camere de pe Mitropoliei 7.

“Doar eu ce am mai reparat una-alta prin casa asta. Acum, nici nu ştiu în ce stadiu mai sunt procesele, ce se mai întâmplă. Din ambiţie nu plec de aici. Am muncit atâţia ani, muncesc şi acum, nu am furat, nu am primit casa pe ochi frumoşi”, spune femeia.
Viaţa, însă, a pus-o în situaţii în care nu se gândea că va ajunge vreodată. Acum câteva luni, în clădire s-au instalat câteva familii de rromi. Aproape 15 persoane, în total. Au forţat uşile, le-au spart cu picioarele şi au intrat, pur şi simplu, înăuntru. Trăiesc acolo ca şi când ar fi casa lor.

img_3177

Când văd echipa de jurnalişti, copiii strigă: “Mama, a intrat cineva în curte noastră!”. Victoria Tincu spune că oamenii au vrut să intre chiar în casa ei.

“Au forţat uşa, dădeau cu picioarele în ea. M-am proptit cu spatele în uşă şi nu am vrut să-i las. Nu m-am gândit la ce pericol mă expun, pur şi simplu m-am ambiţionat, cum să intre aşa, peste mine?! Am sunat la Poliţie, în timp ce ei băteau cu picioarele în uşă”, spune femeia.
Victoria Tincu recunoaşte că poliţiştii au venit destul de repede, însă degeaba.
“M-au întrebat în ce calitate fac reclamaţie. Le-am spus, cinstit, că nu am acte, că am pierdut procesul, că sunt fost chiriaş. Mi-au întors spatele şi mi-au spus că, atunci, sunt exact ca şi cei care mi-au forţat uşa”, povesteşte sibianca.
Poliţiştii au plecat, rromii au rămas. Dar nici nu i-au mai forţat uşa, de atunci.

Ce urmează? Alte procese

Alexandru Munteanu, proprietarul clădirii, spune că va deschide un proces pentru evacuarea tuturor celor care ocupă spaţiul ilegal.

“Eu plătesc impozit pe această clădire. Nu sunt Poliţie, să dau pe nimeni afară, acum. Dar cei care stau acolo ilegal vor fi evacuaţi. Toţi aşteaptă să vadă dacă eu crăp, să poată să stea acolo gratis…”, mai spune bărbatul.
img_3175

Acesta a fost cercetat de procurori, la finalul anului trecut, după ce o bucată de clădire s-a desprins şi a rănit o tânără din Braşov.

Brătianu a sărit de pe geam, în stradă

Clădirea este monument istoric, atestat încă din sec. XIV. O placă comemorativă dezvelită în 1968 aminteşte:

"În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848 în drumul său spre Munţii Apuseni, Avram Iancu (1824-1872), membru al Comitetului Naţiunii Române".
img_3184

În perioada august 1850-ianuarie 1851 aici a fost ascuns Ion C. Brătianu fiind refugiat ca revoluţionar. În sec. XIX era locul de întâlnire al intelectualilor români, iar în timpul revoluţiei de la 1848, al revoluţionarilor români. La 18 august 1848 Simion Bărnuţiu a fugit pe fereastră (prima fereastră de la parter din dreapta gangului)  pentru a nu fi prins de poliţia maghiară condusă de comitele suprem Fr. Beldi. La fel a păţit şi I.C. Brătianu care a sărit pe fereastră în 1851 pentru a nu fi prins de poliţia austro-ungară.

img_3179 După 1875, hotelul este cumpărat de Josef Meltzer care îl renovează dându-i aspectul de astăzi cu faţada în stil eclectic. A purtat, de-a lungul timpului, numele Hotel Meltzer, Hotel Bonfert,Hotel-restaurant Metropol şi Hotel Union.

img_3182

(Sursa info: patrimoniu.sibiu.ro)

Comentarii

11 comentarii

tudor CeMerita

Acum 5 ani

curios cum te chinui 20 de ani sa retrocedezi o cladire care ajunge in perioada asta o ruina cu care nu mai ai ce face
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

nu se chinuie nimeni sa o retrocedeze, mai degraba proprietarul se chinuie sa o recastige
Raspunde

Gigi Nebunu'

Acum 5 ani

cancerul europei se crede in timisoara sa fure tot centru cu ajutorul tradatorilor de tara?
Raspunde

gigi contra

Acum 5 ani

Așa e! Pentru niște bani mânjiți, niște cozi de topor au făcut în așa fel încât centrul Timișoarei să fie ocupat de romi, ca să poată face nunțile în stradă să-și aratele „merțanele”, iar pirandele rochiile de zeci de mii de euro... Ce se va alege de țara asta/
Raspunde

asdfg

Acum 5 ani

Jegosi astia pusi urgent la munca!!!!Cica nu au ce sa le faca ....auzi!!!
Raspunde

@@@

Acum 5 ani

Legat de cladire, incredibila situatie, si in buricul burgului, cladirea e de exceptie avand cel putin 3 etape de evolutie, secol 14, secol 17-18, sfarsit secol 19. Legat de lege, interesant cum in ochii legii, un fost chirias, decent si care se lupta pt. putinul ramas, e tratat egal cu niste vandali-gunoaie ! Draga ''lege'', nu esti exacta ca matematica, dar nu ma mir ca bani la zdup o femeie 3 ani ce fura de foame, si un corupt miliardar 1 an ca a furat un mizilic de 1 mil. Euro. Ha ! Legat de drepturile omului, minoritati si tigani, o sa tot zic, oricui, din Europa sau aici acasa: invatati sa fiti rasisti ! Cand trebuie ! Altfel protejatii legii, minoritati de la tigani la emigranti din locatii ce n-au nimic in comun cu civilizatia, ne omoara in propria casa, cu legea in mana ! Cand e cazul, sa luam atitudine !
Raspunde

alzara

Acum 5 ani

Recent înfrânţi,ungurii nici nu visau în 1851 la K&K !
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 5 ani

Noi, romanii, am dat drepturi minoritarilor nostri, dar problema e ca nu stim sa gestionam situatia.
Raspunde

ALT

Acum 5 ani

SOCANTA SITUATIE,PANA LA URMA JUSTITIA CHIAR E OARBA???SAU CORUPTA.....
Raspunde

.....

Acum 5 ani

Va rog sa rectificati: tigani, NU romi ...
Raspunde

eu

Acum 5 ani

Nu se mai gaseste ziklon B?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus