Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
22°C

Sibiul are nevoie de medici specialiști în medicină de urgență. Chelcea: „Tot scoatem posturi și nu vine nimeni”

Sibiul are nevoie de medici specialiști în medicină de urgență. Chelcea: „Tot scoatem posturi și nu vine nimeni”

Aproximativ 85 de posturi sunt scoase la concurs în acest moment de Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, dar conducerea unității atrage atenția asupra faptului că situația este în dinamică, o parte dintre examenele de angajare fiind în derulare. Potrivit managerului, aceste angajări se fac și în baza de declarațiilor făcute de ministrul sănătății Alexandru Rafila care, la jumătatea lunii aprilie a îndemnat public spitalele să scoată toate posturile libere la concurs, în vederea ocupării acestora până să fie blocate de guvern. Cel mai mare deficit pe care îl are cel mai mare spital din Sibiu este în zona de brancardieri, femei de serviciu și îngrijitoare, iar cel mai greu de angajat medici este pe Secția de Primiri Urgențe.

La jumătatea lunii aprilie Alexandru Rafila, ministrul sănătății făcea un apel public către unitățile medicale din țară pentru scoaterea la concurs a tuturor posturilor care nu sunt ocupate. „Eu am rugat toate unitățile medicale și spitalele să scoată la concurs posturile care sunt libere. Daca nu le scoatem la concurs, atunci o să ajungem în situația în care o să ne plângem că au fost înghețate. Fiecare unitate medicală trebuie să scoată la concurs posturile libere, ca să nu trebuiască să discutam ulterior că nu avem oameni pentru că au fost înghețate angajările în sectorul public”, spunea ministrul sănătății.

„Asta și facem”, este răspunsul medicului Daniel Chelcea, managerul Spitalului Județean din Sibiu. Drept urmare, în acest moment, aproximativ 85 de posturi sunt scoase la concurs. Managerul spune că situația este permanent una în dinamică.  

 „Specificul spitalului este diferit, să spunem, de o altă instituție. Rulajul personalului este unul foarte mare. Oamenii vin, pleacă, ies la pensie, își dau demisia și așa mai departe. Nu este valabil numai pentru Spitalul Județean Sibiu. Este valabil pentru toate instituțiile sanitare. Așa că, și dacă am ocupa toate posturile în momentul de față, s-ar putea ca peste o lună să avem deficit de personal pentru că acesta este specificul locației, nu avem ce să facem, cum să-i ținem”, spune Chelcea.

De asemenea, managerul subliniază faptul că este forte greu de vorbit despre un deficit de personal, dar spune că sunt anumite categorii profesionale unde oamenii nu se înghesuie să se angajeze.

„Este greu de spus dacă vorbim despre deficit de personal. Sunt anumite categorii profesionale pe care le găsim mai greu. Este vorba despre partea de brancardieri, infirmiere, îngrijitoare de curățenie care nu sunt chiar motivați să vină să lucreze în acest mediu spitalicesc. În principal din cauza salariului. Câștigă cam aceeași bani dacă lucrează în oricare alt mediu mai sigur fără risc de infecții și așa mai departe”, mai spune medicul Daniel Chelcea.

Întrebat de reporterul  Turnul Sfatului dacă anunțurile pentru angajare sunt date și prin alte surse decât site-ul spitalului, managerul a explicat că nu consideră că este o problemă de comunicare sau publicitate.

„Din câte știu eu aceste anunțuri se publică și pe un site guvernamental. Apoi tot ceea ce ține de posturile pentru medici se publică în „Viața medicală”, deci se găsesc și la nivel național. Și pe lângă asta să știți și că în situația în care o specialitate are nevoie de medic și-l caută. Eu vă dau un exemplu acum. Avem un post de medic ORL scos la concurs și vreau să spun că am sunat colegii din toate clinicile din țară care să ne recomande oameni care ar fi dispuși să vină la Sibiu. Și asta fac toți colegii din toate specialitățile. Nu cred că este o problemă de comunicare și de publicitate în sensul acesta”, mai spune managerul spitalului județean.

Și pentru că situația este în dinamică, conducerea Spitalului Județean va continua să scoată posturi la concurs.

„Sunt examene care s-au terminat și sunt examene care sunt în derulare. În funcție de cum merg lucrurile noi încercăm să mai scoatem posturi, cum este situația de la Urgență unde tot scoatem posturi și nu vine nimeni. Noi continuăm să le scoatem, poate, până la urmă, vine cineva”, încheie managerul.

Ambulanța Sibiu are toate posturile ocupate, dar este nevoie de oameni  

La Serviciul Județen de Ambulanță toate posturile sunt ocupate cu excepția unui singur post de medic specialist în medicină de urgență la Mediaș.

„La noi schema de personal este plină. În secunda de față toate posturile sunt ocupate. Vor fi colegi care ies în pensie și atunci când se va întâmpla asta vor fi posturi scoase la concurs în perioada imediat următoare. Singurul loc unde avem de multă vreme avem un deficit este la Mediaș, acolo unde este nevoie de un medic specialist în medicină de urgență. Am scos acel post la concurs de nenumărate ori și nu am găsit medic. Acum, în 15 mai, vom avea din nou concurs și sperăm să se ocupe”, spune Costin Popescu, director SAJ Sibiu.

Cu toate că Ambulanța Sibiu are toate posturile ocupate, directorul vorbește despre un deficit de personal.  

„Deficit de personal este având în vedere solicitările la care suntem supuși, specificul muncii, numărul de apeluri care este în creștere în ultimii ani și așa mai departe. Am făcut mai multe memorii către minister solicitând o creștere, o extindere dacă vreți a schemei de personal, dar nu am primit niciun răspuns și sincer în condițiile de răstriște date nici nu cred că vom primi. Dar chiar avem nevoie de oameni. Noi am redus mult personalul TESSA. Grosul muncii este în operativ și acolo am dus toate posturile, pentru că nu avem încotro”, încheie Costin Popescu.

Toate informațiile despre posturile scoase la concurs de Spitalul Județean pot fi găsite pe site-ul unității medicale

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

L

Acum 4 luni

Foarte bine, pt. ca v-ati batut joc de ei. Romania se va reseta in momentul in care nu vor mai fi bani de salarii si pensii, iar sistemul corupt va intra in valiment. Atunci sa va ascundeti in gaura de sarpe....
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

Nu se baga cata vreme in urgente stresul e mare si sunt cele mai slabe colectari de spagi.
Raspunde

Sparrow

Acum 4 luni

Pāi au plecat toti! Acum 15 ani când or venit englejii sā recruteze tineret bovin din spitalele romanesti, din Sibiu, din UPU au plecat 9 medici gata formati, dintr-un foc! Intre timp au plecat mai multi, intre timp unii au facut facultatea de medicinā EXCLUSIV pentru a o tāia dincolo! Bro, medicina e un business gigantic, pacientul e o marfā! Dacā in occident primesti 100£ pe cap de pacient sau 200 $ iar in Romania 8 lei........fā calculele. Bro, in Peterborough la spital pe o gardā de noapte un medic român plecat fuga dincolo ia 145£ / orā. Dacā bagā 10 ore, si bagā, ua 1450£ intr-o noapte, ori 5.77 lei/lirā ....... fā matale calculele. De bani povestim nu de principii si jurāmântul lui Hipocrate sau Ipocrate mai corect
Raspunde

Ion

Acum 4 luni

Ai dreptate,exportul de creiere este cea mai paguboasa afacere a Romaniei ptr ca prostovanii astia din MS nu stiu sa puna o clauza simpla in contractul de rezidentiat de returnare a fondurilor integrale ptr studiu sau obligativitate 5 ani de munca in tara PTR DREPT DE PRACTICA. Chestia e ca in SMURD se face practica de la infirmier la doctor PE PIELEA ROMANASILOR!
Raspunde

Sparrow

Acum 4 luni

Am cunoscut un medic din SriLanka venit in Europa sā profeseze. In SriLanka a trebuit sā garantaze cu echivalentul a $45000 cā dupā expirarea contractului ( 2 ani ) va reveni in SriLanka sau in caz contrar va pierde banii si I se va retrage dreptul de libera practicā medicalā iar rezultatul va fi transmis de indata oricarei entitati care vā solicita confirmarea statutului de medic a " fugitului". Nici un contract in strainatate al unui medic din SriLanka nu putea depāsi 4 ani. Conform legilor lor! Medicul in cauza a lucrat strict 2 ani dupā care s-a reintors in SriLanka. Încā tin legatura cu el....pe WhatsApp....
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

In Romania, majoritatea medicilor buni pentru spaga muncesc, nu pentru salarii. https://360medical.ro/stiri/salariile-medicilor-continua-sa-creasca-in-sua-topul-celor-mai-bine-platite-specialitati-medicale/2022/04/24/amp/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus