Aproximativ 85 de posturi sunt scoase la concurs în acest moment de Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, dar conducerea unității atrage atenția asupra faptului că situația este în dinamică, o parte dintre examenele de angajare fiind în derulare. Potrivit managerului, aceste angajări se fac și în baza de declarațiilor făcute de ministrul sănătății Alexandru Rafila care, la jumătatea lunii aprilie a îndemnat public spitalele să scoată toate posturile libere la concurs, în vederea ocupării acestora până să fie blocate de guvern. Cel mai mare deficit pe care îl are cel mai mare spital din Sibiu este în zona de brancardieri, femei de serviciu și îngrijitoare, iar cel mai greu de angajat medici este pe Secția de Primiri Urgențe.
La jumătatea lunii aprilie Alexandru Rafila, ministrul sănătății făcea un apel public către unitățile medicale din țară pentru scoaterea la concurs a tuturor posturilor care nu sunt ocupate. „Eu am rugat toate unitățile medicale și spitalele să scoată la concurs posturile care sunt libere. Daca nu le scoatem la concurs, atunci o să ajungem în situația în care o să ne plângem că au fost înghețate. Fiecare unitate medicală trebuie să scoată la concurs posturile libere, ca să nu trebuiască să discutam ulterior că nu avem oameni pentru că au fost înghețate angajările în sectorul public”, spunea ministrul sănătății.
„Asta și facem”, este răspunsul medicului Daniel Chelcea, managerul Spitalului Județean din Sibiu. Drept urmare, în acest moment, aproximativ 85 de posturi sunt scoase la concurs. Managerul spune că situația este permanent una în dinamică.
„Specificul spitalului este diferit, să spunem, de o altă instituție. Rulajul personalului este unul foarte mare. Oamenii vin, pleacă, ies la pensie, își dau demisia și așa mai departe. Nu este valabil numai pentru Spitalul Județean Sibiu. Este valabil pentru toate instituțiile sanitare. Așa că, și dacă am ocupa toate posturile în momentul de față, s-ar putea ca peste o lună să avem deficit de personal pentru că acesta este specificul locației, nu avem ce să facem, cum să-i ținem”, spune Chelcea.
De asemenea, managerul subliniază faptul că este forte greu de vorbit despre un deficit de personal, dar spune că sunt anumite categorii profesionale unde oamenii nu se înghesuie să se angajeze.
„Este greu de spus dacă vorbim despre deficit de personal. Sunt anumite categorii profesionale pe care le găsim mai greu. Este vorba despre partea de brancardieri, infirmiere, îngrijitoare de curățenie care nu sunt chiar motivați să vină să lucreze în acest mediu spitalicesc. În principal din cauza salariului. Câștigă cam aceeași bani dacă lucrează în oricare alt mediu mai sigur fără risc de infecții și așa mai departe”, mai spune medicul Daniel Chelcea.
Întrebat de reporterul Turnul Sfatului dacă anunțurile pentru angajare sunt date și prin alte surse decât site-ul spitalului, managerul a explicat că nu consideră că este o problemă de comunicare sau publicitate.
„Din câte știu eu aceste anunțuri se publică și pe un site guvernamental. Apoi tot ceea ce ține de posturile pentru medici se publică în „Viața medicală”, deci se găsesc și la nivel național. Și pe lângă asta să știți și că în situația în care o specialitate are nevoie de medic și-l caută. Eu vă dau un exemplu acum. Avem un post de medic ORL scos la concurs și vreau să spun că am sunat colegii din toate clinicile din țară care să ne recomande oameni care ar fi dispuși să vină la Sibiu. Și asta fac toți colegii din toate specialitățile. Nu cred că este o problemă de comunicare și de publicitate în sensul acesta”, mai spune managerul spitalului județean.
Și pentru că situația este în dinamică, conducerea Spitalului Județean va continua să scoată posturi la concurs.
„Sunt examene care s-au terminat și sunt examene care sunt în derulare. În funcție de cum merg lucrurile noi încercăm să mai scoatem posturi, cum este situația de la Urgență unde tot scoatem posturi și nu vine nimeni. Noi continuăm să le scoatem, poate, până la urmă, vine cineva”, încheie managerul.
Ambulanța Sibiu are toate posturile ocupate, dar este nevoie de oameni
La Serviciul Județen de Ambulanță toate posturile sunt ocupate cu excepția unui singur post de medic specialist în medicină de urgență la Mediaș.
„La noi schema de personal este plină. În secunda de față toate posturile sunt ocupate. Vor fi colegi care ies în pensie și atunci când se va întâmpla asta vor fi posturi scoase la concurs în perioada imediat următoare. Singurul loc unde avem de multă vreme avem un deficit este la Mediaș, acolo unde este nevoie de un medic specialist în medicină de urgență. Am scos acel post la concurs de nenumărate ori și nu am găsit medic. Acum, în 15 mai, vom avea din nou concurs și sperăm să se ocupe”, spune Costin Popescu, director SAJ Sibiu.
Cu toate că Ambulanța Sibiu are toate posturile ocupate, directorul vorbește despre un deficit de personal.
„Deficit de personal este având în vedere solicitările la care suntem supuși, specificul muncii, numărul de apeluri care este în creștere în ultimii ani și așa mai departe. Am făcut mai multe memorii către minister solicitând o creștere, o extindere dacă vreți a schemei de personal, dar nu am primit niciun răspuns și sincer în condițiile de răstriște date nici nu cred că vom primi. Dar chiar avem nevoie de oameni. Noi am redus mult personalul TESSA. Grosul muncii este în operativ și acolo am dus toate posturile, pentru că nu avem încotro”, încheie Costin Popescu.
Toate informațiile despre posturile scoase la concurs de Spitalul Județean pot fi găsite pe site-ul unității medicale.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 1879
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Raluca Budusan
Acum 2 ore
Iepurasul
Acum 2 ore
R.
Acum 2 ore
Marko
Acum 2 ore
Lucian