Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Ce facem de Noaptea Muzeelor la Sibiu: Concert Damian&Brothers, tururi ghidate, ateliere interactive și intrare gratuită în mai multe muzee

Ce facem de Noaptea Muzeelor la Sibiu: Concert Damian&Brothers, tururi ghidate, ateliere interactive și intrare gratuită în mai multe muzee

Ateliere interactive, tururi ghidate, intrări gratuite la muzee, dar și concerte. Sunt câteva dintre activitățile pe care le putem face în acest weekend la Sibiu, de Noaptea Muzeelor. Sâmbătă, 13 mai, mai multe instituții din Sibiu pregătesc o serie de activități speciale, toate cu acces gratuit pentru public.

Citește și: Turnul Sfatului și turnurile de pe strada Cetății, deschise în Noaptea Muzeelor 2023

Am pregătit, mai jos, lista evenimentelor pregătite la Sibiu, de Noaptea Muzeelor.

Palatul Brukenthal din cadrul Muzeului Național Brukenthal rămâne închis, dar se vor deschide alte spații

Muzeul Național Brukenthal participă în acest an la „Noaptea Muzeelor” și oferă sibienilor trei spații care vor putea fi vizitate. Este vorba despre Muzeul Cinegetic August von Spiess, Sala cu frescă și Muzeul de Artă Contemporană. Palatul din Piața Mare va rămâne închis, întrucât dorința conducerii este de a oferi vizibilitate celorlalte spații ale muzeului, dar și pentru că echipa Muzeului a alcătuit deja un calendar de gratuități pentru vizitarea Palatului pentru anul 2023. Muzeul Brukenthal deschide, de asemenea, și Sinagoga.

Program:

- Muzeul Cinegetic August von Spiess (18:00 - 23:30);

- Muzeul de Artă Contemporană (18:00 - 23:30);

- Sala cu frescă din Piața Mică, nr. 22 (18:00 - 23:30)

- Sinagoga Sibiu (18:00 - 23:30).

 

Concert și ateliere interactive la Muzeul Astra

În anul Anul European al Competențelor (The European Year of Skills 2023), Muzeul ASTRA din Sibiu propune publicului vizitator un program special, variat și bogat. Printre activitățile care se vor desfășura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului enumerăm: ateliere educaționale pentru copii, ghidaje tematice la principalele monumente realizate de către muzeografi și nu în ultimul rând concerte pe Scena de pe lac. La Târgul de țară vizitatorii vor putea degusta preparate tradiționale.

De asemenea, Muzeul Țării Secașelor din localitatea Miercurea Sibiului, unitate componentă a Muzeului ASTRA, va fi deschis pentru vizitatori. Tot cu ocazia acestui eveniment va fi lansat și noul brand al Muzeului ASTRA.

Totodată, muzeul pregătește un concert cu Damian&Brothers și o petrecere cu Kosta& Funkydrop DJ Set.

Muzeul Bisericii Evanghelice C.A va fi deschis

Vizitatorii vor putea vedea expoziția permanentă a muzeului, de la ora 19:00, cu ghidaj gratuit, în limba română, din partea lui András Bándi. De asemenea, va putea fi vizitată  „Expoziția temporară a muzeului ”Libertatea religioasă ca motiv al migrației. Personalități ale Transilvaniei secolelor XVI – XX”.

Program special la Muzeul Atelier Tipografie Sibiu

Anul acesta, și Muzeul Atelier Tipografie Sibiu a pregătit un program special de Noaptea Muzeelor, care cuprinde următoarele:

1. Vizitarea muzeului (vizită ghidată, prezentare orală), durată 30 min.

-  Artele, Tipografia ;

-  Evoluția Comunicării, revoluţia tipografică ;

-  Tipograful Johannes Gutenberg, tipografi români, sibieni;

- Tiparul, sistemul de unitați de măsură tipografice (linie, punct) ;

- Materialul Tipografic (litera, albitura, spaţii, liniatura, ornamente, etc.) ;

- Mobilierul și uneltele tipografului (casa de litere, regalul, culegarul, galionul, șasiul, blocatorii, cheia, valul de corectură, rigla tipografica etc.) ;

-  Culegerea de litere ;

-  Tipuri de prese tipografice (corectură, platan, pedală, legătorie etc.) ;

-  Cerneluirea, tipărirea, corectura.

2. Partea practică, durată 30 min.

În cadrul vizitei ghidate, participanții vor crea o tipăritură cu care vor pleca acasă, realizată cu litere mobile, ornamente, albitură, unelte și prese tipografice manuale din epoca tipografiei preindustriale, format A5 (148 x 210 mm). Fiecare participant va cernelui și tipări individual compoziția cu designul ales la presa manuală de corectură Hohner, FTC (Fonderia Tipografica Cooperativa) sau la presa cu mâner Columbiană.

 

Turnurile Turnul Sfatului și turnurile de pe strada Cetății, deschise pentru sibieni

Potrivit reprezentanților primăriei Sibiu, după ora 19.00, când programul obișnuit de vizitare se încheie, accesul în Turnul Sfatului și turnurile de pe strada Cetății se va face gratuit, până la ora 24.00, ultima intrare fiind permisă la ora 23.30.

Biblioteca Astra, parte din Noaptea Muzeelor

Și Biblioteca Astra a pregătit un program special pentru sâmbătă, 13 mai, după cum urmează:

- Vizitarea Palatului ASTRA  (17:00-23:00)

- vizite ghidate în sediul istoric al bibliotecii;

- Muzeul Asociațiunii (et. 1);

- Sala Festivă (et. 2);

-  Expoziția de pictură Doina Veturia Papp (et. 2). 

Povestea Parcului ASTRA: 17:00, 19:00 și 21:00

- tururi ghidate cu istoricul Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu

- punct de întâlnire: Terasa bibliotecii, et. 5

Povești în pijamale: 20:00-22:00

- sesiuni de lectură pentru copii, American Corner Sibiu, et. 5

Participarea la toate evenimente este liberă.

Noaptea Muzeelor la AFT

Muzeul şi Biblioteca Universitară din Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu îşi deschid porţile, sâmbătă, 13 mai 2023, în intervalul 17:00 – 21:00, pentru a fi vizitate de toţi cei care doresc să afle informaţii despre istoria învățământului militar românesc, să participe la atelierele de recondiţionat carte sau să asiste la scurte momente de lectură de seară.

Sursă foto principală: Muzeul Astra

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus