Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Centrală fotovoltaică, inaugurată de unul dintre primii investitori din Zona Industrială Vest. Director: „Investițiile nu sunt gândite pentru a reduce personalul, ci pentru a optimiza procesele”

Centrală fotovoltaică, inaugurată de unul dintre primii investitori din Zona Industrială Vest. Director: „Investițiile nu sunt gândite pentru a reduce personalul, ci pentru a optimiza procesele”

Peste 700 de panouri fotovoltaice pe o suprafață de 5.000 metri pătrați înseamnă cea mai nouă centrală fotovoltaică din Sibiu. Este vorba despre o investiție de 400.000 euro, aflată în prima etapă, a unui concern elvețian. Se estimează că în final aceasta va asigura peste o treime din consumul electric al companiei.

Centrala fotovoltaică a fost construită cu fonduri proprii de Phoenix Mecano Plastic SRL, fabrica de producție din România a investitorului elvețian Phoenix Mecano AG. Compania și-a început activitatea în Sibiu în anul 2000, fiind una dintre primele care a început să activeze în Zona Industrială Vest.

„Investiția de azi înseamnă 400 de kilowați putere instalată în curent alternativ, fiind estimată la aproximativ 400.000 euro, plus TVA. Asta ne acoperă nouă cam 16% din consumul anual de electricitate și avem în plan a 2-a etapă încă 400 de kilowați, astfel încât vom ajunge să acoperim peste o treime din consumul nostru anual de electricitate. În total, e vorba de 782 de panouri de câte 540 W fiecare pe o suprafață de aproximativ 5.000 metri pătrați”, a explicat Constantin Marinescu, administrator și director general.

Potrivit lui, investiția inițială a celor de la Phoenix la Sibiu a fost de 4 milioane de euro la începutul anilor 2000, compania achiziționând terenului de la Primăria Sibiu. „Am început cu injecții mase plastice, pe care le producem și acum pentru firma Bopla, care face parte tot din grupul nostru”, ne-a spus Marinescu. Directorul companiei a explicat că firma produce doar pentru piața externă, produsle fiind pentru utilizări industriale.

„Am pornit cu 100 de persoane aproximativ și acuma suntem pe la 170 de persoane”, ne-a mai spus Marinescu. Întrebat dacă investitorul are în plan să facă noi angajări, acesta ne-a răspuns că acestea nu sunt prevăzute pe termen scurt, dar sunt avute în vedere pe termen mediu. În orice caz, sunt excluse în acest moment reducerile de personal. „În general, investițiile nu sunt gândite pentru a reduce personalul, ci pentru a optimiza procesele, pentru a reduce costurile și astfel prețurile de vânzare finale să fie mai mici și să rămânem competitivi. Pe termen mediu, o să mai facem angajări; anul acesta - nu, pentru că e o conjunctură mai specială și după Covid, și clienții sunt un pic reticenți, și-au făcut stocuri de produse pe care acuma le vând și deci un pic stagnăm. Războiul nu ne afectează (...) [Vom angaja] zeci de persoane, cel mult. Oricum, suntem o firmă relativ mică, deci zic că nu trecem de 230 de persoane”, a explicat directorul Phoenix Mecano Plastic Sibiu.

În ceea ce privește alte investiții, Constantin Marinescu a precizat că firma are în analiză alte proiecte, care prevăd reducerea consumului de gaz, înlocuirea centralei termice, montarea pompei de căldură. „Urmează să primim două mașini de injecție cu acționare electrică, ceea ce înseamnă consum mai mic de energie decât cele hidraulice, poluare mai puțină la mediu, ulei nu se mai aruncă în mediu și până la urmă și amprenta de CO2 se reduce”, a mai adăugat acesta.

În ceea ce privește noua centrală fotovoltaică, pentru a doua etapă reprezentanții companiei așteaptă un răspuns din partea oficialilor statului, pentru accesarea fondurilor prin PNRR. „Grupul ne-a acceptat toată investiția să o facem pe fonduri proprii, dar deoarece anul trecut am depus documentele pentru PNRR, încă așteptăm răspunsul. Documentația a fost declarată completă și corectă, însă din experiența altor firme am înțeles că va mai dura probabil 2 ani. Acolo investiția e cifrată tot aproximativ la aceeași sumă”, a explicat Marinescu. 

Precizăm că grupul Phoenix Mecano are aproximativ 8.000 de persoane angajate la nivel internațional și o cifră de afaceri de 800 de milioane de euro pe an. Grupul e listat la bursă în Elveția.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 an

Centralele fotovoltaice functioneaza intermitent si nu ajuta nici la varfurile de consum.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Siguranta energetica ramane tot hidro, carbune si nuclear. https://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus