Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Centrul de Permanență de la Cedonia se închide după ce a rămas fără medici și fără spațiu. Șeful DSP Sibiu: „Eforturile noastre se concentrează pe conturarea echipei medicale”

Centrul de Permanență de la Cedonia se închide după ce a rămas fără medici și fără spațiu. Șeful DSP Sibiu: „Eforturile noastre se concentrează pe conturarea echipei medicale”

Centrul de Permanență de la Cedonia se va închide de la 1 iunie 2023. Acesta este anunțul care stă scris pe ușa unității. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Horațiu Cojocaru, centrul se închide după ce unul dintre cei șapte medici care asigurau permanența s-a retras din motive medicale. În momentul de față, cei de la DSP nu pot spune sigur dacă activitatea centrului va fi reluată sau nu. Singura certitudine este că, atunci când echipa de medici va fi refăcută, centrul nu se va mai deschide în sediul de pe strada Nicolae Iorga.

Pacienții care au ajuns în aceste zile la Centrul de Permanență de la Cedonia au putut citi pe ușa unității că acesta va mai funcționa în acel sediu numai până la data de 1 iunie. Contactat telefonic, directorul DSP, Horațiu Cojocaru, a explicat că situația este mai complicată decât faptul că centrul își va muta sediul.

„Din păcate, în acest moment, ne confruntăm cu dificultați în activitatea Centrului de Permanență Cedonia. Prin retragerea din motive medicale a unuia dintre cei șapte medici care asigurau serviciul de permanență, suntem în situația în care gărzile nu mai pot fi asigurate. Cei șapte medici realizau în medie cinci gărzi pe lună, pe lângă programul din propriile cabinete de medicină de familie, număr care este foarte mare și extrem de dificil de asigurat”, spune Horațiu Cojocaru.

În acest context, centrul nu va mai putea funcționa dacă echipa de medici nu este refăcută.

„Din momentul în care am fost înștiințați de această situație am pornit o serie de consultări cu toți medicii de familie din orașul Sibiu și cu cei din localitățile din imediata vecinătate (Șelimbăr, Cristian, Cisnădie, Șura Mare și Șura Mică), peste 120 de medici, în ideea de a completa echipa minimă necesară de șapte medici și în încercarea de a o extinde, tocmai ca efortul acestor gărzi să fie mai mic și mai ușor de asigurat. Până în acest moment ne-am întâlnit cu peste 90 dintre acesția și încercăm să continuăm activitatea de permanență”, explică Horațiu Cojocaru.

Acesta precizează că desfășurarea acestei activități nu este obligatorie și se realizează suplimentar față de programul din propriile cabinete și doar în măsura în care aceștia doresc să o realizeze, în baza unui contract distinct cu Casa de Asigurări de Sănătate care finanțează astfel de centre de permanență.

Urmează și chestiunea spațiilor necesare

În Centrul Cedonia această activitate a fost asigurată în cabinetele proprietate a medicilor de familie și, potrivit șefului DSP Sibiu, nu mai există disponibilitatea de a continua permanența acolo. De asemenea, din cei șase medici rămași, doar doi vor să continue activitatea în alt sediu. 

„Continuarea activității de permanență, în regim de gardă, pe care DSP Sibiu își dorește foarte mult să o continue, în acest moment depinde de disponibilitatea colegilor medici de familie de a participa la acest efort, care nu are caracter obligatoriu și de găsirea unui spațiu adecvat pentru aceasta. Din cei șase medici rămași, doar doi și-au arătat disponibilitatea de a continua activitatea și în alt spațiu decât cel de la Cedonia. Eforturile noastre se concentrează în acest moment pe conturarea echipei medicale, deoarece fără acest prim aspect rezolvat, nu se poate continua activitatea”, încheie directorul DSP Sibiu. 

Centrul de Permanență de pe strada Nicolae Iorga, de la Nr. 50 (Cedonia) este singurul centru din municipiul Sibiu și al patrulea din județ. Centre de permanență mai sunt în Șăliște, Agnita și Avrig. În aceste centre serviciile acordate pacienţilor constau în asistenţă medicală în afecţiuni acute şi urgenţele medico-chirurgicale (cod verde), în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice; trimitere la specialişti în vederea internării în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale care depăşesc competenţele medicului de familie; administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului; eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul de familie pentru prescrierea reţetei.

Prin aceste centre se rezolvă astfel urgenţele minore şi tratamentele injectabile în timpul nopţii, în weekenduri şi în timpul sărbătorilor legale, când nu sunt deschise cabinetele medicale. Serviciile sunt acordate gratuit pacienţilor, atât asiguraţi, cât şi neasiguraţi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Sfghdf

Acum 12 luni

lucrurile care functioneaza bine si sunt utile pentru pacienti se distrug si dispare. Romania lucrului bine facut....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nemo

Acum 12 luni

Aha! Deci nu va mai fi cine sa strige la noi daca le deranjam masa de pranz, siesta si serialul turcesc...
Raspunde

Medic

Acum 12 luni

Deci, din 120 medici nici unul nu dorește, va dați seama ce condiții oferă.....mai bine conducerea să își de-a demisia, rămân bani PTR mai mult de 7-8 medici sa vina cu drag la munca și ei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus