Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Liderii politici ai Europei se adună în Republica Moldova. Locul întâlnirii nu e în Chișinău, ci la singurul castel din țară

Liderii politici ai Europei se adună în Republica Moldova. Locul întâlnirii nu e în Chișinău, ci la singurul castel din țară

Liderii celor 27 de state-membre ale Uniunii Europene, dar și omologii lor din alte 20 de țări de pe continentul european vin, pe 1 iunie, în Republica Moldova. Aceștia participă la ce de-al doilea summit al așa-numitei Comunități Politice Europene, creată la inițiativa președintelui francez după invadarea Ucrainei de către Rusia. Evenimentul nu va avea loc în Chișinău, ci la un castel și cramă privată, aflat la 30 de km în afara capitalei.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a lansat Comunitatea Politică Europeană anul trecut, ca un forum interguvernamental. Primul summit a avut loc în octombrie 2022 la Praga, unde Macron s-a referit la această platformă ca la „o oportunitate de a construi o intimitate strategică în Europa”. Acesta a respins ideea că această comunitate ar substitui Uniunea Europeană.

Radio Europa Liberă amintește că în ciuda faptului că prima ediție nu a dat rezultate palpabile, liderii europeni au sugerat că le-a plăcut ideea unui forum care să ofere un „cadru mai liber” în care să poată discuta fără a fi limitați de anumite formalități sau termene stricte pentru discursuri, impuse de alte organizații politice, mai formale.

A fost unul dintre motivele care au stat la baza alegerii locației summit-ului nu o clădire oficială din Chișinău, ci o locație privată, mai exact o vinărie construită în singurul castel din Moldova – Castel Mimi.

Castelul este un fost conac al familiei Mimi și reprezintă un monument de arhitectură de importanță națională, aflat în localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi. Acesta a fost construit spre sfârșitul secolului al XIX-lea la inițiativa omului politic Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei și cunoscut vinificator. Construcția a fost finalizată în anul 1900. 

Arhitectura clădirii a fost preluată din practica franceză, datorită faptului că Mimi studiase viticultura și vinificația la Montpellier. Pivnița castelului avea o capacitate de 300.000 litri de vin, păstrat în poloboace.

În perioada 2011-2016 a avut loc renovarea ansamblului arhitectural, iar potrivit administratorului actual, astăzi castelul reprezintă o „afacere de familie”. Locația a devenit între timp și un important punct de atracție pentru turiști. 

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul castelului, în clădire este amplasat și un muzeu, galerii de artă cu lucrări ale unor tineri artiști, o sală de conferință. Complexul mai are SPA, restaurant cu mai multe săli de petrecere, de până la 120 de persoane fiecare, inclusiv o Sală a Boierilor, dar și câteva baruri și săli de degustare a vinurilor. Meniul oferit de „Castel Mimi” la restaurant include „preparate excepționale inspirate din gastronomia tradițională moldovenească cu influențe fine ale bucătăriei franceze din regiunea Provence”.

Oficial, întâlnirea de la Castel Mimi este programată să dureze puțin peste cinci ore, cu o scurtă ceremonie de deschidere, urmată de patru mese rotunde, care vor trata subiecte precum energia, securitatea, conectivitatea și mobilitatea. 

După un prânz de lucru, cea mai mare parte a agendei va fi destinată pentru întâlniri bilaterale. Sursa citată mai transmite că acesta va fi, probabil, cel mai interesant moment al zilei, deși întrevederile se vor petrece într-un cadru intim, cu puțini diplomați prezenți și va fi dificil pentru jurnaliști să afle detalii.

Printre posibilele rezultate pe care le-ar putea aduce summit-ul de la Bulboaca țin de consolidarea „căilor de solidaritate” pentru Ucraina, reducerea sau eliminarea costurilor de roaming și sporirea schimburilor de experiență între diplomați și funcționari publici din țările europene.

Astăzi, la Chișinău a ajuns deja președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a susținut și o conferință de presă comună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Trei micro-state europene - Andorra, Monaco și San Marino - au fost printre ultimele care au confirmat că se alătură Comunității Politice Europene, astfel încât singurele țări europene care nu vor fi reprezentate la reuniunea din R. Moldova, în afară de Vatican, sunt Belarus și Rusia. Astăzi, în ultimul moment, și președintele Turciei a transmis că a renunțat la participare.

Astfel, cu aproximativ 50 de lideri prezenți, summit-ul de mâine, 1 iunie, din Republica Moldova este una dintre cele mai mari adunări de lideri mondiali din acest an, după Adunarea Generală a ONU și Summitul privind schimbările climatice (COP). Totodată, va fi și cel mai mare eveniment politic găzduit vreodată de Republic Moldova în cei 32 de ani de la obținerea independenței.

Fotografii preluate de pe site-ul oficial al summit-ului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus