Programul de guvernare anunțat de echipa Ciolacu este consistent și ambițios. El este de natură a schimba fondul și direcția falimentară urmată de trei decenii încoace. Ar fi schimbarea de fond politic al însuși PSD dintr-un partid social-comunist întru-un veritabil partid social democrat.
Deocamdată, ușor de zis. Presupun că la baza programului stau studii și calcule temeinice. Totuși, punctul de pornire ridică câteva întrebări.
Astfel, marja de timp afectat guvernării, de un an și jumătate, este mult prea scurtă pentru realizări de anvergură. Suficient însă pentru implementarea primilor pași ai strategiei, meniți a face dovada temeiniciei și viabilității programului.
Problema de fond a relației între producție și consum ridică (în continuare) câteva întrebări. La ora actuală România nu dispune de posibilitatea stimulării (creșterii) concomitente ai ambilor factori, astfel cum preconizează programul într-o viziune optimistă. Guvernul își propune o disciplinare fiscală, ceea ce ar putea să ridice într-o anumită măsură standardul bugetar dar rămâne cale lungă de parcurs până când adevărata sursă bugetară, ECONOMIA, va fi (și dacă va fi) repusă pe picioare. Așa cum se prezintă de moment, ea nu oferă mari promisiuni.
Se pun speranțe în PNRR. Sumele sunt mari dar rămâne o întrebare dacă le vom accesa pe toate. Și încă o constatare: precumpănitor, banii PNRR nu sunt direcționați spre economia constructivă (investițională) aducătoare de venituri. Nu cunosc un singur obiectiv economic de anvergură fundat pe sprijin european. Totuși, injectarea lor ar scuti bugetul de cheltuieli sociale masive, dându-i prilej să se orienteze spre economie.
Guvernul va avea de dat o bătălie dură cu mafia de toate soiurile, la loc de frute cu sofisticatele inginerii financiare, cu injoncțiunile concurenței neloiale. Trebuie conștientizat faptul că economia României nu este în situația de a face față concurenței internaționale și că drept consecință, statul este nevoit, în același timp îndreptățit să-și asume măsuri de protecție. Niciun stat care se respectă nu-și lasă avutul pradă rechinilor. Susțin această teză în pofida ipoteticelor presiuni din afară. În această ordine de idei socot că statul trebuie să-și rezerve monopolul asupra pârghiilor determinante cum ar fi de pildă energia.
La ora când aștern aceste rânduri se lucrează la listarea pe bursă a Hidroelectrica. Nu știu dacă e o inițiativă internă sau una impusă din afară, dar măsura poate constitui o lovitură de grație aplicată economiei românești. Este o unitate care lucrează pe profit. Nu avem investitori români să o cumpere. Vor da în schimb năvală investitorii străini. Obținem un preț, nu știu cât de bun, bani cu care acoperim consumul întocmai ca și în cazul Băncii Comerciale, dar pierdem o bună sursă de profit permanent de la un obiectiv economic care poate fi gestionat cu eficiență de stat. Notez că în perioada interbelică când România se gestiona tot după criteriul economiei de piață, statul și-a rezervat monopolul asupra principalelor pârghii economice.
Programul de guvernare pune accentul pe muncă și importanța ei. Corelativ, statul trebuie să elimine risipa fără muncă. Conceptul de dreptate socială presupune sprijinirea păturilor neajutorate iar nu încurajarea leneviei.
Subliniez și acum, astfel cum am pledat ani de zile, că succesul real al oricărei întreprinderi politice este puternic dependent de un așezământ clădit pe marile valori socio-morale: adevăr, dreptate, solidaritate, justiție. Câtă vreme specula, furtul, hoția, înșelăciunea etc. se manifestă ca mijloace de îmbogățire în detrimentul statului și a semenilor, creând o puternică perturbare și stratificare socială, nu putem nutri nicio speranță de redresare. Iar instituțiile abilitate ale statului, pornind cu guvernul, trebuie să-și impună autoritatea și fermitatea în instaurarea unui climat de ordine, legalitate și responsabilitate.
Aud pe ici pe colo, că Ciolacu și ai lui sunt prea mici pentru o sarcină atât de mare. Sigur, competența își joacă rolul. Specialiștii sunt în zona concepției, a elaborării. În zona deciziei este nevoie de înțelegere, de orientare, dar cu deosebire de VOINȚĂ. Dacă realmente se VREA, România poate fi protejată și pusă la lucru pentru valorificarea potențelor ei materiale și umane, apte a o așeza în rândul guvernărilor de succes. Este pentru aceasta nevoie de stimularea nu numai a intereselor individuale sau de grup ci, cu apăsare, de cultivarea interesului național. În cele din urmă este nevoie de patriotism.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 4684
Ultimele comentarii
Acum 57 minute
Raluca Budusan
Acum 59 minute
Em
Acum 1 oră
Hermann Stadt
Acum 1 oră
Un cititor
Acum 2 ore
H-Bomb