Duminică,
24.09.2023
Cer Senin
Acum
24°C

Guvernarea Ciolacu: schimbare de paradigmă?

Guvernarea Ciolacu: schimbare de paradigmă?

Programul de guvernare anunțat de echipa Ciolacu este consistent și ambițios. El este de natură a schimba fondul și direcția falimentară urmată de trei decenii încoace. Ar fi schimbarea de fond politic al însuși PSD dintr-un partid social-comunist întru-un veritabil partid social democrat.

Deocamdată, ușor de zis. Presupun că la baza programului stau studii și calcule temeinice. Totuși, punctul de pornire ridică câteva întrebări.

Astfel, marja de timp afectat guvernării, de un an și jumătate, este mult prea scurtă pentru realizări de anvergură. Suficient însă pentru implementarea primilor pași ai strategiei, meniți a face dovada temeiniciei și viabilității programului.

Problema de fond a relației între producție și consum ridică (în continuare) câteva întrebări. La ora actuală România nu dispune de posibilitatea stimulării (creșterii) concomitente ai ambilor factori, astfel cum preconizează programul într-o viziune optimistă. Guvernul își propune o disciplinare fiscală, ceea ce ar putea să ridice într-o anumită măsură standardul bugetar dar rămâne cale lungă de parcurs până când adevărata sursă bugetară, ECONOMIA, va fi (și dacă va fi) repusă pe picioare. Așa cum se prezintă de moment, ea nu  oferă mari promisiuni.

Se pun speranțe în PNRR. Sumele sunt mari dar rămâne o întrebare dacă le vom accesa pe toate. Și încă o constatare: precumpănitor, banii PNRR nu sunt direcționați spre economia constructivă (investițională) aducătoare de venituri. Nu cunosc un singur obiectiv economic de anvergură fundat pe sprijin european. Totuși, injectarea lor ar scuti bugetul de  cheltuieli sociale masive, dându-i prilej să se orienteze spre economie.

Guvernul va avea de dat o bătălie dură cu mafia de toate soiurile, la loc de frute cu sofisticatele inginerii financiare, cu injoncțiunile concurenței neloiale. Trebuie conștientizat faptul că economia României nu este în situația de a face față concurenței internaționale și că drept consecință, statul este nevoit, în același timp îndreptățit să-și asume măsuri de protecție. Niciun stat care se respectă nu-și lasă avutul pradă rechinilor. Susțin această teză în pofida ipoteticelor presiuni din afară. În această ordine de idei socot că statul trebuie să-și rezerve monopolul asupra pârghiilor determinante cum ar fi de pildă energia.

La ora când aștern aceste rânduri se lucrează la listarea pe bursă a Hidroelectrica. Nu știu dacă e o inițiativă internă sau una impusă din afară, dar măsura poate constitui o lovitură de grație aplicată economiei românești. Este o unitate care lucrează pe profit. Nu avem investitori români să o cumpere. Vor da în schimb năvală investitorii străini. Obținem un preț, nu știu cât de bun, bani cu care acoperim consumul întocmai ca și în cazul Băncii Comerciale, dar pierdem o bună sursă de profit permanent de la un obiectiv economic care poate fi gestionat cu eficiență de stat. Notez că în perioada interbelică când România se gestiona tot după criteriul economiei de piață, statul și-a rezervat monopolul asupra principalelor pârghii economice.

Programul de guvernare pune accentul pe muncă și importanța ei. Corelativ, statul trebuie să elimine risipa fără muncă. Conceptul de dreptate socială presupune sprijinirea păturilor neajutorate iar nu încurajarea leneviei.

Subliniez și acum, astfel cum am pledat ani de zile, că succesul real al oricărei întreprinderi politice este puternic dependent de un așezământ clădit pe marile valori socio-morale: adevăr, dreptate, solidaritate, justiție. Câtă vreme specula, furtul, hoția, înșelăciunea etc. se manifestă ca mijloace de îmbogățire în detrimentul statului și a semenilor, creând o puternică perturbare și stratificare socială, nu putem nutri nicio speranță de redresare. Iar instituțiile abilitate ale statului, pornind cu guvernul, trebuie să-și impună autoritatea și fermitatea în instaurarea unui climat de ordine, legalitate și responsabilitate.

Aud pe ici pe colo, că Ciolacu și ai lui sunt prea mici pentru o sarcină atât de mare. Sigur, competența își joacă rolul. Specialiștii sunt în zona concepției, a elaborării. În zona deciziei este nevoie de înțelegere, de orientare, dar cu deosebire de VOINȚĂ. Dacă realmente se VREA, România poate fi protejată și pusă la lucru pentru valorificarea potențelor ei materiale și umane, apte a o așeza în rândul guvernărilor de succes. Este pentru aceasta nevoie de stimularea nu numai a intereselor individuale sau de grup ci, cu apăsare, de cultivarea interesului național. În cele din urmă este nevoie de patriotism.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Talau

Acum 3 luni

Lasã-ne tataie. Cât ați fost la guvernare cu țapul împreună ați început acțiunea de distrugere a României. Acuma faceți pe filozofii. Marș mã!
Raspunde

Claudiu

Acum 3 luni

La 90 de ani v-ați apucat să vă faceți de rușine fratele care a luptat în rezistența anticomunistă insistând să scrieți articole de opinie fără nici o legătură cu realitatea anului 2023. Care schimbare de paradigmă? Și de unde până unde paradigmă când e vorba doar despre faptul că cei din stânga mesei s-au așezat în dreapta ei în timp ce vremelnciii din dreapta s-au plasat în stânga iar seara, după încheierea "programului", ca și până acum, merg împreună la un pahar de vin și o friptură pe care le achită din "taxa forfetară". Program de guvernare consistent și ambițios? E vorba de un oximoron? Sau sunteți efectiv incapabil să realizați că e vorba doar despre promisiuni fără acoperire? Cu cine?!! Cu Adrian Câciu, cu Florin Barbu, zis nea Busi, cu figuranta de Raluca Turcan sau cu madam Pandele și cu Alina Gorghiu plus Ciolacu in rolul lui Napoleon de Buzau? Doar va reîncărca un mare nimic presărat cu nepăsare, învîrteli, incompetență și nepotisme, dependența de servicii și rapacitate. Domnule Dejeu ar cam fi vremea să vă opriți din a mai încerca să mințiți românii care nu mai pun botul la fel de ușor că acum 30 de ani
Raspunde

Eugen Munteanu

Acum 3 luni

„Clasa politică” actuală a dovedit încă o dată că e formată în marea ei majoritate din ipochimeni mediocri, cu studii neterminate sau măsluite, înzestrați cu multiple „calități”, între care strălucesc cinismul, lăcomia, versatilitatea, impertinența, crasa incultură, suficiența, cabotinismul și tupeul fără margini. Sunt sigur că, în reveriile lor intime, cei mai mulți dintre politicienii de azi își amintesc cu ranchiună, cu resentiment și cu obidă de figura primei lor învățătoare, care nu binevoia să îi numere și pe ei între preferați, între „tocilarii” premianți. Acum, loazele clasei au prilejul să se răzbune și o fac cu o nestăpânită (auto)satisfacție! Nimic nu mai este, deci, de așteptat de la ei. Despre o „reformare” din interior a actualei clase politice nici nu poate fi vorba.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus