Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

„Convorbiri despre Ie, Modă și Tezaur”, la Sadu

„Convorbiri despre Ie, Modă și Tezaur”, la Sadu

Comuna Sadu anunță organizarea evenimentului cultural „Convorbiri despre Ie, Modă și Tezaur", care va avea loc vineri, 23 iunie 2023, la Căminul Cultural din Sadu, începând cu ora 16.00.

Această manifestare culturală organizată în parteneriat cu Muzeul Civilizației Populare Tradiționale “ASTRA” din Sibiu oferă o varietate de activități menite să promoveze ia ca tezaur cultural al comunității, accentuând că portul popular reprezintă, totodată, o punte de legătură între trecut și viitor și o oportunitate permanentă de promovare a spiritului creativ românesc.

Printre momentele cheie ale evenimentului se numără prezentarea elementelor tradiționale ale iei din Sadu, evidențiind măiestria meșteșugului tradițional, precum și prezentarea iei străvechi din Sadu și a evoluției istorice a iei, moment susținut de membrele grupului „Șezătoare", care vor oferi o perspectivă unică asupra bogăției culturale a acestei zone.

Un alt moment cu încărcătură emoțională este „În inima de Românie, port ia cu mândrie”, o prezentare a portului popular pe grupe de vârstă, în ordine crescătoare, care va aduce în prim-plan diversitatea și frumusețea acestuia.

Pe toată durata evenimentului, se poate vizita o expoziție cu elemente ale portului popular tradițional, de o frumusețe remarcabilă.

Evenimentul va beneficia de prezența deosebită a doamnei Madlen Șerban, Secretar General al Comisiei Naționale pentru UNESCO, care va susține o intervenție online despre rolul esențial al instituțiilor și autorităților în conservarea și perpetuarea valorilor spirituale tradiționale din satul românesc, având ca temă principală „Patrimoniul Cultural Imaterial”.

De asemenea, intervenții valoroase vor avea doamna Mirela Crețu, director la Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu (Inovație în educația și cercetarea portului popular: abordări interdisciplinare și noi metode de studiu), Preotul Paroh al Parohiei Sadu, Gheorghe Neagoe (IA – artă a meșteșugului tradițional), Dan NANU, director Direcția pentru Cultură Sibiu (Portul popular în era globalizării: provocări și oportunități) și primarul Comunei Sadu, Valentin-Dumitru-Ioan Ivan, care va susține un cuvânt de deschidere emoționant.

Evenimentul aduce în atenția publicului importanța și valorile pe care le reprezintă portul popular și ia în contextul cultural și spiritual actual și va fi animat de momente artistice susținute de tineri soliști și instrumentiști talentați. O surpiză deosebită o va constitui prezența pe scenă a reprezentanților Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia informației și Apărare cibernetică, care vor susține o prezentare de port tradițional din diverse zone ale țării.

Ziua Iei și evenimentul „Convorbiri despre Ie, Modă și Tezaur” reprezintă o oportunitate deosebită de a celebra și promova bogăția culturală și artistică a comunei Sadu, portul popular și ia devenind adevărate „poezii vizuale” care ne conectează cu tradițiile și obiceiurile, oferindu-ne o călătorie în timp și reamintind de valorile autentice ale culturii românești.

„Vă așteptăm cu drag la «Ziua Iei – Convorbiri despre Ie, Modă și Tezaur» în comuna Sadu! Vă invităm să fiți alături de noi în această zi specială, pentru a descoperi și a aprecia frumusețea și rafinamentul iei, precum și pentru a sărbători împreună valorile și tradițiile noastre autentice”, transmit organizatorii.

Evenimentul beneficiază de parteneriatul media cu Live Stream România, care va asigura transmiterea în direct a momentelor artistice și a intervențiilor deosebite, oferind astfel posibilitatea de a fi urmărit și de cei care nu pot fi prezenți fizic.

Programul evenimentului:

16.00: Moment artistic (Ansamblul Valea Sadului) 16.15: Cuvânt de deschidere – primar Valentin IVAN 16.20: Moment artistic (solistă: Mihaela STOICA)

16.30: ÎN INIMA DE ROMÂNIE, PORT IA CU MÂNDRIE. Prezentarea portului popular, pe grupe de vârstă, în ordine crescătoare.

16.45: Prezentarea iei străvechi din Sadu și a evoluției istorice a iei (moment susținut de membrele grupului „Șezătoare”) și prezentarea elementelor tradiționale ale iei din Sadu (IA, artă a meșteșugului tradițional, moment susținut de Gheorghe NEAGOE, Preotul Paroh al Parohiei Sadu)

17.25: Povestea membrelor grupului „Șezătoare” – Oara FOFICAȘ, Oara HANEA, Chivuța HANEA

17.45: Intervenție online - Secretarul General al Comisiei Naționale pentru UNESCO, Madlen ȘERBAN: Rolul determinat al instituțiilor și autorităților în conservarea și perpetuarea valorilor spirituale tradiționale din satul românesc. Tema principala: Patrimoniul Cultural Imaterial

18.00: Intervenție - Mirela CREȚU, director Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu - Inovație în educația și cercetarea portului popular: abordări interdisciplinare și noi metode de studiu.

18.15: Moment artistic (solistă: Adina Drăghici)
18.30: Intervenție – Dan NANU, director Direcția pentru Cultură

Sibiu - Portul popular în era globalizării: provocări și oportunități

18.40: Prezentare port tradițional din diverse zone ale țării -

Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia informației și Apărare cibernetică

18.50: Moment artistic (Instrumentiști: Paul Foficaș, Adrian Lalu, Ștefan Stanovici)

19.00: Concluzii și moment artistic (Rodica Popa Comăniciu).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2099

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus