Miercuri,
04.10.2023
Ceata
Acum
7°C

Raluca Turcan, Ministrul Culturii: Constantin Chiriac are meritul pentru excelenţa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Raluca Turcan, Ministrul Culturii: Constantin Chiriac are meritul pentru excelenţa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, l-a felicitat pe preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), actorul Constantin Chiriac, director al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din municipiu, pentru "meritul unicat în România" de a fi creat şi dezvoltat cel mai amplu festival din ţară, unul dintre cele mai importante din lume, scrie Agerpres

„Nu s-ar fi ajuns la acest sprijin din partea ministerului, dacă nu ar fi avut la bază excelenţa Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Aşadar domnule Constantin Chiriac, aveţi un merit ieşit din comun, unicat în România şi vă felicit pentru tot ce reprezentaţi dumneavoastră în ansamblul personalităţii culturale, aşa cum sunteţi dumneavoastră", a declarat Raluca Turcan, la deschiderea oficială a ediţie cu numărul 30 a FITS.

Ministrul Raluca Turcan a subliniat că FITS este un "proiect strategic pentru Ministerul Culturii", fiind vorba de 5.000 participanţi din 80 de ţări şi peste 800 de evenimente culturale pe parcursul a zece zile. Raluca Turcan a reamintit faptul că FITS a contribuit esenţial la obţinerea de către Sibiu în 2007 a statutului de Capitală Culturală Europeană, o premieră atunci pentru România. De asemenea, ministrul Culturii a remarcat că unul dintre susţinătorii constanţi ai FITS este şi preşedintele Klaus Iohannis, fost primar al municipiului Sibiu.

„Toată această strălucire a participanţilor la FITS a transformat Sibiul nostru drag într-un epicentru al culturii internaţionale. (...) Dezvoltarea Sibiului, dezvoltarea FITS a prins contur odată cu proiectul Sibiu - Capitală Culturală Europeană şi, evident, a început să strălucească pe harta culturală, istorică, turistică a Europei, începând cu mandatul domnului preşedinte Klaus Iohannis", a mai amintit ministrul Culturii.

Raluca Turcan a ţinut să sublinieze importanţa faptului că ediţia din acest an a festivalului este dedicată memoriei reputatului teatrolog George Banu.

Deschiderea FITS a avut loc vineri într-o biserică, pentru prima dată în istoria festivalului, fiind vorba de Catedrala Luterană Evanghelică Sfânta Maria, cea mai importantă pentru etnicii germani din România, aflată în centrul istoric al Sibiului. După discursurile oficiale, aici a avut loc concertul "O catedrală plină cu orgi", o coproducţie România, Norvegia şi Elveţia.

În catedrala sibiană există şapte orgi diferite. Patru organişti au prezentat un concert-colaj special gândit pentru aceste instrumente. În kilometrul zero al Sibiului, timp de 35 de minute, diverse elemente şi stiluri muzicale s-au îmbinat, creând efecte sonore familiare, dar şi mai puţin cunoscute, ce au dat naştere unei game variate de asocieri şi emoţii între zidurile vechii catedrale, totul datorită orgilor mai mici sau mai mari utilizate ca instrumente solo sau ca parte dintr-un ansamblu, potrivit organizatorilor.

Sursă foto: FITS/Facebook

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2688

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Ceac Noris

Acum 3 luni

Niste lipitori ai banilor publici !!
Raspunde

Ger

Acum 3 luni

Nu vreau sá fiu ráutácios, dar íntreb politicos: dacá sunteti amándoi din Moldova, si tráiti ín Sibiu/Hermannstadt, chiar trebuie sá vá láudati reciproc?
Raspunde

Pfoai

Acum 3 luni

No dacă o fost și Raluca, e totul perfect, m-am liniștit acum! Sper ca ati avut și ceva de baut …
Raspunde

Rosu

Acum 3 luni

Doamna Torop, de ce va incapatinati sa scrieti prostii? "Catedrala Luterană Evanghelică Sfânta Maria" nu exista nicaieri in lume, deci nici la Sibiu. Pentru a suta-si-una oara: la evanghelici nu exista sfinti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus