Miercuri,
06.12.2023
Innorat
Acum
-4°C

„Cei care ați jucat la Șoimii Sibiu ați fost și veți rămâne niște eroi”. Cei 110 ani de la înființarea echipei sunt marcați printr-o expoziție și un meci de fotbal legendar

„Cei care ați jucat la Șoimii Sibiu ați fost și veți rămâne niște eroi”. Cei 110 ani de la înființarea echipei sunt marcați printr-o expoziție și un meci de fotbal legendar

Emoții, multe emoții au fost strânse în seara zilei de miercuri, 5 iulie, la parterului Bibliotecii Astra, unde a avut loc vernisajul expoziției aniversare „Șoimii Sibiu”. Anul acesta se împlinesc 110 de când echipa de fotbal a fost înființată, iar crâmpeie din istoria ei au fost adunate de pasionați și expuse la Bibliotecă. Expoziția poate fi vizitată până în 17 iulie. Un alt eveniment care va marca aniversarea va fi un meci care se va desfășura sâmbătă, 8 iulie, la Cisnădie, între „Șoimii Sibiu Old Boys” și „Luceafărul București”.

Expoziția „Șoimii Sibiu” aflată la parterul Bibliotecii Astra, corp B, a fost organizată de Adrian Brătoiu în colaborare cu Asociația „Șoimii Sibiu Old Boys”. Este o expoziție aniversară care a plecat din pasiunea lui Adrian pentru echipa despre care spune că i-a marcat copilăria.

„Este o expoziție pe care am organizat-o dintr-o pasiune a mea de a reconstitui istoria clubului Șoimii, o istorie care s-a pierdut cumva, în timp. Avem puține poze, avem puține povești scrise. Din fericire, toată munca mea s-a împletit și cu ceea ce fac foștii jucătorii astăzi. S-au reunit într-o formație, «Old Boys», care în fiecare vară joacă meciuri de fotbal cu foștii rivali de atunci, prietenii de astăzi, jucători de la Steagul Brașov, Gaz Metan Mediaș sau Chimia Victoria. Pe o parte dintre acești jucători îi avem în această seară (miercuri, 6 iulie, seara vernisajului - n.r.) aici, cu noi”, spune Adrian.

La evenimentul de miercuri seara au fost prezenți foști jucători, foști adversari, dar și foști fani, susținătorii din tribune ai echipei.

„Eu sunt mai tânăr, sunt născut în 1989. Aveam 10 ani sau 12 ani în anii `98, `99, 2000, ultimii ani ai echipei. Îi vedeam pe stadionul Compa, pentru că stăteam în zonă și mergeam foarte des. Șoimii erau în a treia divizie, dar se bucurau de o asistență numeroasă. Două, trei mii de spectatori veneau constant la stadion. Știam multe despre ei în acea perioadă din poveștile tatei și pot spune că Șoimii este echipa copilăriei mele”, încheie Adrian.

În deschiderea expoziției, el a vorbit despre faptul că nu i-a fost ușor să găsească informații și fotografii despre echipă, dar, până la urmă, totul s-a concretizat într-o întâlnire emoționantă. După o scurtă trecere în revistă a istoriei echipei care a început undeva, în anul 1913 și în 1920 cu primele meciuri oficiale, în fața celor prezenți au vorbit foști jucători și susținători ai echipei. S-a vorbit despre dragostea pentru fotbal și despre pasiune.

Amintiri din perioada fotbalului romantic

Primul care a vorbit după introducere a fost Dan Călinescu, fost jucător al Șomii. „Cei care sunt prezenți aici sunt jucători care au fost, într-adevăr cu inima și cu spiritul alături de Șoimii, care nu s-au perindat la multe echipe și care au reprezentat, cu adevărat orașul. Văd în sală patru, cinci generații prezente și acest fapt nu poate decât să mă bucure. Ce este frumos pentru Șoimii este că numele echipei a reprezentat un spirit al Sibiului, un spirit care se vede și astăzi. Sunteți aici oameni care nu ați mutilat frumusețea jocului sau ceea ce exprima Sibiul în materie de sport pentru noi”, a spus Dan Călinescu.

Dan Călinescu (foto stânga) Adrian Brătoiu (foto dreapta)

Și poveștile au continuat cu amintirile carismaticului Ion Gheorghe, poveștile emoționante ale lui Vasile Șoaită, un jucător care face parte din generația anilor `70, Ioan Negru, care a fost portar la Șoimii în aceeași generație cu Șoaită, urmat de Mircea Rotar. Au luat cuvântul și suporteri din acea perioadă. Unul dintre ei este profesorul și fostul director al Liceului Energetic, Victor Cornelius Bercea. 

„40 de ani am fost profesor la Liceul Energetic, vreo 15 director și am avut elevi sportivi. Îmi amintesc de Emil Bârsan, când ieșea la răspuns, cât era de timid. Parcă aș fi fost eu pe terenul de fotbal, unde am fost un antitalent, dar niciodată Bârsan nu mă putea bucura, indiferent ce răspuns îmi dădea, cum m-a bucurat când a dat un gol de la 16 metri pe care nu-l uit nici acum. Am mai văzut goluri de la distanțe mari și de câte ori le vedeam, nu știu de ce, îmi aminteam de Bârsan. Există o nevoie afectivă a spectatorilor și vreau să vă spun că toți cei care ați jucat la Șoimii și cei care ați luptat pentru Șoimii, pentru noi, cei din tribune, ați fost niște eroi și veți rămâne”, spune profesorul Victor Bercea.

Victor Corneliu Bercea

A fost urmat la discurs de Mircea Aldea, liderul echipei galeriei Șoimii. Ultimul care a vorbit a fost Danie Gheorghe Rusu, deputat și fost primar al comunei Șpring județul Alba, care a făcut și el parte pentru o scurtă perioadă de timp din istoria Șoimii.

Un moment cu adevărat emoționant a fost cel în care s-a rostit numele jucătorilor care nu mai sunt printre noi, iar cei prezenți au ținut un minut de reculegere.

Meci la Cisnădie, sâmbătă

Cei 110 ani de la înființarea echipei vor fi marcați și printr-un meci de fotbal care va avea loc sâmbătă, Sâmbătă, 8 iulie, de la ora 11.00. Intrarea la meci este liberă și orice iubitor de sport și fotbal este invitat. Partida se va desfășura pe Stadionul Textila din Cisnădie între Old-Boys Șoimii Sibiu și Luceafărul București.

„Este un moment care va fi savurat de galeria sibiană. Va fi mult spectacol acolo atât din partea jucătorilor, cât și din partea suporterilor”, spune Adrian Brătoiu.  

Ion Gheorghe

Vasile Șoaită

Ioan Negru

Mircea Rotar

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Xxx

Acum 5 luni

Meciul trebuia sa se joace pe Municipal!!!! Doar aici au scris istoria nu la ..Cisnadie!!! Rusine celor care nu au vrut sau permis asta! Soimii au fost singura echipa de fotbal adevarata din Sibiu! In rest n au fost decit aranjamente...afaceri...etc! Cum sa nu joace pe Municipal??? Auzi...Cisnadie!!!! Da de ce nu la Glimboaca???
Raspunde

Leonard

Acum 5 luni

Această echipă Șoimii trebuie să revină în prim planul fotbalului Sibian . Este strigător la cer cum această echipă Șoimii Sibiu nu mai există . Trebuie reînființată iar Stadionul Șoimii renovat și dat în folosință Echipei Șoimii .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus