Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
22°C

Cu 75 de paturi avizate de DSP, Secția de Neurologie funcționează la mai puțin de jumătate din capacitate. Lipsa de personal este principala cauză

Cu 75 de paturi avizate de DSP, Secția de Neurologie funcționează la mai puțin de jumătate din capacitate. Lipsa de personal este principala cauză

Secția de Neurologie a Spitalului Județean Sibiu nu funcționează la capacitate maximă, chiar dacă aceasta funcționează într-o clădire proaspăt reabilitată și modernizată prin intermediul unei investiții de 40 de milioane de lei. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean sunt două motive: lipsa de personal cauzată de suspendarea ocupării posturilor prin concurs și suspendarea unui umăr de paturi care au mers către Hematologie, secție găzduită de noul pavilion. 

În momentul de față, în pavilionul neurologie (întreaga clădire) funcționează Secția Clinică Neurologie care are, conform structurii aprobate de DSP Sibiu, un număr de 75 de paturi, Secția de Hematologie care are un număr de 22 paturi și Compartiment ATI Neurologie care are un număr de 10 paturi. 

Colectivul Secției de Hematologie a tot fost mutat în ultima perioadă din cauza lucrărilor de renovare și modernizare care au loc în Spitalul Județean, iar în luna aprilie a acestui an, odată cu repunerea în funcțiune a pavilionului neurologie, 21 de paturi din cele 75 avizate au fost suspendate temporar pentru Secția de Neurologie și alocate Secției Hematologie. Practic un întreg etaj a fost alocat acestei secții. 

În ceea ce privește Secția de Neurologie, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Spitalului Județean, din cele 54 paturi rămase, în prezent sunt utilizate 36, capacitatea secției fiind de 48%. 

Secția mai are nevoie de 13 infirmiere și o îngrijitoare

Pe lângă suspendarea celor 21 de paturi, motivul prezentat de conducerea spitalului pentru funcționarea înjumătățită a secției este lipsa de personal. 

„Secția Clinică Neurologie nu funcționează la capacitate maximă din două motive: suspendarea temporară a celor 21 de paturi care au fost alocate Secției Clinice Hematologie, coroborat cu lipsa de personal”, a transmis Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al unității medicale. 

Citește și: „Secția de Neurologie este în curs de autorizare. DSP: „Dacă avem dosarul complet, într-o oră putem emite autorizația”

În prezent, Secția Clinică neurologie este deservită de 8 medici, 21 asistente, 6 brancardieri, 2 registratori și 16 infirmiere și îngrijitoare de curățenie. 

„Există deficit de personal în ceea ce privește infirmierele și îngrijitoarele de curățenie fiind nevoie de minim 13 infirmiere și o îngrijitoare de curățenie. Lipsa de personal este înregistrată în contextul în care ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante este suspendată prin OUG 34 din 12 mai 2023”, mai spune Decebal Todăriță. 

Au cerut către ministere deblocarea posturilor

Conform datelor oferite de spital, în luna mai a acestui an au fost externați de pe Secția de Neurologie 133 de pacienți, iar în luna iunie 138 de pacienți. 

Conducerea spitalului spune că s-au inițiat demersuri atât către Ministerul Sănătății (prin DSP Sibiu) cât și către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în vederea deblocării unor posturi. 

„S-au făcut demersuri către aceste ministere pentru deblocarea de postruri pentru mai multe secții din cadrul spitalului, astfel încât să putem asigura serviciile de sănătate atât cantitativ cât și calitativ pentru pacienții din județul Sibiu și județele limitrofe care se adresează unității noastre.  Ca urmare a demersurilor către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației am fost informați că  posturile solicitate au fost reținute și urmează a fi incluse în  proiectul de memorandum prevăzut la  art. IV. alin. (5) al OUG nr. 34/2023”, transmit reprezentanții spitalului.    

Vă reamintim că lucrările de reabilitare, modernizare și echipare medicală a clădirii situate pe strada Pompeiu Onofreiu au fost gestionate de Consiliul Județean Sibiu, fiind finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Valoarea investiției s-a cifrat la  40,26 milioane lei, din care 561 mii lei a reprezentat contribuția Consiliului Județean Sibiu. 
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Anonim

Acum 1 lună

Lipsa de personal. Interesant. Poate trebuie luata la intrebari sefa de sectie (Roman) de ce au plecat mai multi medici decat au venit in timpul conducerii dumneaei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus