Miercuri,
04.10.2023
Cer Senin
Acum
12°C

După ce o casă de pariuri a fost promovată pe cerul Sibiului, am întrebat deputații ce părere au despre astfel de reclame. Doar doi au răspuns

După ce o casă de pariuri a fost promovată pe cerul Sibiului, am întrebat deputații ce părere au despre astfel de reclame. Doar doi au răspuns

Reclamele la jocurile de noroc și la casele de pariuri reprezintă un pericol pentru români, prin crearea dependenței. O spun medicii, ONG-rile din domeniu, dar o recunosc și cei care fac legea. Chiar și așa, lucrurile nu se schimbă în folosul oamenilor. Mai mult, publicitatea la casele de pariuri capătă noi forme, Sibiul fiind un pioner în acest sens: unde cerul a fost limita.

Pe 24 mai 2023, pe Stadionul Municipal din Sibiu a avut loc finala Cupei României la fotbal, competiție ce poartă numele unei companii de pariuri sportive. În pauza meciului a avut loc un spectacol cu drone - similar cu cel organizat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru. Imaginile proiectate pe cerul Sibiului reprezentau, printre altele, numele companiei de pariuri, precum și logoul acesteia. Este de precizat că totul a fost organizat de Federația Română de Fotbal și compania respectivă, autoritățile locale menționând că nu au avut nicio atribuție.

Am dorit atunci să aflăm, totuși, părerea primarului Astrid Fodor despre reclamarea pe cerul Sibiului a unei firme de jocuri de noroc și de pariuri sportive. Primarul ne-a spus că nu a văzut imaginile și nu a dorit să comenteze.

Reclama „spectaculoasă” de la Sibiu

„Spectacolul de drone contează în ansamblul lui ce prezintă. Dacă scoatem din ansamblul lui doar o bucățică și ne uităm numai la ea, nu aș vrea să comentez. Aș vrea să văd aceste imagini și aș putea poate să mă pronunț. Dvs. cunoașteți aceste imagini, dar eu nu (...) Depinde de circumstanțe. Dacă este un sponsor foarte important, să știți că fotbalul fără sponsori nu poate trăi. Vedeți că peste tot sponsorii sunt importanți. Că, în rest, ei sunt firme private, cine să-i finanțeze? Noi putem o parte foarte mică din cheltuieli  să finanțăm”, ne-a răspuns Astrid Fodor.

Lege votată în Senat

Intenția de a face o astfel de reclamă „spectaculoasă” unei companii de pariuri a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât cu doar 2 luni mai devreme Senatul de la București a adoptat un proiect de lege care interzice publicitatea pentru jocurile de noroc și casele de pariuri sportive. Proiectul votat de senatori prevede permiterea reclamelor doar între orele 23:00 şi 6:00, iar reclamele outdoor nu pot depăşi 30 de metri pătraţi. Inițial, proiectul prevedea interzicerea totală a acestor tipuri de publicități, așa cum au cerut și organizațiile nonguvernamentale. Până la urmă, senatorii au votat amendamentele propuse de liberali, precum cel care permite, în intervalul orar 6:00 – 23:00, „inserturile grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii”, însoțite de mesajul „Fii responsabil” şi de interdicţia participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani.

Conform site-ului Parlamentului, printre inițiatorii proiectului de lege se numără o serie de parlamentari de la toate partidele, inclusiv de la grupul minorităților. Curios este că în cazul acestei legi, după votul din Senat, documentul a fost trimis pentru raport la cinci comisii din Camera Deputaților, care urmează să dea votul final. Deputatul Ovidiu Ganț ne-a explicat că acest lucru este neobișnuit, ceea ce ar putea să însemne că se dorește tergiversarea adoptării legii în varianta finală. 

Deputații de Sibiu tac

Deoarece în timpul procesului legislativ pot apărea o serie de alte amendamente, varianta finală a unui proiect de lege putând fi modificată semnificativ, am dorit să aflăm care e poziția deputaților care reprezintă Sibiul în cazul acestui subiect.

Am transmis pe data de 19 iulie câte o solicitare tuturor parlamentarilor care au fost aleși în circumscripția Sibiu la ultimele alegeri parlamentare (Dan Barna – USR; Sebastian Suciu – AUR; Christine Thellmann – PNL; Bogdan Trif – PSD; Raluca Turcan – PNL; Constantin Șovăială – PNL/Fără adeziune), precum și la cei care au legătură cu Sibiul (Benedek Zacharie – UDMR; Ovidiu Ganț – Grupul Minorităților).

Primul care a reacționat a fost deputatul Ovidiu Ganț, care ne-a contactat în aceeași zi și ne-a răspuns la toate întrebările.

Pe data de 8 august i-am contactat din nou pe parlamentarii numiți mai sus. A doua zi am primit răspunsurile lui Dan Barna.

În rest – de la nimeni, nicio reacție: nici o confirmare de primire a mesajului, nici un răspuns privind dorința sau disponibilitatea de a ne trimite răspunsurile la un subiect care devine în noile condiții de marketing mai important decât până acum.

Citește și: Fotbaliștii de la Farul, obligați în R. Moldova să-și schimbe tricourile care aveau denumirea unei case de pariuri. La Sibiu s-a făcut reclamă pe cer, cu drone

Întrebările la care i-am rugat pe aleșii Sibiului să răspundă sunt următoarele:

- Care e părerea dvs. cu privire la publicitatea privind casele de pariuri și jocurile de noroc? Credeți că aceasta trebuie interzisă total sau nu?

- Veți vota proiectul de lege în forma adoptată de Senat? Veți propune amendamente? Dacă da, ne puteți transmite exemple de amendamente pe care le veți propune plenului?

- Un exemplu de publicitate: Pe 24 mai 2023, la Sibiu a avut loc finala Cupei României la fotbal. În pauza meciului, între cele două reprize, a avut loc un spectacol cu drone. Imaginile proiectate pe cerul Sibiului reprezentau, printre altele, numele companiei de pariuri, care sponsorizează competiția, precum și logoul acesteia. Evenimentul a fost organizat de Federația Română de Fotbal și compania respectivă, autoritățile locale menționând că nu au avut nicio atribuție. Puteți vedea imaginile aici: https://youtu.be/f7QrbtIkLHQ 
Vreau să vă întreb: după ce ați privit imaginile, ce impresie v-au creat acestea? Sunteți „pentru” sau „împotriva” afișării pe cerul orașului/orașelor din România a unei astfel de reclame pentru o companie de pariuri și/sau jocuri de noroc?

- Credeți că publicitatea la astfel de companii contribuie la creșterea numărului persoanelor dependente de jocuri de noroc sau nu?

- Ce părere aveți despre supraimpozitarea firmelor din domeniu? Ați susține o astfel de inițiativă? Cine ar trebui să vină cu o astfel de inițiativă?

- În România există Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), care are un fond, la care au fost obligați să contribuie toți organizatorii de jocuri de noroc licențiați, iar sumele strânse trebuie alocate pentru activitățile și programele de protecție a tinerilor și a consumatorilor împotriva jocurilor de noroc. Conform unor estimări, din 2015 s-au strâns aproximativ 5 milioane de euro, însă banii aceștia nu au fost folosiți pentru măsuri preventive (sursa - membru al consiliului consultativ din ONJN, citat de Radio Europa Liberă).
În același timp, organizații non-guvernamentale din domeniu atrag atenția asupra creșterii numărului de persoane dependente de jocuri de noroc și pariuri sportive.
Cum vedeți dvs. această situație, respectiv ce soluții credeți că se impun?


Vom prezenta mai jos răspunsurile celor doi deputați – Ovidiu Ganț și Dan Barna – cu precizarea că nu am intervenit în ele decât inserând intertitlurile.

Ovidiu Ganț: Am căzut de acord că o publicitate agresivă este nocivă pentru tineri

Pe site-ul Camerei Deputaților există fișa proiectului respectiv de lege. Eu apar acolo din partea grupului parlamentar al minorităților naționale, ca inițiator. Ideea însă provine de la dl. deputat PNL Adrian Cosma de la Satu Mare. El m-a abordat pe subiect și el e cel care a generat inițiativa. Adică nu vreau să-mi arog merite pe care nu le am. Veți constata că sunt acolo cosemnatari din PNL, PSD, el cerând sprijin politic pentru adoptarea unei astfel de inițiative.

Acum, ideea de bază e următoarea: care este efectul acestei publicități, mai ales asupra copiilor și tinerilor? Am căzut de acord că o publicitate agresivă din acest punct de vedere este nocivă pentru aceștia, pentru că nu au nici pregătire de înțelegere a lucrurilor necesară, nici cunoștințele necesare. Sigur că mirajul unor câștiguri mari fără efort există. Poate să-l aibă și un adult, în mod evident. Dar, totuși, adultul are exercițiul și stabilește el dacă dorește sau nu. Și aici e de discutat: depinde de nivelul de educație și de pregătire. În ceea ce mă privește, n-am fost niciodată adeptul jocurilor de noroc, pentru că, fiind matematician, cunosc destul de bine teoria probabilităților și știu ce mică e probabilitatea să câștigi. În consecință, nici nu mă atrage subiectul, dar nici nu găsesc un raționament logic care să mă îndemne să încurajez așa ceva. Dar la copii și la tineri nici măcar asta nu există. Adică ei nu știu, sunt tentați, clar e spectaculos. E interesant. Aud la televizor că X sau Y a câștigat sume fabuloase, dar nu aud în același timp câți oameni și-au pierdut o grămadă de bani la asemenea activități și ce efecte sociale generează asemenea situații dezastruoase asupra indivizilor, asupra familiilor. Deci, cred că această campanie publicitară agresivă nu e corectă și e chiar un lucru rău în societate. De aceea m-am asociat acestei idei.

Sunt sceptic că în această legislatură acest proiect va ajunge la bun sfârșit

Legat de vot: 

Veți constata din fișa proiectului că e repartizat la cinci comisii pentru raport. E un lucru neobișnuit și care mai degrabă împiedică adoptarea proiectului. Imaginați-vă ce înseamnă cinci comisii diferite să-și armonizeze punctele de vedere într-un raport comun. E o măsură excesivă, adică era suficientă o comisie, două, maxim trei, cum e uzanța; nu văd de ce să fie aici cinci. Deci, sunt sceptic că în această legislatură acest proiect va ajunge la bun sfârșit cu această abordare.

Sigur că există și destule cercuri interesate ca astfel de proiecte să nu fie adoptate. Mi se pare foarte clar. Deci vom vedea care va fi rezultatul respectiv.

În ceea ce privește amendamentele, vom vedea, vom discuta și ne vom consulta cu colegii, ceilalți inițiatori asupra formei și oportunității lor, cu atât mai mult cu cât, repet, ideea provine de la dl deputat Cosma.

Nu cred că reclama de la Sibiu e un lucru bun

În ceea ce privește reclama unei companii de pariuri sportive de la Sibiu, de la finala Cupei României:

Și acesta e un argument în favoarea spuselor mele. Acea reclamă o vede tot orașul. O văd copii, tineri, probabil fascinați de partea tehnică a momentului. Toate acestea induc dorința de a participa la jocuri de noroc. Nu cred că e un lucru bun.

Între Industria jocurilor de noroc și sport e o asociere nefericită

Legat de taxare: 

Sper că în coaliție, printre măsurile avute în vedere, este și o creștere a impozitării jocurilor de noroc. Aceste resurse trebuie să meargă spre cultură, spre învățământ, similar cum este timbrul cinematografic sau eventual timbrul de carte, așa ar trebui să fie și aici - banii să meargă spre educație, spre cultură. Cred că ar trebui să se aibă în vedere această supraimpozitare. În plus, e o asociere nefericită, după părerea mea, între Industria jocurilor de noroc și sport: nu cred că e un lucru bun, pentru că avem multe situații în care sportivi implicați în fenomenul respectiv au jucat la pariuri, eludează sistemul, puțini sau unii au fost prinși și sancționați. Cine știe câți nu sunt prinși și viciază rezultatele sportive.

Astfel că sponsorizarea echipelor naționale de către firme de pariuri sau așa mai departe o găsesc profund imorală.

De aceea, sper ca acest demers să se finalizeze cu succes, deși așa cum spuneam sunt destul de sceptic în ceea ce privește voința politică în acest sens.

Dan Barna: Voi vota orice demers de interzicere a acestui tip de publicitate

1. Care e părerea dvs. cu privire la publicitatea privind casele de pariuri și jocurile de noroc? Credeți că aceasta trebuie interzisă total sau nu?

Consider că nu mai trebuie să ezităm ca legislativ să luăm măsuri pentru limitarea accesului la jocurile de noroc, la casele de pariuri, la păcănele și voi vota orice demers de interzicere a acestui tip de publicitate. În acest sens USR este primul partid care a demarat depunerea de proiecte legislative în Parlamentul României pentru a reduce dependența de jocurile de noroc, iar din pachetul de legi #FărăPăcănele, propuse de USR, face parte și  legea Fără reclame stradale la păcănele inițiată de deputații Diana Stoica și Daniel Blaga, respinsă de Senat, dar care mai are o șansă la Camera Deputaților. Acest proiect de lege dacă ar fi susținut și de coaliția PNL-PSD ar interzice  publicitatea stradală și orice alte activităţi de marketing pentru jocurile de noroc în spaţii publice deschise, pe panouri publicitare, clădiri, copertine sau orice alte tipuri de afişaj. 

România e împânzită de reclame la jocuri de noroc. Dependența de jocurile de noroc a fost  declarată de Organizația Mondială a Sănătăți drept o boală gravă care vedem că distruge familii, copii, ajungându-se chiar la cazuri de sinucidere. Acestea dovedesc necesitatea măsurilor și a reglementărilor la fel ca în alte țări europene pentru că dependența asta de păcănele nu dispare dacă tentația e la orice colț de stradă, la doi pași de casă, la orice TV sau la un click distanță. Și fac un apel la susținerea pachetul de legi USR împotriva păcănelelor pe: https://farapacanele.ro/

Ipocrizia PNL: a susținut proiectul, apoi a relaxat reglementarea de interzicere a reclamelor, făcând o favoare industriei jocurilor de noroc

2. Veți vota proiectul de lege în forma adoptată de Senat? Veți propune amendamente? Dacă da, ne puteți transmite exemple de amendamente pe care le veți propune plenului?

Voi vota acest proiect de lege la Camera Deputaților împreună cu colegii deputați. De asemenea și senatorii USR au votat pentru. Din păcate nu pot să nu subliniez ipocrizia PNL care după ce a susținut proiectul fiind și semnat de parlamentari PNL, a relaxat practic reglementarea de interzicere a reclamelor printr-un amendament în comisii, făcând astfel o favoare industriei jocurilor de noroc. Ar fi o reglementare reală dacă acest proiect de lege ar fi votat în Camera Deputaților în forma în care s-a depus, dacă PNL și-ar retrage amendamentele și, astfel, pe lângă măsurarea beneficiilor interzicerii reclamelor vom mai face un pas ca țară în apărarea adulților, minorilor și familiilor de această dependență.

3. Un exemplu de publicitate: Pe 24 mai 2023, la Sibiu a avut loc finala Cupei României la fotbal. În pauza meciului, între cele două reprize, a avut loc un spectacol cu drone. Imaginile proiectate pe cerul Sibiului reprezentau, printre altele, numele companiei de pariuri, care sponsorizează competiția, precum și logoul acesteia. Evenimentul a fost organizat de Federația Română de Fotbal și compania respectivă, autoritățile locale menționând că nu au avut nicio atribuție. Puteți vedea imaginile aici: https://youtu.be/f7QrbtIkLHQ 

Vreau să vă întreb, după ce ați privit imaginile, ce impresie v-au creat acestea? Sunteți „pentru” sau „împotriva” afișării pe cerul orașului/orașelor din România a unei astfel de reclame pentru o companie de pariuri și jocuri de noroc?

Nu pot să nu apreciez creativitatea transmiterii mesajelor la finala Cupei României, prin acest spectacol cu drone, de care suporterii se pare ca au fost încântați. Promovarea unor sponsori care desfășoară aceste activități ce generează dependențe cu impact negativ major asupra familiilor și societății este un lucru greșit și de aceea avem acum această dezbatere despre reglementarea mai strictă a domeniului. Ca să răspund strict și la a doua întrebare, sunt împotrivă și acest tip de promovare trebuie să înceteze.

4. Credeți că publicitatea la astfel de companii contribuie la creșterea numărului persoanelor dependente de jocuri de noroc sau nu?

Da, semnificativ. Atât publicitatea, cât și existența caselor de pariuri la parterul blocului, la sate sau localități foarte mici, lângă școli, locuri de joacă, parcuri sau centre culturale contribuie într-un procent foarte mare la creșterea dependenței de păcănele. Peste 400.000 de români sunt dependenți de jocurile de noroc și numărul dependenților crește proporțional cu numărul de săli noi care se deschid. USR are soluțiile corecte care pun stop acestui fenomen nociv și vrem să le transformăm în legi. Acestea au fost depuse în  Parlament și puteți afla mai multe despre ele pe site-ul: https://farapacanele.ro/

5. Ce părere aveți despre supraimpozitarea firmelor din domeniu? Ați susține o astfel de inițiativă? Cine ar trebui să vină cu o astfel de inițiativă?

Poate fi un demers de ajutor pentru deficitul pe care România îl are astăzi din cauza guvernării inepte și iresponsabile a PSD-PNL. Aici putem vedea de partea cui e Guvernul, de partea românilor sau a operatorilor jocurilor de noroc/ a caselor de pariuri, mai ales că o supraimpozitare trebuie să fie urmată de o supraveghere a acestor operatori pentru a nu migra către platforme care nu își respectă obligațiile de impozitare. Problema de fond însă nu este despre nivelul impozitării, ci despre limitarea accesului și disponibilității facile, cauză majoră a dependenței.

6. În România există Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), care are un fond, la care au fost obligați să contribuie toți organizatorii de jocuri de noroc licențiați, iar sumele strânse trebuie alocate pentru activitățile și programele de protecție a tinerilor și a consumatorilor împotriva jocurilor de noroc. Conform unor estimări, din 2015 s-au strâns aproximativ 5 milioane de euro, însă banii aceștia nu au fost folosiți pentru măsuri preventive. 

În același timp, organizații non-guvernamentale din domeniu atrag atenția asupra creșterii numărului de persoane dependente de jocuri de noroc și pariuri sportive. Cum vedeți dvs. această situație, respectiv ce soluții credeți că se impun?

Soluția pe scurt este ca ONJN să își facă treaba, să nu mai profite de pe urma acestui domeniu și să investească banii, pe care sperăm că îi mai au, în măsuri de prevenție eficiente. Nu se întâmplă asta pentru că așa cum din păcate ne-am obișnuit, PSD-PNL au pus aici oameni de partid și atât. Numiți în funcții transformate în simple sinecuri, din păcate mulți dintre cei responsabili  nu au un interes real pentru a ajuta pe cineva să scape de dependența jocurilor de noroc. Vorbim despre o instituție care nu își îndeplinește exact obiectul de activitate fiind notoriu cazul semnalat de colega mea doamna deputat USR Diana Stoica,  de membru al Comitetului de Supraveghere al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc - ONJN  care „câștiga” periodic sume de 100.000€ exact din industria pe care se presupunea că o reglementează și o supraveghează.

Cei din ONJN ar trebui să aibă bunul simț să treacă la fapte. Dacă nu știu cum, sunt sigur că și ONG-urile sunt un real ajutor.

Și mai vreau să menționez că USR a depus în luna mai a acestui an un alt proiect de lege care propune ca cei plătiți din bani publici să controleze piața jocurilor de noroc să nu poată fi și jucători. Tocmai ca urmare a cazului sus menționat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Victoria

Acum 1 lună

Nişte educație n-ar promova! Sper sā dispară toate sălile de la parterul blocurilor.
Raspunde

Ghiță

Acum 1 lună

Acest gen de reclame nu o să dispară,au bani, toată lumea joacă din păcate!!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

Cu o asemenea mentalitate (resemnare) e greu să convingem guvernanții, legiuitorii să introducă interdicții și restricții. La fel și cu educația. Avem societatea pe care o merităm. NU toată lumea joacă Ghiță, e o minoritate. Nu o spun eu, o spun studiile și statisticile Nu doar în România, în întreaga lume. Dar 5%, de exemplu, înseamnă foarte mult.
Raspunde

DUMITRANA

Acum 1 lună

Este bună inițiativa de a avea o problemă cu o reclamă dar ar fi fost o treabă excelentă dacă a-ți fi investigat și scris despre cei care au deschis un salon de jocuri de noroc pe strada Gladiolelor din Sibiu, vis a vis de liceul Independența, la doar 20m , cu toate că este o lege care interzice deschiderea la mai puțin de 300m ... precum și pe strada Lungă în Sibiu, unde s-a deschis luna trecută tot un astfel de salon, la 30m de școala 13, și la 40m de școala 18.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 lună

Banii de aici probabil alimentează altele.Prea e pe silent politicul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus