Miercuri,
04.10.2023
Cer Senin
Acum
11°C

CJ va reabilita și dota baza de salvare de la Bâlea Lac. Șeful Salvamont Sibiu: Aici sus sunt condiții vitrege și locația a avut de suferit

CJ va reabilita și dota baza de salvare de la Bâlea Lac. Șeful Salvamont Sibiu: Aici sus sunt condiții vitrege și locația a avut de suferit

Consiliul Județean Sibiu are în vedere reabilitarea, modernizarea și dotarea bazei de salvare Bâlea Lac. Proiectul se află în faza DALI și primele date au fost publicate pe licitații publice. Șeful Salvamont, Dan Popescu, spune că este nevoie de o reanvelopare termică completă și dacă se găsesc bani sunt binevenite și echipamente noi.

Baza permanentă Salvamont de la Bâlea Lac a devenit obiectiv de investiții pentru Consiliul județean prin proiectul „Reabilitare, modernizare și dotare baza de salvare Bâlea Lac”. Acțiunea este în faza DALI și presupune o investiție estimată de 99.000 RON.

Potrivit șefului Salvamont Dan Popescu, baza are nevoie de o izolație termică de tip anvelopare completă, în interior trebuie intervenit în a schimba gresia spartă și la infiltrațiile de la balcoane, iar dacă se găsesc linii de finanțare, echipamentele necesare la intervențiile salvamontiștilor sunt mereu binevenite.

„Acolo trebuie o reanvelopare termică completă. Asta înseamnă că ar trebui, cel puțin din punctul meu de vedere, dat jos tot ce înseamnă lambriuri, refăcută izolația termică, refăcută anveloparea cu folie, barieră antiaburi, refăcuți șpaleții la ferestre și la uși. Baza are totuși 13 ani și pe sub lambriuri cred ca s-au băgat destul de mulți șoricei și au tot ros din izolație. Problema este că aici sus vântul bate destul de des cu peste 100 de kilometri la oră și atunci nu prea mai face față centrala. Se pierde foarte multă căldură”, spune Dan Popescu.  

Potrivit acestuia, vineri, 15 septembrie, la bază va ajunge un expert care va stabili termenii reabilitării pentru a se găsi sursele de finanțare.

„Este posibil și să schimbăm tot ce înseamnă partea de bucăți de gresie sparte și să rezolvăm infiltrațiile de la nivelul balcoanelor. În ceea ce privește dotarea bazei, aici proiectul face referire la partea de echipamente: tărgi sau echipamente medicale care să ne ajute pe partea de intervenție. Având în vedere că Bâlea Lac este bază permanentă noi avem tot ce ține de consult acolo, doar că sunt echipamente vechi. Avem defibrilator, oxigen, tot ce înseamnă parte medicală necesară unei baze permanente doar că o mare parte dintre ele sunt luate în anul 2008 pe fonduri PHARE. Treptat am mai reușit noi să înlocuim din ele pe partea de investiții sau achiziții directe, dar mai sunt destule”, mai spune Dan Popescu.

Baza de salvare Bâlea Lac a fost construită în anul 2010. A fost o investiție de aproape două milioane și jumătate de lei și a fost finanțată de către Consiliul Judeţean Sibiu şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Baza are rol de punct de prim ajutor medical şi de adăpostire a accidentaţilor şi bolnavilor până la preluarea acestora de echipele medicale și, în același timp, asigură locaţia pentru instruirea specifică a salvatorilor montani din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Mihai Tanase

Acum 2 săptămâni

"... în același timp, asigură LOCAŢIA pentru instruirea specifică a salvatorilor montani..." Asigura CHIRIA, pardon, LOCAŢIA ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus