Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
8°C

Sărbătoare mare în Avrig: Gheorghe Lazăr s-a întors acasă și a fost primit cum se cuvine

Sărbătoare mare în Avrig: Gheorghe Lazăr s-a întors acasă și a fost primit cum se cuvine

Duminică s-au împlinit 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, ocazie cu care primăria Avrig a organizat un amplu eveniment dedicat marelui cărturar, culminând cu dezvelirea statuii care aproape 30 de ani a tronat în Piața Mare a Sibiului.

Pe 17 septembrie 1823, cărturarul avrigean trecea la cele veșnice, lăsând în urmă o bogată zestre intelectuală și spirituală. Cu această ocazie, la Avrig, în orașul său natal, au avut loc ceremonii religioase și manifestări culturale, menite să îi evoce personalitatea și să îi cinstească memoria.

Mai întâi un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire la Biserica „Duminica Floriilor” din Avrig, la mormântul lui Gheorghe Lazăr, aflat în curtea bisericii. Au participat un detașament de gardă, militari purtători de coroane, militari santinelă și fanfara militară a Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Pe urmă a avut loc un moment omagial şi s-au depus coroane şi flori la bustul cărturarului, din Piața Gheorghe Lazăr. Punctul culminant a fost ceremonia de dezvelire și sfințirea statuii lui Gheorghe Lazăr în zona ”La Castani”.

"În 2005, statuia amplasată la acea vreme în Piață a fost îndepărtată temporar pentru a face loc lucrărilor de reabilitare a acestui spațiu, în pregătirea orașului pentru Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. În urma acestor lucrări, Piața Mare a primit o altă funcționalitate, dar și un alt aspect. De aceea, s-a decis ca statuia lui Gheorghe Lazăr să fie recreată în ton cu noul aspect al Pieței tot de sculptorul Radu Aftenie, cel care a produs-o și pe cea anterioară. M-am bucurat când am primit solicitarea din partea Primăriei Avrig de a restaura și reutiliza vechea statuie, mai ales în contextul în care anul acesta marcăm 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr. Felicitări Avrigului și domnului primar Adrian David pentru această inițiativă și pentru modul reușit în care a fost integrată statuia în oraș. Este o mulțumire pe care o simt astăzi, ca primar al Sibiului, să văd că statuia este din nouă pusă în valoare, chiar în orașul în care s-a născut Gheorghe Lazăr", a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

La eveniment a participat și ministrul Culturii.

”La Avrig, orașul său natal, am adus un omagiu celui care a transformat școala într-o oportunitate pentru cei mai mulți dintre copii, unii „de tot neștiutori” cum se spunea în vremea aceea, amintindu-ne semnificația profundă a eforturilor sale: accesul la educație înseamnă progres și o societate mai așezată și mai sănătoasă, aceasta este lecția pe care ne-o transmite, peste veacuri, demersul lui Gheorghe Lazăr”, a declarat Raluca Turcan.

Sursa foto: Primăria Avrig/ Facebook Raluca Turcan

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1595

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Un român

Acum 1 săptămână

Felicitări oamenilor care s-au ocupat de statuia asta! Să nu stea dosită, ca statuile dictatorilor. Gheorghe Lazăr e un model pentru toți oamenii, dar mai ales pentru noi, românii. Ideile lui Gheorghe Lazăr să trăiască veșnic, să crească și să înflorească! Vivat, crescat, floreat! Baronul – cu care l-au pus pe Gheorghe Lazăr în Piața Mare din Sibiu la același nivel, asta când nu-l îngroapă pe Lazăr între dughene, scene sau patinoare – nu e un model nici pentru sașii lui, că o fost un satrap ordinar, ca satrapii de azi. Sașii au un Honterus sau un Teutsch pe care să-i cinstească. Dacă „baronul” respecta decretul împăratului care le dădea drepturi românilor care „făceau armata”, nu ar fi fost mii de oameni morți, printre care și Horea, Cloșca și Crișan. Statuia nouă a baronului se uită la locul unde executa nevestele juzilor români care nu renunțau la credința lor, și care fugeau cu oile în Țara Românească sau în Moldova. Iar nevestele nu vroiau să spună când se întorc soții, să-i omoare. Sau unde executa sași care intrau în cetate după ora stabilită de baron. Femeile, iarna, pe ger, le executa prin aruncat apă rece pe ele, iar apoi erau lăsate legate de un stâlp afară până mureau. Un psihopat! Statuia psihopatului ar trebui mutată în curtea muzeului care-I poartă numele, că el într-adevăr o lăsat colecția lui de tablouri și palatul sașilor din Sibiu, măcar că o avut banii de palat și tablouri de pe oamenii din toată Transilvania. Iar acum secu-parveniții de teapa ăluia care o pus inițial numele firmei lui în fața statuii criminalului, că o "sponsorizat-o", sunt prea cretini să-și dea sama ce fac. Niște ticăloși idioți, scurși din securitate, ostili poporului român, care conduc Sibiul și promovează memoria unui criminal.

Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 săptămână

Gheorghe Lazar un fondator al studiului romanesc in limba romana.'Reabilitat' de povara ca ar ar fi fost fiul nelegitim a lui baron-quintal si ca ar fi studiat pe banii acestuia de marele Nicolaie Iorga care a preluat scrierile nu mai putin marilor carturari romani transilvaneni..Felicitari avrigenilor ca l-au reintors acasa.. @Un roman-In sfarsit un comentariu pertinent care arata ca tinichelele,trompetele si racnetele ignorantilor straini de neam nu intrec realitatea obiectiva si de nesuportat de catre cei care nu accepta ca valul migratiilor si colonizatorilor din sec 11/12 a trecut iremediabil..Si o adaugire...baron-quital a fost DEMIS de ai lui,in frunte cu imparatul Iosif al 2-lea,satui de lantul de faradelegi si atrocitati savarsit de impreuna cu nobilii maghiari.(“Țara aceasta, Transilvania, este, desigur, bună și frumoasă, însă are nevoie de un ajutor imediat, de o reformă radicală, căci nici îmbunătățiri, nici jumătăți de măsură nu ajung, mentalitățile fiind deja stricate. Stările conducătoare sunt stăpânite de un spirit de neîncredere, suspiciuni și intrigă. Toți caută numai să-și păstreze privilegiile, să nu fie stânjeniți în încasarea veniturilor și să poată face ce vor cu supușii lor. Nobilimea maghiară nu se ferește de nimica mai mult în lume decât de ceea ce i-ar putea micșora veniturile sau restrânge dreptul, pe care să-l extindă, justificat ori nu, atât de departe pe cât poate, numai ca să-i poată exploata cât mai mult pe țăranii supuși.Iobagul este un sclav al domnului său, n-are nici un mijloc de susținere; trebuie să-l slujească mult sau puțin, după bunul plac al stăpânului, sau cum și unde acesta vrea. De o reglementare a sarcinilor nici nu poate fi vorba. Acești săraci supuși români, care sunt, fără îndoială, cei mai vechi și mai numeroși locuitori ai Transilvaniei, sunt chinuiți și împovărați cu nedreptăți de toată lumea, fie unguri, fie sași, așa de mult că într-adevăr soarta lor, când o cunoști, este foarte de compătimit și nu este decât de mirat că se mai găsesc atâția din acești oameni și că n-au fugit cu toți')
Raspunde

Unul

Acum 1 săptămână

Turcana e tot o parvenită. Cum zicea Eminescu: "Nu slăvindu-te e tine... lustruindu-se pe el. Sub a numelui tău umbră"
Raspunde

Altul

Acum 1 săptămână

E o pervenită cu studii la Moscova, făcute după 1990.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus