Miercuri,
29.11.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Primăria Sibiu respinge dublarea tarifelor pentru sortarea și compostarea deșeurilor la stațiile de la Șura Mică și Cisnădie

Primăria Sibiu respinge dublarea tarifelor pentru sortarea și compostarea deșeurilor la stațiile de la Șura Mică și Cisnădie

Conducerea Primăriei Sibiu va vota împotriva solicitării operatorului Soma SRL de ajustare a tarifelor pentru activitățile de sortare, compostare și transfer al deșeurilor. Soma cere un tarif dublu pentru primele două activități.

Consilierii locali din municipiul Sibiu sunt convocați într-o ședință extraordinară pe data de 22 septembrie. Aceștia vor avea de votat un singur proiect de hotărâre, care prevede mandatarea reprezentantului Sibiului în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu pentru a vota „pentru” sau „împotriva” aprobării ajustării tarifelor activității de sortare, compostare și transfer a Stației de Sortare și a Stației de Compostare Șura Mică și a Stației de Sortare Cisnădie.

În proiectul de hotărâre sunt menționate și solicitările de ajustare a tarifelor făcute de operatorul Soma. Astfel, compania dorește ca pentru activitatea de sortare a deșeurilor municipale în stațiile de sortare Șura Mică și Cisnădie tarifele să crească de la 361,65 lei/tonă fără TVA la 749,16 lei/tonă fără TVA. Pentru activitatea de compostare a deșeurilor în stația de compostare Șura Mică – de la tariful de 186,23 lei/tonă la 373,65 lei/tonă.

Totodată, Soma cere ca pentru activitatea de transfer sticlă tariful să crească de la 219,88 lei/tonă la 292,41 lei/tonă.

Astfel, conținutul proiectului de hotărâre propus consilierilor locali are două puncte: în primul se menționează că se respinge solicitarea Soma, iar în al doilea este menționat că se mandatează viceprimarul Corina Bokor să voteze în adunarea generală a ADI ECO Sibiu „împotriva” ajustării tarifelor respective.

„Ajustarea tarifelor solicitată de operatorul de salubrizare se realizează prin aplicarea coeficientului de indexare cu evoluţia indicelui preţului de consum total (IPC total - 108,24%) la total cheltuieli de exploatare, fără a se modifica cantitatea programată avută în vedere la fundamentarea anterioară.

Cantitatea de deşeuri programată a fi sortată în Staţiile de sortare Şura Mică şi Cisnădie este de 9.105,18 tone, cantitatea de deşeuri programată a fi compostată în Staţia de compostare Şura Mică este de 8.508,79 tone, iar cantitatea programată pentru activitatea de transfer sticlă este de 1.647,42 tone.

La totalul cheltuielilor de exploatare au fost adăugate cheltuielile de depozitare şi contribuţia pentru economia circulară (CEC) neajustate, în cuantum de 386.970,15 lei pentru sortare deşeuri reciclabile, 289.298,86 lei pentru compostare deşeuri biodegradabile, iar la suma rezultată s-a aplicat cota de profit de 5%”, scrie în raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre.

Reprezentanții Primăriei mai atrag atenția asupra faptului că, potrivit Legii serviciului de salubrizare a localităţilor, tarifele pentru activităţile de salubrizare se fundamentează numai pe baza cheltuielilor aferente activităţii respective, fără a se include, în structura pe elemente de cheltuieli a tarifului, cheltuielile cu prestarea altor activităti de salubrizare desfăşurate de operatori pe fluxul deşeurilor municipale și valoarea contribuţiei pentru economia circulară.

Aceasta nu este prima solicitare a Soma de ajustare a tarifelor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Sibian

Acum 2 luni

Sa plece soma si sa vina mai multe firme ca sa fie concurenta. Nu ne trebuie fima de Bacau sa ne adune gunoiul. Platim printre cele mai mari taxe de salubritate din tara datorita politicienilor din/pripasiti in Sibiu amestecati mai mult sau mai putin evident in afaceri cu statul.
Raspunde

Cichicean

Acum 2 luni

Firma Soma trebuie sa plece din Sibiu. A pus monopol pe tot judetul. Maresc pretul cand vor muschii lor. Unde e concurenta?
Raspunde

Carcotel

Acum 2 luni

Unde e concurenta, unde e consiliul concurentei, unde e ANAF, unde e DNA? :) Si bonus de la soma, sa nu uitam ca dansii incep colectarea gunoaielor pe la 7-8 dimineata...cand e traficul perfect pentru asta. Sau, daca cumva - desi nu cred - incep sa colecteze mai repede, tot ii prinde ora de varf cu camioanele blocand strazile :) Un deliciu!
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Doar trecerea la moneda euro poate opri tiparnita BNR, marirea costurior si cresterea inflatiei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus