Sâmbătă,
27.04.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Nicu Ștefănuță, după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut ca filmul ”Arsenie, viața de apoi” să nu fie difuzat în Sibiu: Reamintesc reprezentanților bisericii că România este un stat laic

Nicu Ștefănuță, după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut ca filmul ”Arsenie, viața de apoi” să nu fie difuzat în Sibiu: Reamintesc reprezentanților bisericii că România este un stat laic

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță le trimite un mesaj de sprijin organizatorilor Astra Film Festival, după ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut atât lor, cât și Muzeului ASTRA să nu permită difuzarea filmului documentar ”Arsenie, viața de apoi”.

”Înțeleg că Arhiepiscopia Sibiului a emis un comunicat privind difuzarea filmului ”Arsenie, viața de apoi” în cadrul Astra Film Festival.

Reamintesc reprezentanților bisericii că România este un stat laic, cu o separație clară între puteri și cu libertatea de expresie protejată de Constituție.

Încurajez de asemenea organizatorii acestui prestigios festival cultural să nu se lase intimidați și să urmeze agenda lor culturală în mod independent.

Fiecare se pricepe la ceva. Arta la artă, religia la religie.

Abia aștept să ajung și anul acesta la Astra și să văd cât mai multe din producțiile artistice diverse.

România a crescut discutând puncte de vedere diferite, nu punând interdicții și tabuuri”, a transmis Nicu Ștefănuță.

De ce nu vrea Arhiepiscopia Ardealului proiectarea filmului „Arsenie. Viața de apoi”

Într-o scrisoare deschisă Arhiepiscopia Sibiului cere ca filmul „Arsenie. Viața de apoi”, realizat de regizorul Alexandru Solomon, să nu fie difuzat în județul Sibiu.

”În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă.

Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale”, semnalează Arhiepiscopia Sibiului.

”Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe.

Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului.

Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generații întregi de credincioși. În contextul aridităţii sociale şi spirituale a ţării noastre dinaintea şi după cel de-al Doilea Război Mondial, slujirea, propovăduirea şi activitatea duhovnicească a Părintelui Arsenie de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar apoi de la Prislop, au constituit un autentic izvor de hrană şi învăţătură spirituală pentru mii şi mii de suflete însetate de har sau rănite de diferite suferinţe şi încercări”, se mai precizează în scrisoare.

 

Se solicită conducerii CNM Astra și Festivalului Astra Film să nu fie permisă proiecția filmului în județ, chiar dacă regizorul a primit aprobarea Arhiepiscopiei de a filma la Sâmbăta de Sus.

”Într-un mod cu totul nesincer a fost obținută și aprobarea din partea Arhiepiscopiei Sibiului de a filma la Mănăstirea Sâmbătă de Sus, stipulându-se în cererea adresată nouă că se dorește „realizarea unui un film documentar despre viața Părintelui Arsenie Boca….”, realizatorii fiind „însoțiți la filmare de circa 20 de pelerini (aceste persoane sunt alese de către noi, sunt enoriași care merg la pelerinaje în toată țara)”. Realitatea prezentată pe peliculă este cu totul diferită: filmul nu este documentar, ci o parodie ieftină în care pretinșii pelerini defăimă prin cuvinte și atitudini atât locurile acelea, cât și actul de pelerinaj în sine la mormântul părintelui Arsenie.

Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic. („Îmi e antipatic (părintele Arsenie, n.), lumea spune că a făcut minuni…” – min. 01:05:23). Aceeași atitudine ironică și jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film: aşa-zișii pelerini atent selectați de către regizor apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii Sâmbătă, ridiculizând și jignind mii și mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie.

Textele pe care aceşti pseudo-pelerini le citesc şi le discută provin din diverse surse, unele fiind extrase din notele informative ale securității, iar comentariile ironice făcute pe marginea lor au acelaşi caracter jignitor şi denigrator la adresa părintelui Arsenie (min. 33:45).

Batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru prin acest film fac ca proiectarea lui în spațiul public, la un festival organizat de instituții ale statului român, să aducă un grav prejudiciu de imagine Bisericii noastre”se mai arată în scrisoare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Mirunela Love vibes

Acum 7 luni

Omul nostru minunat alaturi de care vom scapa tara asta feudala de popi si casdatorii hetero! Cu Nicusor primar, Sibiul va deveni Rainbowstadt si cetatea tuturor celorpentru care love is love!
Raspunde

Petronius

Acum 2 luni

Nicu Stefanuta e un produs politic expirat..Nu va ajunge nimic, nu va mai imbatati cu apa rece. E istorie deja.

Raspunde

Valeriană

Acum 7 luni

Subiectul și predicatul filmului este strict religios. Arsenie Boca chiar dacă o perioadă caterisit de biserica ortodoxă română nu s-a dezis de biserica ortodoxă română și nu a ponegrit-o deci biserica ortodoxă română are tot dreptul să se cauteleze și să se apere de defăimare. Arsenie Boca=BOR Regizorul scenograful producătorul coproducătorul vor să secere unde n-au semănat. Arsenie Boca nu se simțea un laic și nu se simțea că trăiește într-un stat laic el mereu s-a profesat sluga Domnului și a Bisericii ortodoxe. Arsenie Boca nu a pictat lucruri laice ci lucruri strict legate de biserică, de ortodoxie, de biserica ortodoxă română. Eu l-am cunoscut personal la biserica din Drăgănescu când picta acolo în mai 1988. Laicii să facă science fiction parodii presupuse filme laice să se joace cu fanții dar nu cu sfinții.
Raspunde

Barosanu

Acum 7 luni

Din ciclul „nicio știre fără Nicu Ștefănuță”. Mă mir că TS nu ne-a prezentat încă poziția lui Ștefănuță legată de problema aristelor din parcul Belvedere (spoiler alert: semințele alea se agață în blana câinilor și sunt foarte greu de scos, ceea ce e o încălcare a drepturilor omului, desigur). „Fiecare se pricepe la ceva. Arta la artă, religia la religie.” Numai Ștefănuță se pricepe la toate. Revenind la subiect, e amuzant cum stânga ipocrită „apără libertatea de expresie” când subiectul le convine, dar „luptă contra dezinformării” când subiectul nu le convine.
Raspunde

Magna Horreum

Acum 7 luni

Sa-i aminteasca cineva individului asta, Nicu Stefanutza, ca a demisionat din agonizantul USR. Nicidecum n-a fugit ca sobolanii de pe vapor, nuuu, el nu se mai regaseste in doctrina alora! Cu toate astea, a ramas fixat tot pe ideile lor... Scarba!
Raspunde

Un cititor

Acum 7 luni

Reamintesc d-lui. Ștefănuță că e un slugoi și că ar trebui să renunțe la limba română și să vorbească într-o limbă internațională.
Raspunde

A

Acum 7 luni

Lasand la o parte subiectul discordiei asupra caruia nu am caderea sa ma pronunt, cine e nicu stefanuta? Dar Arsenie Boca?
Raspunde

DB

Acum 7 luni

mai bine NŞ şi-ar face cruce până trece de alegeri. E atât de laic statul încât toţi politicienii se înghesuie la câte un hram sau sărbătoare şi stau smirnă doar doar mai culeg un pic de capital politic şi fac şi ei o baie de mulţime ataşându-se soborului de popi...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus