Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Contrabandă cu deșeuri. DIICOT a făcut 44 de percheziții domiciliare, inclusiv la Sibiu: 1.500 de tone de deșeuri au fost aduse în țară

Contrabandă cu deșeuri. DIICOT a făcut 44 de percheziții domiciliare, inclusiv la Sibiu: 1.500 de tone de deșeuri au fost aduse în țară

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Timișoara, în colaborare strânsă cu polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, au lansat astăzi o amplă operațiune de combatere a contrabandei de deșeuri. În total, 44 de percheziții domiciliare au avut loc în județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba și Sibiu, precum și la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice. Acțiunea face parte dintr-un dosar penal care investighează infracțiuni grave, inclusiv constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă calificată, complicitate la contrabandă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2021, în zona de vest a țării, inclusiv în județele Timiș, Arad, Bihor și Hunedoara, precum și în București, mai multe persoane s-au unit într-un grup infracțional organizat specializat în introducerea ilegală în țară a deșeurilor provenite din spațiul intracomunitar, cu scopul de a obține beneficii financiare substanțiale. Această activitate ilegală a pus în pericol sănătatea populației și mediul înconjurător, contravenind legilor și regulamentelor referitoare la protecția mediului.

Grupul infracțional opera pe trei nivele distincte: intermediarii sau brokerii de deșeuri, transportatorii români și administratorii și societățile de valorificare/reciclare deșeuri. Intermediarii au fost responsabili pentru importul de deșeuri din alte țări europene, disimulate sub pretextul reciclării, cu documente falsificate. Transportatorii români, pe de altă parte, au încărcat aceste deșeuri, în special din Italia, și le-au introdus ilegal în România, de multe ori încălcând normele europene și naționale privind gestionarea deșeurilor.

Într-un efort de a ascunde urmele infracțiunii, membrii grupului au falsificat documentele însoțitoare și au acționat pentru a reduce cheltuielile cu procesarea deșeurilor. De asemenea, au evitat controalele prin acțiuni desfășurate în timpul nopții și la finele săptămânii, când funcționarii de mediu erau mai puțin activi în punctele de trecere a frontierei, conform situației descrise de procurori.

Pe parcursul investigațiilor, au fost depistate 57 de transporturi ilegale de deșeuri, totalizând o cantitate de peste 1500 de tone. Acțiunea a beneficiat de sprijinul unor forțe impresionante, inclusiv poliția de frontieră, jandarmii și specialiștii din diverse instituții.

În continuare, aproximativ 40 de persoane vor fi audiate la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara. Trebuie menționat că toți cei implicați în acest caz beneficiază de drepturile și garanțiile prevăzute de lege, inclusiv prezumția de nevinovăție.

Mai multe detalii despre operațiune, puteți citi în comunicatul DIICOT.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2275

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Eu

Acum 2 luni

Încă o dovadă că suntem gunoiul Europei.......
Raspunde

Tu

Acum 2 luni

Dacă te simți așa, e problema ta, nu generaliza . Asta e slăbiciunea autorităților și a statului eșuat.
Raspunde

Xxx

Acum 2 luni

E ģreu de scris etnia celor care se ocupau cu asa ceva? Sau n aveti voie? Normal...ca de aia sinteti presa sa nu spuneti adevarul
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus