Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Liderii sașilor din Transilvania, despre zidul prăbușit al unei biserici fortificate lângă o școală primară: Nu e ultima. Trebuie să găsim soluții împreună cu societatea românească

Liderii sașilor din Transilvania, despre zidul prăbușit al unei biserici fortificate lângă o școală primară: Nu e ultima. Trebuie să găsim soluții împreună cu societatea românească

În data de 5 septembrie 2023, o parte dintr-un zid lateral al bisericii evanghelice din Beia, județul Brașov, veche de secole, s-a prăbușit. S-a întâmplat cu doar zece zile mai devreme de începerea anului școlar. Biserica se află în imediata apropiere a școlii primare din localitate.

Biserica din Beia (în germană - Meeburg) este o construcție impresionantă cu o istorie bogată și o tradiție semnificativă în ceea ce privește pictura icoanelor. Prăbușirea unei părți portante a zidului bisericii a umplut sala de rugăciune cu moloz și a distrus în mare parte băncile, balconul și pictura icoanelor, scrie Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien (ADZ).

Biserica din Beia datează din 1442, iar în ultimii ani au avut loc mai multe lucrări de intervenții, documentate într-un film documentar „Ambulanța pentru Monumente - Salvatorii Ruinelor din Transilvania”.

ADZ se întreabă dacă prăbușirea bisericii poate fi un motiv de disperare și amintește despre declarațiile recente ale liderilor comunității de sași, din luna septembrie, în cadrul unei conferințe de specialitate despre bisericile fortificate. Episcopul Reinhart Guib a confirmat faptul că aceasta nu va fi ultima prăbușire a unui monument istoric, o afirmație sprijinită ulterior de Dr. Paul-Jürgen Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, citați de ADZ. Totodată, reprezentanții Fundației Bisericilor Fortificate ar fi recunoscut că nu este posibilă păstrarea tuturor monumentelor istorice. 

„Este adevărat, dar și nu este. Întrebarea esențială este dacă acest "noi" poate fi extins efectiv. Meeburg reprezintă un exemplu al faptului că un astfel de "noi" nu este doar posibil în rândul comunității sașilor transilvăneni, ci oferă și perspective pe termen lung, tocmai într-un sat izolat. Această inițiativă a fost pornită de oameni din Muntenia și a fost continuată de tineri academicieni care nu aveau legătură personală cu locul respectiv. Primii pași esențiali pe calea acestei schimbări au fost făcuți acum câțiva ani. Din păcate, prăbușirea bisericii a întrerupt acest proces și aceasta nu fusese încă inclusă în lucrările de restaurare. Aceasta este drama din spatele tragediei prăbușirii. Întrebarea care rămâne este cum vom gestiona această situație”, scriu jurnaliștii de la ADZ.

Publicația îl citează la final din nou pe episcopul Reinhart Guib, cu o declarație pe care a făcut-o la Festivalul întâlnirii sașilor care a avut loc în acest an la Saschiz, pe 30 septembrie: „În implementarea strategiei bisericii noastre, avem în vedere și pași suplimentari către viitor. (...) Patrimoniul nostru cultural bogat și peisajul unic al bisericilor fortificate merită să fie întreținute, păstrate și folosite. Pentru aceasta trebuie să câștigăm prieteni - inclusiv din societatea românească, organizații neguvernamentale de ambele părți, pentru că numai împreună vom reuși”.

Foto: Konrad Klein / 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Un sibian

Acum 1 lună

Societatea germană și statul federal german, au capacacitatea financiară să susțină măcar păstrarea monumentelor emblematice ale civilzației și culturii germane di afara Germaniei, chiar dacă latura spirituală nu le mai prezintă interes. Urmașii sașior repatriați după al doilea război mondial și după revoluția din 89, în marea lor majoritate, și-au uitat originile și mai ales valorile esențiale ale strămoșilor. Românii îi urmează îndeaproape.
Raspunde

V

Acum 1 lună

Cred ca in primul rand este interesul nostru nu al statului german.
Raspunde

CX

Acum 1 lună

Sa repare bisericile cu banii pe care ii incaseaza din chirii (Muzeul Brukenthal, Liceul Agricol etc.)
Raspunde

Sibianul

Acum 1 lună

De ce nu ii ajuta FDGR? Ca la câți bani încasează din chiriile imobilelor de pe centru și școlilor ar avea suficienți bani!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 lună

Au rezistat in interbelic ( după preluarea in 1919 a patrimoniului școlar săsesc din grija Bisericii in cea a Guvernului !) , a războiului , a comunismului , pentru a se prăbuși in era libertății de a ignora .

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus