Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
17°C

„Ne-a învățat foarte multe lucruri și ne-a dat cel mai important lucru, definiția fericirii”. Expoziție cu fotografii alb-negru în memoria lui Fred Nuss, cel care mai bine de 60 de ani a fotografiat Sibiul

„Ne-a învățat foarte multe lucruri și ne-a dat cel mai important lucru, definiția fericirii”. Expoziție cu fotografii alb-negru în memoria lui Fred Nuss, cel care mai bine de 60 de ani a fotografiat Sibiul

O sală plină de oameni, amintiri și multă emoție. Așa ar putea fi explicată în câteva cuvinte atmosfera de seara trecută din foaierul Bibliotecii Județene Astra Sibiu. Spațiul a găzduit vernisajul expoziției „Fred Nuss - legendă a fotografiei sibiene”, organizată de Fotoclubul Orizont Sibiu, în colaborare cu biblioteca publică sibiană.

Expoziția dedicată fotografului este compusă din fotografii alb negru realizate de acesta înainte de anii 2000. În deschiderea evenimentului au vorbit Beatrice Ungar, redactor-șef al publicației Hermannstädter Zeitung, Daniel Bălțat, fotojurnalist și lector la Scoala de Fotografie „Image Art” Sibiu, Andrei Buta, fotoreporter și membru al Fotoclubului Orizont, și Răzvan C. Pop, managerul bibliotecii publice sibiene, dar și Onuc Nemeș, prieten apropiat al lui Fred Nuss.

„Peste 80% dintre cei prezenți aici nu au venit nici pentru noi, cei aflați aici, ci pentru numele de Fred Nuss și lucrul acesta mă bucură enorm. Eu nu sunt un fotograf profesionist, sunt doar pasionat de fotografie, dar pentru asta am fost un fan al lui Fred Nuss și al fotografiei sale. Prima dată am auzit de Fred Nuss prin 84-85, deci să nu aveți impresia că la vârsta de 4-5 ani eram mare gustător de artă, doar că îmi suna altfel în Tribuna Fred Nuss decât celelalte nume și era normal să-l rețin. Dar l-am descoperit pe Fred Nuss personal cam acum 12-13 ani când împreună cu mai mulți amici l-am invitat la o discuție despre Sibiu și nu se mai oprea pentru că avea un stil de a povesti fantastic. Și recunosc că de atunci ne-am apropiat.

Mi-am dorit să pun și eu o mică pietricică, și când spun eu mă refer la mine împreună cu colegii din Biblioteca Astra, am zis să încercăm să fim o mică cărămidă la ceea ce înseamnă amintirea lui Fred Nuss. Eu mă mândresc să spun că fac parte dintr-un oraș în care fotografii sunt artiști adevărați și avem fotografi de mare calitate. De aceea am făcut această expoziție”, a spus Răzvan Pop, managerul Bibliotecii Astra Sibiu.

„Un om deosebit care ne-a învățat foarte multe lucruri și ne-a dat cel mai important lucru, definiția fericirii” 

Beatrice Ungar, redactor-șef al publicației Hermannstädter Zeitung, a vorbit despre momentele în care l-a cunoscut pe fotograf și despre răbdarea pe care o avea în a-i învăța pe alții tainele fotografiei.

„De la 11 ani mă uitam la aparatul lui tata și tata la un moment dat, la 13 ani, m-a luat de braț și m-a dus la atelierul lui Fred era atunci unde este situată primăria acum, în spate, în curtea interioară pe stânga. Drept să vă spun Fred avea o răbdare nemaipomenită și pentru asta îi putem mulțumi toți cei care am avut șansa de a învăța de la el. Cel mai important lucru învățat de la el e să mergi cu ochii deschiși, chiar dacă crezi că ești în orașul în care te-ai născut și le știi pe toate, nu știi nimic”, a spus aceasta.

Onuc Nemeș, prieten al lui Fred, vizibil emoționat, a povestit despre omul Fred Nuss, dar și despre cum vedea acesta fericirea.

„Un om deosebit care ne-a învățat foarte multe lucruri și ne-a dat cel mai important lucru, definiția fericirii. Când toată lumea se consideră fericită sau nefericită el avea o definiție foarte simplă care este la îndemâna fiecăruia. Ca să fii fericit, spunea Fred, trebuie să-ți faci trei bucurii mici în fiecare zi. Să citești o carte, să răsfoiești un album de fotografie și să întâlnești un om plăcut, cu care îți face plăcere să stai de vorbă.

Cei care l-ați cunoscut știți ce a însemnat Fred pentru lumea gazetărească și pentru peisajul acesta al Sibiului, el făcea parte din peisaj. De aceea e foarte trist când mă plimb prin centru și nu-i văd silueta. El nu a fost un om care să vadă viața extrem de sofisticat, o vedea foarte simplu, așa cum vedea fotografia, dar fotografiile făcute de el sau felul în care vedea o realitate și o fotografia ne dădea o emoție suplimentară nouă. Cei care am văzut lucrările lui am redescoperit Sibiul”, a spus acesta.

„De la el foarte mulți au învățat regula foarfecii”

Si Daniel Bălțat a povestit amintiri legate de fotograful sibian și despre cum a reușit să fure meserie de la el.

„Undeva în anii 2.000 m-am angajat la Tribuna și numele de Fred Nuss nu poate fi despărțit de Tribuna sau de Hermannstädter Zeitung sau de Fotoclub Orizont, undeva în jur de opt ani am fost aproape zi de zi cu domnul Fred, avea o răbdare extraordinară, dar nu și calități didactice. În fiecare zi timp de șase luni am zis că nu mai vin, dar tot veneam. Pot să spun că l-am cunoscut foarte bine și respira fotografie și a iubit fotografia până în ultima clipă, pentru el era chiar absolut totul. Era o istorie ambulantă să zicem așa, pe două picioare, a prins fotografia de la placa de sticlă până la aparatul foto digital. Foarte mult iubea ceea ce făcea, și partea de fotoreporter, dar și partea de artist”, a spus acesta.

Regula foarfecii este un alt lucru pe care Fred l-a transmis viitoarelor generații de fotografi, a spus și Andrei Buta, care a povestit despre fotograful Fred Nuss atât din perspectiva de prieten apropiat, cât și de fotograf de la care a cules meserie. 

„Era un tip foarte haios și de foarte multe ori mureai de foame lângă el. Aduceți-vă aminte cei care l-ați cunoscut cum vă povestea cum se face ciorba de fasole sau cum se taie felia de slănină. Mai avea câteva pasiuni laterale, jazz-ul și șurubăreala. Electronica era unul dintre lucrurile care îl defineau. Jazz-ul a fost cel care a creat un curent în fotografia de spectacol, fotografia de jazz miroase a jazz pentru că el a făcut foarte mulți ani fotografie în genul acela. Era un tip foarte ordonat, era o dezordine infernală în laborator, dar în întunericul din laborator știa de unde să ia orice lucru. S-au ars o dată fazele de curent. S-a dus Fred pe beznă, a băgat mâna după niște sticle, a venit cu cheia și am putut repara curentul.

De la el foarte mulți au învățat regula foarfecii, care e o regulă foarte simplă, iei o poză și tai din ea ce nu-ți place. Dacă tot ai tăiat și n-a rămas nimic, poza n-a fost bună. O regulă extrem de simplă și foarte la îndemână”, a spus și Andrei Buta.

Pe scurt, despre Fred Nuss

Fred Nuss s-a născut în 1934, la Sibiu, aici definitivându-și studiile. A făcut, mai întâi, ucenicia în meseria de electrician, s-a inițiat în strungărie, mecanică fină și sudură electrică miniaturală. A susținut examenul de bacalaureat la Liceul Gheorghe Lazăr, iar în 1966 s-a căsătorit cu Ecaterina.

În 1962, și-a început cariera de fotograf profesionist la Flacăra Sibiului – așa cum se numea ziarul Tribuna în acea perioadă. A colaborat cu ziarul Hermannstädter Zeitung încă de la începuturile sale (1968), când gazeta apărea sub denumirea Die Woche.

În ultimii ani de viață, Fred Nuss a avut rezervată periodic o pagină de ziar în Tribuna, cu instantanee din oraș, strângând peste 350 de pagini de ziar din care artistul își propunea să producă un nou album, relatează jurnaliștii cotidianului.

Personalitate discretă, Fred Nuss a fost unul dintre cei mai cunoscuți fotografi sibieni, iar comunitatea care l-a admirat îi simte lipsa din luna octombrie a anului trecut.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus