Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Proiect: Pensionarii ar putea primi bani pe călătoriile neefectuate de care beneficiază anual. Banii vor fi viraţi la plata primei pensii a anului următor

Proiect: Pensionarii ar putea primi bani pe călătoriile neefectuate de care beneficiază anual. Banii vor fi viraţi la plata primei pensii a anului următor

Pensionarii ar putea primi bani dacă nu au efectuat călătoriile reduse de care beneficiază anual, prevede o propunere legislativă depusă la Parlament de un grup de deputaţi PNL.

Potrivit Agerpres, propunerea legislativă prevede completarea art.1 din Legea nr.147 din 26 iulie 2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern.

Potrivit acesteia, pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a Il-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a Il-a, la transportul intern în comun, între localităţi. Călătoriile care nu au fost efectuate în cursul anului vor fi compensate în bani, care vor fi viraţi beneficiarilor odată cu plata primei pensii a anului următor.

Calculul compensaţiei se stabileşte prin Ordin al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar banii vor fi viraţi la plata primei pensii a anului următor.

Călătoriile simple pentru pensionari, cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a Il-a sau pentru mijloace de transport intern, auto ori naval, vor fi asigurate atât de unităţile cu capital de stat, cât şi de societăţile comerciale cu capital privat, mai prevede proiectul care a fost depus la Senat, ca primă cameră sesizată.

"Iniţiativa legislativă vine în sprijinul persoanelor vârstnice, aceştia confruntându-se cu o multitudine de probleme, cele mai importante fiind legate de nivelul scăzut al veniturilor. Pe lângă acestea, pensionarii se mai confruntă şi cu un grad de sănătate precar, lipsa medicamentelor, asistenţă socială slabă", argumentează iniţiatorii în expunerea de motive.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Toma

Acum 1 lună

Povești nemuritoare! Frații Grimm
Raspunde

Militaru gheorghe

Acum 1 lună

Si oare in functie de ce se calculeaza suma restituita?.Un pensionar poate merge de 6 ori de la Timisoara la Iasi iar altul merge de 6 ori de la Sibiu la Miercurea Sibiului. Sau va fi folosit un algoritmn de la NASA?.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus