„Football in heaven” s-a încheiat la Sibiu, în Agnita și Șmig. Ultimele goluri și îmbrățișări la bucuria intrării mingii în poartă au fost pe stadionul din satul Șmig, comuna Alma. „Football in heaven” este proiectul de suflet al jurnalistului Emanuel Roșu. Emi iubește fotbalul și a reușit să aducă în România, din anul 2017 peste 200 de străini pasionați de călătoriile pentru fotbal. „În România nu există o cultură a călătoritului special pentru fotbal”, după cum spune el. Ultimii 30 de străini au fost la Șmig să vadă meciul de Liga V, ediția a VII-a, seria Mediaș, dintre Gloria Șmig și Viitorul Târnava. Au stat în picioare, dincolo de un gard de sârmă, au fotografiat de pe deal s-au bucurat de derby și au încheiat cu un ceaun pe care n-o să-l uite curând.
Adrian Brătoiu, colegul nostru de la Sportul Sibian, mi-a trimis un link cu un interviu pe care i l-a dat Emanuel Roșu despre „Fotball in Havem”. „Duminică (15 octombrie n.r.) va fi la Sibiu evenimentul ăsta, dacă este interesant pentru Turnul Sfatului. 30 de străini vin în România să vadă meciuri din campionatele județene, iar duminică vor fi la Agnita și Șmig”, mi-a scris Adi. Mi s-a părut atât de interesantă ideea. Oameni din toate colțurile lumii se adună, se organizează și pleacă într-o aventură a fotbalului de ligă inferioară. Cum să ratezi?
Duminică, în jurul orei 14.30, eram deja la intrare în satul Șmig, comuna Alma, alături de familie, după un drum de aproximativ 70 de kilometri spre nordul județului printr-un peisaj de vis creionat așa cum numai octombrie știe s o facă. După câteva indicații date de localnicii bucuroși să ne vadă am găsit stadionul. Este situat la capătul celălalt al satului, după o biserică mică. În loc de tribune impunătoare, stadionul este străjuit de lanuri de porumb galben și de munți. Oaspeții și jucătorii au sosit cu trei autocare. Au coborât gălăgioși așa cum ar trebui să fie într-o astfel de deplasare. Veneau de pe stadionul din Agnita unde, cealaltă echipă a comunei, Alma Sibiu, i-a întâlnit pe jucătorii de la AFC Agnita și încă mai discutau de meci.
Este o chestie din care câștigă toată lumea
Adi Brătoiu era și el acolo cu familia, iar pe Emi l-am descoperit în mijlocul grupului. Era fericit.
„Este un fel de vis pentru mine pentru că eu am crescut ca suporter de fotbal și visam să ajung să văd și eu meciuri în alte țări. Nu neapărat că nu mi-am permis, dar ideea este că în țara noastră nu există o cultură a călătoritului special pentru fotbal. În anii 90, începutul anilor 2000, cu atât mai puțin. Când a apărut accesul la internet am început să vorbesc cu mai mulți oameni din toate țările și vedeam că se duc în Austria sau în Ungaria, Turcia. Călătoreau așa, în grupuri. Atunci m-am întrebat de ce nu ar veni acești oameni și în România? Să vină și să vadă meciuri și la noi pentru că sunt locuri senzaționale”, îmi povestește Emi.
El este cel care îi organizează pe acești oameni, alege meciurile și colaborează cu federațiile județene de fotbal.
„Domnul Duma (președintele Federației Județene de Fotbal Sibiu n.r.) m-a ajutat foarte mult în organizarea evenimentului. Fiecare comunitate are o anumită oră sau un anumit obicei de a juca meciurile. În mod normal, duminica după – amiază, dar când venim noi și alegem un județ ei ne ajută foarte mult. Discută cu cluburile înainte, mută meciurile, sunt foarte, foarte importanți pentru mine.”
La Sibiu Emi a sărbătorit cea de-a VII-a ediție „Fotball in Haven”. A început în anul 2017 și a organizat evenimentul o dată sau de două ori pe an atunci când a putut. Au fost aproximativ 200 de oameni în cele șapte excursii de până acum. Sunt și aceeași oameni care vin, dar sunt și oameni noi.
„Merită tot efortul. După cum îi vedeți lor le place foarte mult. Se bucură atât de fotbal cât și tradițiile țării noastre. Sincer nicăieri nu sunt primiți atât de frumos cum sunt la România. În străinătate acest pelerinaj nu este tratat neapărat ca pe un eveniment și este o recompensă și pentru ei, pentru că se simt foarte bine, dar și pentru comunitate, pentru că în mod normal nu au șansa să vadă poze făcute profesional sau articole scrise prin alte părți despre ei sau locurile de unde vin. Este o chestie din care toată lumea câștigă, mai spune Emi.
Cea mai grea parte este organizarea pentru că sunt foarte multe variabile și neprevăzutul poate schimba toate planurile, dar jurnalistul pasionat de fotbal nu se dă bătut și cu sprijinul celor implicați reușește de fiecare dată.
„Până acum toată lumea a fost bucuroasă de experiență. Avem un cuplu, soț și soție care locuiau în Anglia, undeva pe lângă Leeds și au vândut tot ceea ce aveau. Acum numai călătoresc. Au undeva în jur de 60 de ani și au ales acest mod de viață. Stau o lună în Turcia, două în Tenerife și tot așa. Atunci când au venit cu noi în România era prima dată când ne vizitau țara și în loc să stea o săptămână cât a fost excursia, au stat două luni”, povestește Emi.
850 de evenimente sportive și peste 550 de meciuri de fotbal
Înainte de a intra în Șmig, ne-am oprit la marginea drumului să culegem câteva nici ascunse în iarba încă verde. Atunci am văzut mașina de Vaslui. Remus Mustățea ajungea în Șmig direct din Austria și Ungaria.
„Joi seara (12 octombrie n.r.) am fost la meciul dintre Belarus – România care s-a jucat la Budapesta, dar din păcate fără spectatori, apoi am plecat la Viena unde am mers la Austria cu Belgia. Aici stadionul a fost sold out. Peste 47.000 de spectatori, o atmosferă incredibilă și, ca să-mi depășesc un record, am ajuns și la meciul dintre Ungaria și Serbia, pe stadionul Puskas arena, cel mai mare stadion al Ungariei. Undeva la 65.000 de spectatori au fost. Și acolo a fost senzațional pentru că meciul s-a încheiat cu victoria ungurilor care au petrecut până dimineața pe străzi. Am urmărit bucuria lor. Era cumva așa cum era pe timpuri când noi ne mai calificam la câte un turneu internațional și ne strângeam în Piața Victoriei din București sau în Piața Universității”, povestește Remus ajuns de pe un stadion cu 65.000 de spectatori pe cel din Șmig.
Este pasionat de fotbal din tinerețe. În facultate mergea să vadă meciuri din fotbalul amator în zona Moldovei, în general în județul Iași, acolo unde era student.
După ce s-a mutat în Vaslui cu serviciul i-a venit o idee.
În anul 2019 s-a hotărât să deschidă o pagină de facebook și de youtube. Religia Sportului se numește și de acolo a început să meargă la meciuri de fotbal, dar și să participe la alte sporturi. Până acum, pentru că pe 28 octombrie face patru ani de când a deschis pagina, are 850 de evenimente sportive la care a fost și peste 550 de meciuri de fotbal dintre care în fotbalul amator sunt undeva la 150 de meciuri.
„Unul dintre obiectivele mele principale este să ajung la cel puțin un meci de fotbal amator în fiecare județ din țară. Acum este prima dată când ajung în județul Sibiu și cu el am depășit 20 de județe, deci am ajuns la jumătate”, spune Remus.
Fotbalul amator are farmecul lui
Pe lângă toate acestea, vasluianul merge și la marile meciuri ale Europei.
„Am undeva la 30 de mari meciuri ale Europei printre care Inter cu AC Milan la care am fost de două ori, derby-ul Bulgariei - CSKA cu Levski, derby-ul Austriei, al orașului Torino, derby-ul Romei și tot așa.”
Cu toate acestea spune că fotbalul amator are farmecul său aparte.
„Întâlnești și ajungi să cunoști oameni mai mult decât în fotbalul profesionist unde pur și simplu mergi la stadion. În fotbalul amator ai ocazia să vezi comunități, mai ales la noi în țară. Am fost la fotbal amator și în alte țări. Cred că în Danemarca am trăi cea mai frumoasă experiență. Făcând o paranteză, la un meci de Cupa Danemarcei, o echipă de amatori a întâlnit o echipă semiprofesionistă, iar un sponsor local a donat atunci undeva la 2.000 de cârnați și toată lumea la stadion a mâncat cârnați și a băut bere pe banii sponsorului respectiv. Toți de acolo s-au bucurat enorm de gestul sponsorului și atmosfera a fost pe măsură. Revenind la țara noastră, de asta sunt atras de fotbalul amator. Relaționezi mai ușor cu cei implicați, cu antrenori, staf, președinte și tot așa. În plus, sunt și momente oarecum hazlii care pot fi tratate cu umor. De exemplu acum, la Biertan am prins un meci cu de toate, inclusiv cu arbitru, să spunem zguduit. Jucătorul a vrut să-l oprească cumva, să-l prindă, și arbitrul a alunecat puțin, iar jucătorul, care era mai mare, l-a dat jos. Apoi și-a cerut scuze după meci, dar asta este, se întâmplă, fac parte din joc. În schimb am văzut niște goluri incredibile. Goluri pe care le vezi în fotbalul profesionist”, spune Remus.
Ce-a mai des întrebare pe care o primește este de unde are bani?
„În viața de zi cu zi muncesc ca orice om, de luni până vineri. Ideea este ca nu-ți trebuie foarte mulți bani. Stau foarte mult pe site-urile de călătorie și urmăresc promoții. De exemplu, am zburat la Milano, la câteva meciuri, cu 100 de lei dus-întors. Așa reușesc. Apoi nu am vicii. Nu beau, nu fumez. Prefer să pun aceștia deoparte”, mai spune Remus.
Primarul comunei și președintele Asociației Județene, printre spectatori
Pe terenul din Șmig meciul este început de minute bune și deja ai senzația că băieții dau tot ce pot. Pe margini ambele echipe au suporteri care urlă din toți rărunchii strategii menite să-i ajute sau încurajări. „Nu așa, bă... Du-te, du-te... Bravo, bă!!!”
Președintele Asociației Județene de Fotbal, Ion Duma este și el prezent.
„ Suntem foarte bucuroși de oaspeți. Este o delegație internațională care merge peste tot în Europa să vadă meciuri în fotbalul mic, care nu depășesc nivelul ligii a patra. La noi, în județul Sibiu, este a doua oară când ajung. Au mai fost în anul 2019. Atunci i-am dus la Gura Râului, Cisnădie, Miercurea Sibiului și Copșa Mică. De data asta am împărțit vizita în două, între județul Alba și Sibiu. Au fost în două localități din Alba și acum au venit în două localități din Sibiu: Agnita și Șmig. Majoritatea dintre ei sunt din Anglia, trei sunt din Norvegia și unul din Kazakhstan.
Lângă Ioan Duma est și primarul comunei Alma, Alexandru Bazil Curcean. Privește mândru spre jucătorii uneia dintre echipele comunei sale.
„Sunt foarte încântat și le mulțumesc celor din federației că m-au invitat să fiu și eu prezent astăzi, aici. Avem deosebita plăcere să-i primim pe acești invitați din Europa care și-au dorit să vină la noi. Le mulțumim că ne-au ales. Mi-aș dori ca aceste evenimente să ajungă și la Federația Națională de Fotbal care ar putea să ne sprijine mai mult, pentru că avem mulți tineri pasionați de fotbal care ar putea ajunge departe. Pe de altă parte mă bucur că prin aceste meciuri reușim să adunăm oamenii din comună și, iată, duminica, în timpul liber, vin să vadă astfel de meciuri”, spune primarul comunei Alma.
Ne-am tot întâlnit pe parcursul meciului și e fiecare dată a zâmbit cald bucuros de importanța pe care un meci de duminică o căpătase.
Invitații străini își doresc ca prezența lor să fie importantă pentru jucători
Charlie Craven este unul dintre invitații speciali. Este din Anglia, dar de opt ani s-a mutat în România și este profesor în București. Stadionul din Șmig a însemnat cel de-al 130-lea stadion pe care a ajuns.
„Sunt fan al echipei Concordia Chiajna. Am fost la peste 150 de meciuri de-ale lor. Am fost cu ei prin toată țara, pe unde au jucat: Constanța, Cluj, Iași, Timișoara. Este mai frumos fotbalul din țară, oamenii sunt mai frumoși aici, iar experiența este extraordinară. Am fost cu Emi și la Suceava, Brașov, la iubita mea care este din Fălticeni”, povestește Charlie.
Puțin mai încolo este norvegianul Bjørnar Søraas care se declară încântat de experiență.
„Îmi place foarte mult, îmi place să vin la fotbal. Nu sunt obișnuit cu sportul ca alți oameni, dar eu sunt curios de toată această aventură. Îmi place foarte mult ospitalitatea oamenilor pe care îi întâlnim. Aceasta este a doua mea vizită sau a treia cred. Transilvania este foarte frumoasă. Eu vin din Norvegia, deci sunt obișnuit cu natura frumoasă. Îmi place când văd lanurile de porumb, chiar dacă acum este cam târziu ca vreme. Aș vrea să am mai mult timp ca să pot vizita și unele castele”, spune el.
Nu este sigur dacă prezența loc influențează jocul celor de pe teren, dar își dorește să fie așa.
„Mi-aș dori ca prezența noastră să fie importantă pentru ei”, mai spune Bjørnar.
Echipa din Șmig a fost campioană zece ani la rând
De departe unul dintre cei mai mari susținători ai echipei din Șmig este Virgil Boian, cel care-i antrenează pe jucători.
„Staul nostru nu a fost vizitat niciodată de atâția străini, să știți. Pentru noi este o mândrie mare și i-am primit cu toată inima. Vrem să se simtă cât mai bine și să-și aducă aminte de noi și peste 50 de ani dacă nu mai ajung pe aici”, spune el.
Privește apoi nostalgic spre terenul animat de jucători și dincolo, pe dealul unde câțiva copii alergau strigând și râzând.
„Fotbalul a rămas și va rămâne sportul rege. Avem tineri pasionați. În ceea ce ține de mine, eu sunt un fel de om locomotivă. De la trasat terenul, pus plasele, spălat echipamentele, pe toate le fac.”
Virgil Boian este fost jucător de fotbal. A jucat la Gaz Metan Mediaș Automecanica și a ajuns până în Liga a III-a. Din anul 1999 antrenează echipa din Șmig.
„Sunt antrenor aici de 24 de ani. Au fost vremuri frumoase, am prins fotbalul bun. Zece ani la rând am câștigat campionatul cu echipa din Șmig. Am cupele aici, vi le pot arăta”, spune Virgil Boian și la îndemnul meu părăsește pentru câteva minute banca de pe marginea terenului pentru a-mi arăta cupele așezate frumos, pe cel mai înalt raft.
Gloria Șmig - Viitorul Târnava s-a încheiat cu scorul 2-3
Fluierul final al arbitrului a încheiat meciul cu victoria celor de la Viitorul Târnava. Golul care a făcut diferența a fost dat în ultimele minute de meci, așa că a asigurat și dramatismul meciului care s-a încheiat cu 3 la 2 pentru oaspeți. A fost un meci cu de toate: nervi, accidentări, cartonașe galbene, bucurie și tristețe.
„A fost un meci dificil pentru că ne lipsesc foarte mulți jucători și a trebuit să improvizăm pe aproape jumătate din posturi, dar am făcut un joc bun. Am fost motivați și de musafirii din străinătate, dar să știți că, în general, dăm tot ce e mai bun la meciuri. De aceea plecăm duminica de lângă familii și mergem să jucăm fotbal”, spune Adrian Filimon, unul dintre jucătorii echipei câștigătoare.
Pe marginea drumului, lângă autocar stă și îți așteaptă coechipierii și Florian Bunaci, cel mai tânăr jucător de pe teren.
Copilul are 14 ani și este pasionat de fotbal încă din fragedă pruncie când îl juca în casă cu tatăl său. Emoțiile nu l-au lăsat să spună prea multe. Este elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială din Târnava și chiar dacă nu știe, deocamdată, la ce liceu va merge, știe ci siguranță că nu va renunța la fotbal.
Ziua s-a încheiat pentru toți cei prezenți cu un ceaun de tocăniță și povești din și cu fotbal. S-a încheiat așa cum trebuie să se termine orice aventură frumoasă, cu multă voie bună îndulcită de senzaționalele plăcinte cu brânză făcute de Elena, soția antrenorului de la Gloria Șmig și surorile ei Cuța și Livia.
Credit foto: Adrian Brătoiu
Gloria Șmig
Viitorul Târnava
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: fotbal amator , smig sibiu , calatorit pentru fotbal , emanuel rosu , „Football in heaven” , foto , video
Vizualizari: 3815
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Pateu
Acum 4 ore
Bula
Acum 4 ore
Till Eulenspiegel
Acum 4 ore
O sibianca
Acum 4 ore
O sibianca