Luni,
28.04.2025
Partial Noros
Acum
19°C

Noile burse aprobate la ULBS: 1.200 și 1.500 de lei pentru performanță, 900 de lei bursele sociale și burse speciale de 1.500 de lei

Noile burse aprobate la ULBS: 1.200 și 1.500 de lei pentru performanță, 900 de lei bursele sociale și burse speciale de 1.500 de lei

Senatul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a adoptat un nou regulament pentru acordarea burselor studenților, aducând mai multe modificări față de regulamentul anterior. S-a întâmplat după ce la începutul lunii octombrie Ministerul Educației a aprobat noile criterii de acordare a burselor, iar începutul de an universitar i-a surprins pe studenți fără burse în conturi.

Ordinul ministerului cu privire la burse prevede modificări fundamentale ale Regulamentului de acordare a burselor și a altor forme de ajutor social. Documentul se referă inclusiv la cuantumurile burselor, acestea fiind mărite.

Sub vechiul regulament, bursele erau acordate în mai multe categorii, incluzând burse de excelență, de performanță, de merit, sociale și speciale. De exemplu, bursele de excelență se acordau pentru excelență științifică, sportivă sau cultural-artistică, cu un cuantum de 1050 lei, iar bursele de performanță valorau 800 lei. Bursele sociale aveau un cuantum de 580 lei și se acordau în funcție de situația materială a studentului. Totodată, până în acest an se acordau și burse de merit, în cuantum de 700 de lei.

Noul regulament aduce schimbări semnificative. O noutate importantă este introducerea bursei de excelență olimpică/internațională, destinată studenților premiați la concursurile școlare internaționale. De asemenea, cuantumul burselor de performanță a fost majorat la 1200 lei și 1500 lei, respectiv, pentru diferite categorii de realizări academice și extracurriculare.

Bursele sociale au fost de asemenea majorate la 900 lei, iar bursele sociale ocazionale, care sunt pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, de maternitate și în caz de deces al unui membru al familiei studentului, vor fi de 1000 lei. Crește și cuantumul burselor speciale, în valoare de 1500 lei, care sunt acordate pentru performanțe culturale, artistice și implicare în activități de voluntariat.

Într-o altă categorie importantă au fost încadrate bursele ULBS, care se acordă studenților din anul I pe locuri cu taxă, echivalente cu taxa de școlarizare pentru programul la care au fost admiși.

Senatul universității a aprobat și calendarul de acordare a burselor în cadrul ULBS. Astfel, până pe 29 noiembrie urmează să fie întocmite listele cu mediile studenților pentru anul universitar anterior. 

Studenții trebuie să depună cererile de acordare a burselor și documentele doveditoare până pe 8 decembrie 2023, iar pe data de 12 decembrie vor fi afișate listele cu studenții bursieri. A doua zi vor putea fi depuse eventualele contestații, iar pe14 decembrie vor fi afișate listele finale. Pe data de 19 decembrie administrația universității va transmite statele de plată către Direcția generală administrativă.

Mai jos am făcut un rezumat al noilor tipuri de burse prevăzute în:

NOUL REGULAMENT DE ACORDARE A BURSELOR LA UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU

- Burse de excelență olimpică I / internațională: Studenții de la ciclul licență, anul I, care au obținut premiul I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale, recunoscute de Ministerul Educației. Bursa se păstrează pe toată durata studiilor universitare de licență, dacă media anului de studiu anterior acordării bursei este 10 (zece), cu excepția anului I de studii.

Cuantumul minim se stabilește prin ordin al ministrului în fiecare an universitar.

- Burse de performanță:

Burse de performanță I – pentru rezultate deosebite la învățătură – media minimă 8,5 (licență) sau 9,5 (masterat); cuantum - 1200 lei.

Există și bursa finanțată din fondurile IFR/ID și pentru studenții înmatriculați la programe de studii în regim cu taxă – jumătate din taxa de școlarizare.

Burse de performanță II – pentru performanțe științifice, inovație și brevete, precum și pentru performanțe cultural-artistice; se poate acorda începând cu anul al doilea de studii; cuantum - 1500 lei.

Burse sociale: se acordă pe durata legală a programului de studii, până la vârsta de 35 de ani. Fondul e de minim 30% din fondul total alocat facultăților. Cuantum - 900 lei.

Burse sociale ocazionale: pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, de maternitate, în caz de deces al unui membru al familiei studentului. Cuantum - 1000 lei.

Burse speciale: studenților care au obținut performanțe cultural-artistice deosebite și care s-au implicat în activități extracurriculare și de voluntariat. Se poate acorda începând cu anul al doilea de studii. Cuantum - 1500 lei.

Burse de performanță sportivă: studenților care au obținut performanțe sportive deosebite. Bursele se acordă începând cu anul al doilea de studii, în urma recunoașterii performanțelor sportive efectuate în anul universitar anterior și se acordă pe perioada anului universitar, dar nu mai mult de finalizarea studiilor. Cuantum - 1500 lei.

Burse ULBS: se acordă studenților admiși în anul I, pe locuri cu taxă, sub formă de burse de școlarizare, pe perioada anului I de studiu. Aceste burse sunt acordate candidaților admiși pe locuri cu taxă, în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la concursul de admitere pentru programele de studii cu coeficient de cost 1 și care au achitat prima tranșă din taxa de școlarizare necesară confirmării locului. Repartizarea burselor de școlarizare pe programe de studii se va face de către rectoratul ULBS, cu aprobarea Consiliului de Administrație. Cuantumul bursei de școlarizare este echivalent cu taxa de școlarizare aferentă programului de studii la care candidatul a fost admis. Acordarea bursei se va face în doua tranșe.

Suplimentar, mai pot fi acordate: burse de studiu; burse pentru masterat didactic; burse pentru învățământ dual.

Regulamentul poate fi consultat aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 42172

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un român

Acum 1 an

Nu cu burse faceți studenții să învețe sau să vină la voi la universitate, ci cu învățământ de calitate și profesori universitari adevărați. Acum și la voi, ca peste tot dealtfel, e plin de securiști care se închipuie profesori universitari, încât România e foooarte jos în toate topurile universităților. Nu sunt atâtea țări pe Pământ cât de jos sunt universitățile controlate total de serviciile secrete românești sau antiromânești. Numai tinerii care aleg să fugă din țară ajung să facă și performanță în domeniile lor. Aici, "universitățile" îi vânează și-i distrug pe cei care pot să fie foarte buni. E evident că universitățile nu lucrează în interesul României și al poporului român, ci a unor... interese străine, să le spunem așa.
Raspunde

[email protected]

Acum 1 an

A mai scos putin ceva kopeici pentru propagandă?
Raspunde

Un student

Acum 1 an

Nimeni nu vorbeste de faptul ca nu toate voluntariatele sunt acceptate. Nimeni nu spune nimic de faptul ca studentii de la taxa primesc burse si cei cu medii mari, dar cu o singura restanta (ulterior luata cu nota mare) nu primesc nimic. Singurii care ajung sa primeasca sunt in final cei 22 de studenti din senat, cei care au intrat in anul intai cu rezultate bune si cei cu voluntariate inregistrate la smarthub, care nu ating interesele tururor studentilor. O bataie de joc la adresa studentilor!!!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus