Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Preotul Doru Gheaja, cel care a descoperit melodia „Așa-i românul”, despre declarațiile lui Leșe: „El poate să spună ce vrea”

Preotul Doru Gheaja, cel care a descoperit melodia „Așa-i românul”, despre declarațiile lui Leșe: „El poate să spună ce vrea”

O declarație făcută sâmbătă, 2 decembrie, de artistul popular Grigore Leșe la emisiunea „Insider politic”, de la Prima TV, prin care susține că melodia „Aşa-i românul”, cântată mai ales la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar a stârnit controverse. Reacțiile publice în urma acestei declarații au fost acide. Nicolae Furdui Iancu a spus că Leșe „vrea să epateze și uneori reușește”, iar Veta Biriș spune că acesta poate să gândească cum vrea el. Turnul Sfatului l-a sunat pe părintele Doru Gheaja, cel despre care se spune că a descoperit și promovat această melodie pentru a-i cere punctul de vedere.

Invitat la emisiunea „Insider politic”, de la Prima TV, artistul popular Grigore Leșe a făcut o serie de declarații care au dus la reacții acide din partea colegilor de breaslă. Leșe a afirmat că melodia „Așa-i românul” ar fi, de fapt, de origine maghiară.

„Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar interpreţii români cântă «Aşa-i românul» ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească. Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti”, a declarat acesta.

Printre primii care au reacționat la declarațiile sale au fost Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș, doi interpreți de muzică populară care au cântat de sute de ori această melodie.

„Nu vreau să comentez declarațiile atotștiutorului Grigore Leșe pentru că sunt obișnuit cu ele. Vrea să epateze și uneori reușește… că tot vorbește el despre oportunism. Declarația lui Leșe nu e decât o încercare de dezbinare a românilor de Ziua Națională și vreau să-i transmit că o să cânt această melodie în continuare împreună cu maghiarii”, a susținut Furdui Iancu, preluat de presa națională.

De asemenea, Veta Biriș a reacționat dur. „Nu vreau să cânt ca Grigore Leșe așa cum nu am nevoie nici de sfaturile lui. Leșe spune că trebuie să cântăm doar hore, nu și doine. Dar îi spun că avem și jiana, și învârtita... Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez nimic din ce spune. Nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”, a spus aceasta.

Preotul Doru Gheaja spune că a găsit melodia la un coleg de seminar din Chirpăr

Turnul Sfatului a luat legătura cu preotul Doru Gheaja, cel despre care se știe că a lansat melodia „Așa-i românul” cu ajutorul poetului Adrian Păunescu. Acesta nu a dorit să comenteze afirmațiile lui Grigore Leșe dar a povestit cum a ajuns la melodie. A auzit-o pentru prima dată la Cluj, în anul 1954, de la un coleg din Chirpăr, județul Sibiu.

„El poate să spună ce vrea (n.r. Grigore Leșe). Eu cântecul acesta nu l-am cules așa cum se culege folclorul, eu l-am auzit la Cluj. În anul 1954 am intrat la Seminarul Teologic și acolo am avut un coleg care era mai mare decât mine cu doi ani și care era de loc din Chirpăr, pe lângă Agnita. O cânta în pauze și mi-a plăcut melodia și mi s-a imprimat în minte și imprimată a rămas. De atunci, din ’54 eu știu melodia aceasta auzită de la acel coleg originar din Chirpăr. În acel sat, din câte știu eu, pentru că sunt născut lângă Mediaș și am fost preot lângă Sighișoara, în drum spre Agnita, cunosc acea zonă și eu știu că acolo nu au fost unguri, au fost sași. Că al meu coleg o fi auzit-o de la bătrânii din sat, că bătrânii de la altcineva, nu știu. Eu o știu din ’54”, spune pentru Turnul Sfatului preotul Doru Gheaja.

Preotul a mai povestit cum a ajuns melodia la televizor și de ce i-a fost schimbat finalul.

„În ’80 o cântam eu la Agapia, la mese, așa când eram cu episcopul Emilian. O cântau toți preoții, pentru că o învățaseră toți. Într-una din dăți eram cu Adrian Păunescu la mănăstirea Râmeț, la masă. El era cu familia și i-a plăcut melodia «Așa-i românul». Dimineața mi-a spus: «părinte, mai cântă-mi o dată cântecul ăla de aseară» și i-am cântat acolo pe prispă, la Râmeț. Și l-a chemat pe Alexandru Căpușneac de la Televiziunea Română, care era cu el, și i-a spus «înregistrează-l pe părintele cu cântecul acesta în bisericuța monument istoric». Și după aceea îl îmbrăcase în costum național și îl filmase el acolo sub stâncă, deasupra mănăstirii. Și din anul următor a fost dat acest cântec la Televiziunea Română chiar de Sfântul Ilie. Adevărul este că înregistrarea, așa cum am învățat-o eu, este așa cum se cântă acum, ultima strofă fiind «O rugăciune către Dumnezeu», dar în înregistrarea de atunci Păunescu a spus: «trebuie să o schimbăm, părinte. Trebuie să cânți spre Zamolxe Zeu, că altfel ne-o taie la cenzură». Vă dați seama că anii 80 la cenzură putea fi tăiat tot cântecul”, a povestit preotul.

În final, preotul a spus că regretă că s-a ajuns la astfel de declarații pe care nu le înțelege. „Sincer, îmi pare rău că astăzi s-a ajuns la astfel de polemici”, a încheiat preotul Doru Gheaja.

Sursa foto colaj: Pr. Doru Gheaja - basilica.roFacebook/Grigore Leșe

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

56 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 4 luni

Rade hoţ de hoţ si dracul de toţi... https://www.g4media.ro/video-un-preot-ii-cearta-pe-psd-isti-la-mitingul-de-la-iasi.html
Raspunde

Newman

Acum 4 luni

Originea melodiei poate fi maghiara.In prezent o canta romanii.Nu trebuie sa ne suparam ca domnul Lese ne INVATA. Importan pentru noi este sa simtim ca apartinem unui popor si nu unei populatii.
Raspunde

Marian

Acum 4 luni

Ce sa inveti de la el? Trebuia sa taca **** .

Raspunde

Reader

Acum 4 luni

Pe logica lui, și melodia "Lie" pe care o cântă Maria Ciobanu, preluată de la Maria Lătărețu, trebuie sa fie tot ungurească. Adică Maria Lătărețu trebuie sa fie unguroaică, pentru că ea a compus și versurile și muzica, chiar daca ambele Marii sunt din Oltenia. Că dacă ajunge le cvintă, și așa a învățat nea Grigore!? Cine l-o fi învățat pe nea Grigore asta, trebuie sa fie tot așa deștept că el. Să spui că orice melodie in care se ajunge la cvintă, este ungurească, înseamnă să spui că doar in folclorul maghiar se ajunge la cvintă și toți ceilalți sunt pe undeva pe jos. Ideea in sine este o altă aberație marca Grigore Leșe.
Raspunde

Ion ion

Acum 4 luni

Ar trebui sa nu mai fie invitat la TVR cine știe ce bazaconii mai spuneți despre originea nu numai a melodiilor românești ci și și despre neamul romanesc....
Raspunde

Ionuț ion Vonvea

Acum 4 luni

Leșe ăsta are școli și academii exact așa cum au politicienii de azi, știe să cânte la fluier nu prea grozav, să " horească" , nu extraordinar, iar restul palavre și puerilități ..
Raspunde

Ionuț ion Vonvea

Acum 4 luni

Am auzit că melodia ar fi fost de fapt un marș polonez, unguresc , sârbesc poate dar dacă nu se știe exact compozitorul poate fi a oricărei etnii Adică o poate revendica oricine... Leșe e un palavragiu cu academii exact că " tovarășa Elena" de renume mondial...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sacalu

Acum 4 luni

Sa declari despre profesorul GRIGORE LESE ca nu stie ce spune despre o linie melodica si originile ei înseamnă sa te cobori la nivelul a niște interpreți care nu știu cate trepte are Academia de muzica din Cluj Napoca si se dau mari folcloriști. Cate cărți de folclor au scris marii cântăreți Furdui ? Turda? si Veta Biris ? Mai bine ar povesti trecutul lor cum au ajuns cântăreți si mari patrioți.
Raspunde

Petrescu

Acum 4 luni

Originea melodiei este preconizată de celebrul Bela Bartok și în plus se află în colecția de înregistrări pe cilindri așa cum se făcea în anul 1905. Știrea a apărut astăzi și există atașat un link către muzeul care păstrează acesti cilindri, de pe care s-a salvat totul în format digital și se poate asculta. Ar trebui să fie o lecție pentru tot felul de "atotștiutori".
Raspunde

Radu

Acum 4 luni

In cazul de fata, e mult mai relevant textul decat linia melodica. Iar textul, mai mult ca sigur, n-a fost scris de maghiari. Dl. Lese se considera un fel de "guru" al folclorului romanesc, dar de multe ori depaseste domeniul cultural si se ambaleaza in declaratii mai mult politice.
Raspunde

Nobody

Acum 4 luni

Natinonalismul asta romanesc e absolut abject. Si ce daca vine de la maghiari? Ce conteaza?
Raspunde

FLORIN IOAN

Acum 4 luni

... Acum e al nostru !
Raspunde

Marcel

Acum 4 luni

In Transilvania este loc pentru toți! *** (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit.)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tro

Acum 4 luni

**** Raluca nici nu știe cum îl cheamă pe preotul Doru, dar scrie la ziar.

Raspunde

Dr. Teofil Lăcătușu

Acum 4 luni

Problema este originea melodiei, nu cine și unde a cules-o! Prea miroase a naționalism retorica acestei discuții.
Raspunde

Constanta

Acum 4 luni

Cine a cules un cantec stie locul iar plecand de la acesta se poate cauta originea. Atentie la conotatia cuvintelor folosite. Discutiile sterile consuma timpul. In viata punctul este util.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marian

Acum 4 luni

Dute ba leșe( leșie) si te culca , mai apari la tv. cu fața aia si te dai autotstiitorul. Tu ce melodii ai ba?
Raspunde

Lara

Acum 4 luni

Dl. Leșe să nu uite ca lui Dumnezeu ii place lemnul, lemnul și spațiile mici! Îi mai place și bunătatea și smerenia...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 4 luni

Nu știu ce îi place ori nu îi place lui Dumnezeu, cine o mai fi și ăsta, dar știu sigur că ție nu ți-a plăcut cartea, altfel nu au fi comis atâtea dezacorduri gramaticale. In gen, număr și persoană. Cât despre subiect, este relevant pentru un popor de ciobani că se cântă "Așa-i românul" pe o melodie ungurească. Cei care spun că nu contează melodia, cu textul, sunt români autentici, un neam de hoți, incult, agramat. Îmi e rușine că fac parte din asemenea popor
Raspunde

Un român!

Acum 4 luni

Dacă vă este asa de rușine de originea dumneavoastră și dați în clocot de gramatica și cultura încât nu suportați sa trăiți printre români aveți doua solutii: mergeți în plata Domnului pe alte meleaguri sau o alta soluție mai economică ar fi sa va aruncați în fata trenului sau de pe o clădire cât mai înaltă. Soluție recomandată pentru persoanele snoabe și narcisist!
Raspunde

FLORIN IOAN

Acum 4 luni

Mergi liniștit în lumea în care NU îți este rușine! Lasă pe ceilalți "în lumea lor"! Nu îți va simți lipsa.... "De rupi din codru o ramurea (uscată) Ce'i pasa codrului de ea...."
Raspunde

Muschetarul roman

Acum 4 luni

Daca nu-ti place ca esti roman....ai o solutie...converteste-te la islam.
Raspunde

Vina Vinovici

Acum 4 luni

@Marius: Păi da măi Marius și mie mi-e rușine că faci parte din poporul ăsta. Tu ești supărat pe politicieni și pe o mână de cocalari și needucați din țara asta, dar ei nu reprezintă poporul român. Să jignești un popor întreg din cauza asta, denotă că nu ești cu nimic mai presus decât cei pe care ii disprețuiești.
Raspunde

Marcel

Acum 4 luni

E vorba de originea melodiei stimate domn.Nu este o jignire afirmatia lui Leșe,este informatie din partea unui specialist in folclor cu studii acreditate.Dar informatiile corecte se pare că umflă tărâța in naționalisti...
Raspunde

Stefan

Acum 4 luni

Buna ziua. Sunt absolvent de Academia de muzică. Cunosc atât muzica româneasca, cât si cea maghiară şi altele.Din punct de vedere strict muzical repetarea la cvintă cât şi pentatonia este specifică muzicii populare maghiare, respectiv asiatice, de unde au venit maghiarii, dar nu cunosc nicio melodie din folclorul maghiar, care sa aibă mai multe afinităţi cu "Aşa-i românul". Fiind din Transilvania, repetarea la cvintă poate fi considerată infuienţă maghiară; nu e singura influenţă din folclor, ceea ce este normal, acolo, unde sunt mai multe naţionalităţi.
Raspunde

Dumitru Cimpean

Acum 4 luni

Ce dovadă de echilibru și de bun simț. Bravooo.
Raspunde

Stefan

Acum 4 luni

Ce facem daca eu iti dau melodia originala maghiara de la care romanii au furat? Uite aici - https://youtu.be/_jglX_CXEIo
Raspunde

Doru

Acum 4 luni

Se face confuzia intre Doamne ocrotește-i pe români și C-asa-i romanul. Eu zic că sunt românești toate. Versurile contează! Nu-i mai faceți hoți pe români! Alții fură mai mult și ...legal! Vezi pădurile Romaniei!
Raspunde

Stefan

Acum 4 luni

Buna ziua Sunt absolvent de Academie de muzica, cunosc bine atât muzica româneasca, cât si cea maghiara, precum si altele. Din punct de vedere strict muzical repetarea la cvintă si pentatonia sunt specifice muzicii maghiare, cu origini din Asia. Melodia Asa-i românul fiind din Transilvania, poate sa aibă influenţe maghiare, datorită mai multor naţionalităti( există multe influente in folclor, si nu numai). Eu nu cunosc nicio melodie din folclorul maghiar cu multe afinităţi cu melodia in cauză.
Raspunde

Gigi Stan

Acum 4 luni

Nici nu conteaza originea acestui cantec. Important este ca a intrat in constiinta de masa si este cantat din ininima.
Raspunde

Smeu Emil

Acum 4 luni

Sigur ca da ! In acest context, ma mir ca dl. Lese a simtit nevoia (?) sa mentioneze originea ungureasca. De cand a aparut la TV (niste ani), m-am intrebat de ce poarta cizme. Poate asta sa explice "nevoia" d-sale sa faca mentiunea respectiva ??
Raspunde

Marian

Acum 4 luni

Dacă domnul Les cunoștea și istorie cum știe folclor probabil ca nu mai spunea asta. Dacă tara asta a fot mereu asupriți de toate imperiile de unde folclor de sute de ani. Fiecare și-a cantat suferința cum a știut.
Raspunde

Jan Gurban

Acum 4 luni

Aici mai degrabă este vorba de promovarea emisiunii de
Raspunde

EL

Acum 4 luni

"Marele" folclorist trebuia să facă trimitere la o melodie similară din folclorul de care zice.
Raspunde

Bula

Acum 4 luni

Probail dansa Burebista pe manele.............
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Csaba

Acum 4 luni

Un preot este ultimul, al cărei părere ma interesează. Pe câte inutilității spun ei, de ce l-as crede acum .....
Raspunde

Din Transilvania

Acum 4 luni

Apropo, in biserica de la M Ciuc, tot minciuni spune si "popa" al tau, mai Csaba, mai ? Si chiar stiu, si chiar am fost acolo, si ai dreptate "Un preot este ultimul, al cărei părere ma interesează. Pe câte inutilității spun ei, de ce l-as crede acum ..." doar ca trebuie sa inlocuiesti preot cu pastor, mai Csaba, mai. Cuibari-s-ar ciorile in clopul lui Lese, sa-i mance bobitele, ca dupa ce l-au gazduit popii de curand, il manca dorinta de a mai invarti un scandal. Preotul Cheaja, spune ca a auzit pe cineva cantand in 1954, i-a placut, a memorat si a continuat sa cante, fara sa-si puna problema "bobitelor". Atat. Bine ma ca ati adus voi muzica, cartofii pentru gulas (nu ne mai incurcam cu locul si anul descoperii lor) portile maramuresene de la Odorhei, (respect, ca a afost greu sa le carati pe saua cailor), turcii sarmalele, francezii salata de beuf... iar noi nici nu se stie ce dracu cautam in viata noastra. Dar ceva, ceva tot ne apartine. PROSTIA uitarii a Moiseiului, Ip, Fantane, Traznea... pentru ca ASTEA NE APARTIN.
Raspunde

Alexandru Marian

Acum 4 luni

Are dreptate Nicolae(La multi ani!)Furdui Iancu-mare artist-! Vrea sa epateze si rareori reuseste dl, nu artistul Lese! Umbla imbracat la fel,cu o palarie saseasco-ungureasca,si pare mai mult un “discipol” a lui Botezatu, decat un folclorist sau ce s-o vrea el! Ii pare rau ca nu poate canta el melodia…..Sa incerce cu fluierul lui!
Raspunde

Dumitru Cimpean

Acum 4 luni

Ce agitație sterilă și lipsă de solidaritate de breaslă și neam. Consider că peste notorietatea și valoarea domnului Lese nu se poate trece cu cizme rusești cum și valoarea celorlalți doi interpreți este de netăgăduit. Acest eveniment ne dezbină și nu e un lucru bun. Cred că pur muzical este un adevăr în ce spunea maestrul dar că se cântă cu atâta patos este o valoare a noastră a românilor. Poate printre puținele melodii la care vibrăm cu toții. Doamne ajuta și iertați nepărtinirea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosca Vasile

Acum 4 luni

Poate nu știți dar dl. Lese este absolvent de academie muzicala, eate profesor univ. și dr. În muzicologie. Predă la UBB. Aer o cultura muzicala iesitadin comun cât voi toți, care ați comentat mai sus, la un loc. Nu canta după ureche ca majoritatea dintre voi. Asa, ca puțin respect, vă rog! Calmați-va, nu fiti asa de înfierbântati, ca nu va ascunde incultura. A fi Roman nu înseamnă să zbieri ca noi suntem romani ci, sa purtam respect înaintașilor și grija și răspundere pentru generațiile are vi
Raspunde

Chirica

Acum 4 luni

Dorinta de senzational acopera cu brio toate functiile si studiile enumerate. In plus de asta exista nenumarati profesori de la UBB care nu sunt decat niste constructii goale lipsite de limitele bunului simt.
Raspunde

Melos Negros

Acum 4 luni

Nici vorbă că titlurile dlui Leșe nu-l scapă de prostia pe care a scos-o: melodia în cauză nu are absolut nimic unguresc. Punct.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gogu

Acum 4 luni

Voi toți care vă dați români verzi, mergeți întâi pe la școală, învățați responsabil istorie, învățați să fiți onesti și responsabili pentru ceea ce spuneți. Transilvania a fost locuită de tot felul de popoare. Marile imperii au ocupat-o pe rand, maghiarii, austriecii, turcii ( din Banat până în Oradea, timp de cca 160 ani-ca pașalâc după înfrângerea ungurilor la Mohaci) și au contribuit la ceea ce este astăzi Transilvania. Eu cred că trebuie să ne bucurăm daca este după cum spune Lese. Numai așa am devenit o națiune, care astăzi la nivelul omului de rand știe să trăiască în respect și să aprecieze valorile create de toate etniile stabilite pe aici. Exaltații care își spun că sunt romanii responsabili, sunt de fapt niste superficiali, care nu vor să fie deranjați din confortul lor.
Raspunde

Nume

Acum 4 luni

pai și de ce nu îl canta si maghiarii daca este din folclorul lor ? ei de ce nu il au in repertoriul lor ? ar trebui sa existe in tot folclorul maghiar un cântec asemănător, daca nu, este genial autorul cântecului sa compui un cântec patriotic romanesc pe muzica maghiara. ar fii foarte frumos daca l-ar canta si maghiarii daca este din folclorul maghiar acest cântec,
Raspunde

Gogu

Acum 4 luni

Pai melodia este in repertoriul maghiar, numai că textul este altul. eu cred că dacă românii au preluat melodia nu este rău. Chiar f bine, avem un cântec pe cinste. Alții au chiar imnul național pe melodii românești și populația nu da in bâlbâiala !.
Raspunde

Csaba

Acum 4 luni

https://www.youtube.com/watch?v=nkojPSA4Qi8
Raspunde

Stanciu

Acum 4 luni

Are dreptate Lese. Este vorba de balada lui Kașai. Mai precis a lui Kașai Românul cand se veseleste
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosca Vasile

Acum 4 luni

Revin cu o precizare. Dl.prof. univ.dr. Leșe este profesor asociat la Facukltatea de Litere dsin cadrul Universității București și al Universitatii de muzică București. ( Deci la la UBB-Îmi cder scuze!),or, în rândul interpreților de muzică populară, avem cazuri de artiști populari care scriu cu Litere mari ( Majuscule) în mijlocul cuvântului. Așa că vă rog, comparațiv- vă între voi, dare cu cu dl. lese.Sunteți prea mărunți și neînsemnați, pe lângă el.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Paraschiv Oprea

Acum 4 luni

Naționalismul neaoș. Adevărul poate fi spus numai dacă e în favoarea romanilor. Dacă nu e, ești crucificat de naționaliști. Imnul Albaniei e compus de Ciprian Porumbescu. E vreo problemă naționaliștilor? E mai mult decât jalnic.
Raspunde

Csaba

Acum 4 luni

Nu conteaza , daca melodia are origine maghiara. Si Bartok Béla a compus piese ce aveau la baza folclorul romanesc. https://www.youtube.com/watch?v=nkojPSA4Qi8
Raspunde

Eleonora

Acum 4 luni

Béla Bartók le-a prezentat ca dansuri romanesti.. Iar Enescu, prietenul lui a scris.! dansuri unguresti
Raspunde

Ana

Acum 4 luni

Dl.Leșe e absolvent al Academiei de muzică, cred că are cunoștințele necesare pentru a -și spune părerea despre un cântec.Interpreți foști învățători sau cu liceu la fără frecvență nu pot/ nu au cum să - l contrazică.Cântecul fiind descoperit în 1954 , Intr -o zonă cu multe etnii desigur că poate avea influențe maghiare, săsești,dar nu că ar fi fost "furat" de la unguri.
Raspunde

Ion ionel

Acum 4 luni

Sa nu-l mai vedem pe Leșe la TV ,TVR,in juriu, sub nici o formă ,mi_e silă , greață ,nu suport prostia ,lui,nici inginfarea,prea se crede deștept,dar nu este,.
Raspunde

Dan

Acum 4 luni

ca sa lamurim problema, iata o inregistrare ungureasca din 1950! alte dubii? https://www.youtube.com/watch?v=_jglX_CXEIo
Raspunde

Trifan Adrian

Acum 4 luni

Cel mai pertinent exemplu că nu am evoluat, ca popor în ultimii 200 de ani, sunt comentariile unora și a altora. Nu am știut decât să ne dăm în cap, atât la figurat cât și la propriu. Chestii de...să moară și capra vecinului, ...ba pe-a mătii... și exemplele pot continua. Să nu ne mirăm că vor mai trece zecii de ani, sute poate și noi ne vom războii între noi. În schimb, cei care bagă bățul prin gard știu de ce. Exemple aleatorii din istoria recentă. Ne-am băgat prin pușcării elitele sau mai grav le-am omorât că nu gândeau ca noi sau nu au fost de acord cu noi. Aleatoriu, enumar câteva exemple de elite. M Eminescu, N Iorga, N Labiș, P Țuțea, N Steinhard. Să nu-l uităm pe A I Cuza. Să nu uităm. "Vremurile grele, fac oamenii puternici. Oamenii puternici, fac vremurile bune. Vremurile bune, fac oamenii slabi. Oamenii slabi, fac vremurile grele. Vremurile grele, fac oamenii puternici. Și totul se repetă la intervale de câteva sute de ani. Sper să nu ajungem prin comportamentul nostru agresiv și plin de ură, călăii viitorului copiilor noștri. Spor la lucru popor !

Raspunde

Bogdan

Acum 4 luni

Popa nu spune nimic deosebit, ci doar de unde știe piesa. În schimb Lese explică mult mai amănunțit de ce e foarte posibil să fie folclor maghiar. Din forma melodiei și numărul de silabe din text. La fel susține și profesorul meu de chitară din Targu-Mures. Asta nu înseamnă neapărat ca melodia e de origine maghiară, poate compozitorul e român și pur și simplu s-a inspirat din melodiile maghiare. Nu e neapărat să fie folclor maghiar, însă structura spre acolo duce. Iar Veta Biris și Furdui Iancu, doi naționaliști, ce să zică și ei? Veta Biris are chiar simpatii legionare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus