Marţi,
21.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Ioan Deac, directorul celei mai mari fabrici sibiene, despre ce a pierdut România în ultimii 30 de ani: promovarea muncii

Ioan Deac, directorul celei mai mari fabrici sibiene, despre ce a pierdut România în ultimii 30 de ani: promovarea muncii

Ioan Deac, directorul general al Compa, cea mai mare fabrică din Sibiu cu capital autohton, spune că una dintre cele mai mari probleme ale țării este lipsa unei culturi a muncii. În fața unei crize tot mai mari a forței de muncă, Ioan Deac dă exemplul celor veniți din alte țări care au un alt apetit pentru a munci. „La noi se promovează nu munca, ci creșterile de salarii, de pensii și de venituri fără muncă. Eu nu am auzit pe nimeni la televizor să se îndemne oamenii la muncă”, apreciază Ioan Deac.

Ioan Deac a fost invitat la ultimul eveniment din acest an al Conferințelor Astra, al cărui temă a fost „Despre comunism, după 30 de ani de la Revoluție”. Director al Compa de peste 30 de ani, Ioan Deac a vorbit mai întâi despre trecerea de la IPAS (cum se numea în comunism compania condusă de el) la capitalism. „Primii șase – șapte ani au fost extraordinar de grei: industria auto (în care activează Compa în principal – n.a.) a căzut dramatic. Toți clienții noștri, precum Roman, ARO, Dacia sau Oltcit, toți au căzut dur. Firma IPAS aveam cam 8 – 9.000 de salariați. Din 1993 – 1994 am fost obligați să disponibliizăm personal, lucru cu care nu eram obișnuiți în perioada respectivă. Dar am fost obligați să ne aliniem vremurilor și să găsim soluții pentru a rămâne pe piață. Ceea ce a fost dificil: noi aveam o părere foarte bună despre noi, când – de fapt – în economia europeană, valoarea noastră nu era privită cum o vedeam noi. Am fost nevoiți să învățăm ce trebuie să facem și unde vrem să ajungem. Singura soluție a fost să ascultăm de consultanța din domeniu”, amintește Deac.

Iar „consultanța” a dus la un pas unic în peisajul economiei naționale, după cum arată Deac: înființarea a două societăți mixte (în 1996 și 1998), în asociere cu germanii de la Krupp. „Pot să vă spun că din aceste două firme nu am câștiga material mare lucru, dar am învățat extraordinar de mult. Am învățat că nu câștigăm mult din societățile mixte în care noi eram minoritari și am decis să ne dezvoltăm pe cont propriu. Partenerii noștri nu au fost fericiți, doreau în continuare asocieri în companii mixte în care noi să fim minoritari, dar în final am reușit și am dezvoltat relații cu clienți de mare valoare, și japonezi, și francezi, și germani. Și alături de ei am început să construim firma Compa”.

Una din șansele demersului din acea vreme a fost retehnologizarea fabricii cu sprijinul clienților pe care îi avea în ace vreme. „Au transferat echipamente din companiile lor cu care noi am început să lucrăm și să producem pentru ei. Așa ne-am creat, încet-încet, fondurile necesare pentru a putea investi și a cumpăra echipamente de mare performanță. A fost un ajutor mare pentru noi. Am început să luăm credite și să ne dezvoltăm”.

Dezvoltarea Compa a fost, „uneori mai mult decât ne ținea plapuma”. „Așa a fost la criza din 2007 – 2008, când cei care ne-au dat umbrela atunci când era soare, ne-au luat-o când a venit ploaia. A fost dificil, dar am trecut și am reușit să plătim toate acele datorii. Creditele pe care le luăm acum pot fi restituite fără nicio problemă”.

Compa este cea mai mare fabrică din Sibiu cu capital autohton

De la 8.000 de angajați, Compa a ajuns acum la 2.000. „Acești salarați de acum produc o cifră de afaceri de zece ori mai mare decât se producea atunci. Este o cifră de afaceri bazată pe performanță, una pe care o cer clienții noștri, fără de care nu poți merge mai departe sub nicio formă. Nu poți produce pentru Bosch decât dacă respecți cerințele impuse de ei și la fel procedează toți clienții, toți cer performanță. Peste 90% din producție este pentru export. Pentru România producem foarte puțin. Un mare păcat este că nu am reușit să lucrăm cu Dacia, dar încet-încet lucrurile se pot schimba și în această privință”, arată Deac.

Lecția cea mai dură a tranziției lipsește: munca

Cei mai bine de 30 de ani care au trecut de la schimbarea de direcție politică în țara noastră au adus o altă perspectivă asupra muncii, crede Ioan Deac. „Tinerii trebuie să fie pregătiți și formați să înțeleagă faptul că nimic nu pică din cer și pentru orice trebuie să muncești foarte mult. Sub nicio formă nu există vreo șansă în a rezolva problemele fără muncă. Eu sunt director de 33 de ani la Compa și nu am auzit pe nimeni la televizor invitându-ne la muncă. Cu toate că fără muncă nu există soluții. România se comportă acum cu niște probleme extraordinare referitoare la forța de muncă, în toate domeniile de activitate. Vă spun asta deoarece văd ce se întâmplă: pofta de muncă nu crește, ci scade”, arată Deac.

El aduce în discuție și amploarea migrației forței de muncă în afara țării, una pe care o pune și pe seama celor care administrează companiile din România. „Dacă se muncește cumsecade și în România se poate câștiga. Noi nu reușim să îi convingem pe oameni că și aici se poate câștiga. Sigur, sunt domenii în care în mod clar se câștigă mult mai bine în Germania sau SUA. Dar acestea sunt puține. Majoritatea care merg la tăiat de porci sau cules de castraveți, de exemplu, dacă ar munci în același ritm și aici nu ar avea nicio problemă să câștige bine. Noi, managementul, conducătorii firmelor, avem o problemă: nu am găsit încă cele mai bune căi să-i convingem pe oameni să rămână”.

„La noi se promovează nu munca, ci creșterile de salarii de pensii, de venituri fără muncă. Eu nu am auzit pe nimeni la televizor să se îndemne oamenii la muncă. Trebuie să determinăm oamenii să înțeleagă această schimbare”, Ioan Deac, directorul general Compa

Problema cu cei care au rămas în România este că nu mai au repere clare. „Aici e problema cheie cu care noi ne confruntăm: cu aceea că lumea s-a învățat foarte mult să ceară, toată lumea crede că i se cuvine. Dar asta trebuie să înțeleagă: faptul că orice primește gratis se materializează în creșteri de prețuri. Creșterea salariului minim pe economie, asta înseamnă, creșteri de prețuri. Numai productivitatea, care înseamnă mai multe rezultate pe minut, asta rezolvă problemele noastre, din punctul meu de vedere”.

Deac consideră că o problemă care ține de formarea societății este și aceea că există categorii numeroase care „se mulțumesc cu puțin”.

Exemplul indienilor

„În România este o criză mare de forță de muncă. Așa că am adus vreo 200 de persoane din India, din Bangladesh, din Sri Lanka și alte părți ale lumii, mai așteptăm încă 100 în perioada următoare. Majoritatea celor care s-au angajat din India sunt cu studii superioare, pe un salariu relativ mic în comparație cu ceea ce câștigă românii. Dar indienii stau buluc la ușă să primească de muncă sâmbăta și duminica. Nevoia îi determină să muncească. Dacă nu le dăm de lucru sâmbăta și duminica sunt supărați. Banii îi trimit familiilor”, spune Deac.

El arată faptul că pentru a completa necesarul de forță de muncă al Compa, societatea apelează și la aproximativ 800 de navetiști, care vin „din Oltenia, dar și de lângă Brașov”.

Vezi mai jos înregistrarea integrală a discuțiilor din cadrul Conferințelor Astra

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

27 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 4 luni

Da bine domnule, nu aveti nicio scuza cata vreme ati votat sau aprobat tacit meditatiile **** Iohannis. https://www.youtube.com/watch?v=X6C4uev39Lc (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 4 luni

Mai degraba prea decent decat licentios. https://dexonline.ro/definitie/sarlatan
Raspunde

Adi G

Acum 4 luni

Meditații e un eufemism pentru șmecheriile bătrânului sas?!? Case,etc?!!
Raspunde

Vasilikis

Acum 4 luni

În atenția tuturor cetățenilor derutați și cu mintea încurcată!!!! Cetățeanul director vorbea despre cultura muncii care a dispărut din cauze multiple: lipsa educației și respectului, nenumărate ajutoare și scutiri acordate de stat, apariția unor,, modele în societate,, reprezentate de influenceri și oameni de afaceri de carton răsuflat. Continua instabilitate financiara / codul fiscal a fost schimbat în 5ani de 15ori,taxarea muncii cea mai mare din Europa / un angajator plătește peste 70% taxe ptr un salariat, adică dacă iei 100lei în mana angajatorul da statului 77lei. Sunt câțiva cetățeni : Emil, Cornel și alții care exprima numai nulități și tâmpenii....
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 luni

Stie cineva un elev meditat de Iohannis?Am mai pus si o sa mai pun intrebarea.
Raspunde

Daygoro

Acum 4 luni

Un mesaj bine cunoscut in timpuri comuniste. Hai sa ajutam societatea fara sa avem vreo pretentie. Hai sa marim norma muncitorilor si sa le dam aceleasi salarii. Oamenii se mai desteapta, nu mai vor sa lucreze tot mai mult dar pe acelasi salariu.
Raspunde

Gogu

Acum 4 luni

Mare lucru că a rezistat o firma veche, cu capital romanesc. Poate Scandia să mai fie în aceeași situație, in rest... La Balanta sunt blocuri, la Mecanica, mall. Să nu ne mai mirăm că nu vrea nimeni sa mai muncească ...
Raspunde

Andrei

Acum 4 luni

Românii muncesc dar tu te faci ca ii plătești. Si condițiile de lucru în unele secții sunt de neimaginat Mentalitate comunistă
Raspunde

Adrian

Acum 4 luni

Buna ziua. Ar trebui sa va fie rusine numai si pentru ca expuneti problema asa. Ca tot sunte-ti director, stiti cat castiga un roman chiar la dumneavoastra in fabrica? Care munceste cot la cot cu străini care ii promovați? Putin, muuult mai putin. Daca acei bani cu care ii aduceți pe straini ( comisioane chiar consistente pentru agențiile de recrutare, masa și bani pt cazare aproape ca le dublează salariile). Daca ati ridica sariile romanilor altfel veti vedea productivitatea. De ce sa stea un roman sa muncească cu un străin cot la cot în tara lui si sa câștige mai putin? Eu muncesc afara și niciodata ca si strain in tara respectiva nu am câștigat mai mult decat un autohton. Si va mai spun ceva.. domnule director. De multe ori voi din conducere sunte-ti complet rupți de realitatea muncitorului din secție. De multe ori habar nu aveți ce se petrece mai mult de biroul de lux în care "zaceti". In Olanda unde muncesc inclusiv directorul se schimba în salopeta , programează masini. Este acolo cu omul. Dupa...sa vorbiți de cultura munci! P.S. nu am nimic cu straini care vin sa muncească la noi! Din contra incurajez. Asta este progresul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alexandru Graur

Acum 4 luni

SUNTETI!!! nu sunte-ti! Când ați făcut școala?
Raspunde

Coracioni Alexandru

Acum 4 luni

Munca despre care vorbește este sclavia pe care o regreta și care nu s-a mai putut perpetua. Lumea știe cine este acest individ și ce face el și grupul lui mafiot. Nu cred ca înțelege ce este munca pentru ca este o activitate cu care el nu s-a întâlnit niciodată.
Raspunde

Cornel

Acum 4 luni

Încă un îmbuibat cre se vaită că n-are sclavi.
Raspunde

Kiki riki

Acum 4 luni

Tovar'shul dinozaur comunist Deac a lucrat ceva in viata lui? Intreb pt un prieten posesor de cupon de la Compa... Marele antreprenor vrea sa lucram sambata si daca se poate si duminica. Hai sa ne reintoarcem in comunism de unde e domnu', sa facem scoala si sambata si stam la coada la lapte si iaurt. Hai sictir pt toti fostii comuniști, mari antreprenori ai epocii capitaliste românești.
Raspunde

Papa di Gio

Acum 4 luni

Printe ultimii Dinosauri ai Sibiului,șeful hoților
Raspunde

Lucian

Acum 4 luni

Puteți spune orice despre activitatea acestui om. Eu vreau să vă aduc în atenție un singur lucru:unde sunt întreprinderile Independenta, Balanța, Mecanica 13 Decembrie, LibertateaDrapelul Roșu, 7 Noiembrie IUPS etc? Compa există și produce.
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

Le-a inghitit economia de piata romaneasca bazata pe interactiunea dintre hotie si oferta.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 4 luni

Romanul muncește bine daca este platit corect pentru munca lui.Am spus romanul...nu am făcut referire la aceeia care au trăit și ei aici de mult timp dar pentru care munca e doar un prilej de frisoane și durere de cap . Din păcate romanul muncește pentru cei de afară(italieni,austrieci,nemți,etc),iar ăștia nu sunt dispusi sa plătească corect.Ce e mai trist e faptul că cei din funcțiile de conducere,acei administratori un fel de ispravnici moderni ai zilelor noastre, de multe ori fac excese de zel și pun și mai tare talpa pe muncitorul român.Cat despre cei veniți din țările asiatice la munca,am părerea mea personala și am spus-o de cate ori am avut ocazia.Nu exista comparație între calitatea românului plecat în vest la munca și cei veniți aici.
Raspunde

Hahaha

Acum 4 luni

Oribil *** asta comunist deac. El nu a batut un cui in viata lui , un trantor de prima speta si mai si latra. Bai baiatule de ce crezi ca au plecat 5 milioane de romani? Pentru ca infectii ca tine vroiau sa continue epoca sclavagismului. Ai vrea tu sa platesti putin si prostii sa munceasca triplu.Ghinion, uite ca romanii s-au desteptat. Succes la pacalirea nepalezilor, indonezienilor sau ce mai pescuiesti din containere de refugiati.

Raspunde

Mircea

Acum 4 luni

Nepalezii, indonezienii lucrează prost. 2 Nepalezi au montat 1 lampa într-o zi de munca. Colegul meu, electrician român a montat zece în aceeași zi. Dar lor le convine că sunt plătiți și sâmbăta și duminica. Despre muncă sa vorbească aia care muncesc.
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

* Acest mesaj a fost șters, deoarece nu are nicio legătură cu subiectul *

Raspunde

Emil

Acum 4 luni

Reportajul prezentat de Al Jazeera este exact despre calificarea si exploatarea migrantilor din Romania mentionati mai sus.
Raspunde

Capsu Naru

Acum 4 luni

Măcar păstrează sloganul pana la capăt tata-e ,, nici paine fara munca nici munca fara paine "
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 4 luni

Eu știam un pic diferit proverbul. "Nici pâine fără șuncă, nici șuncă fără pâine."
Raspunde

Acest bogat m-a facut sa lacrimez

Acum 4 luni

Saracul bogat! Noi nu stim, ca suntem vai de capul nostru, dar el ne lumineaza: maririle de salariu ar fi complet inutile si / sau imposibile. Iar daca merge prost biznisul e intotdeauna vina palmasilor, si mai cu seama a alora care trec pe strada si ii ignora "oferta" de a face "cariera". Niciodata, dar niciodata, afacerea nu merge prost din cauza managerilor! In definitiv, ce puteri au managerii astia sa carmeasca afacerea catre eficienta? Mai multe puteri au televiziunile, care nu lauda devotamentul si daruirea lui de patronas. Ce noroc are lepra ca statul politienesc vegheaza la usa lui mai mult decat la un intreg sat de palmasi...
Raspunde

Alin

Acum 4 luni

v-am oferit un like la toti :)) am lucrat 8 ani la compa, salariu mic si bataie de joc, de vina era intotdeauna omul de jos, niciodata nu era de vina managerul sau conducerea. vorbim in cativa ani si cand o sa trecem pe la fosta fabrica Compa, o sa vedem BLOCURI! asa cum spune si domnul director, "promovarea muncii", la fel il intereseaza doar bani si pe dansul! P.S. dl director nu luati nimic pe lumea cealalta cu dvs! oferiti-le oamenilor un salariu bun si dupa o sa vedeti si rezultatele pe vremuri se spune din parte dvs si conducerii ca mai sunt si alti oameni la poarta, altii 100 care asteapta sa intre in fabrica sa lucreze, sa se angajeze. Acum a-ti cam ramas fara oameni si nu se mai bat pentru angajeze la compa
Raspunde

Tedu

Acum 4 luni

deac mai bine tacea din gura. dupa comentariile de aici e bataie de joc la compa
Raspunde

Jimmy Hoffa

Acum 4 luni

Mda, unii ,, capitaliști " autohtoni se visează stăpâni de sclavi prin Asia de sud est, America latină sau Africa. Forța de muncă e liberă să meargă unde vede cu ochii, piața muncii este reglementată de legea cererii și ofertei nu de elucubrații din astea, marca Deac. Patronul român (deși tipul ăsta nu e chiar patron) ar vrea să i se ridice statuie, el dă pâine la oameni! Genul ăsta de om, mult timp le spunea angajaților: ,,Ca tine așteaptă o sută la poartă așa că bagă ore suplimentare neplătite!" Ori azi niciun lucrător calificat nu stă cu un asemenea specimen șef/director/patron, decât în mod cu totul excepțional și temporar! Așa că norocul îl constituie cei din sud estul Asiei! Cu vreo 10 - 12 ani în urmă apăruseră și pe la noi așa ziși libertarieni care propovăduiau desființarea drepturilor angajaților și întoarcerea la capitalismul sălbatic de veac nouăsprezece! Unii dintre imbecilii ăia lăudau China și spuneau că ar vrea să își transfere ,,afacerile" acolo (care erau businessurile, nu știa nimeni). Credeam că dispăruseră idioțeniile astea, uite că m-am înșelat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus