Joi,
11.09.2025
Innorat
Acum
21°C

Muzeul Astra invită sibienii să deguste răcituri. „Erau și sunt nelipsite de pe masa gospodarilor fiind apreciate mai ales pentru valorile nutritive ca remediu în fața gerurilor de altădată”

Muzeul Astra invită sibienii să deguste răcituri. „Erau și sunt nelipsite de pe masa gospodarilor fiind apreciate mai ales pentru valorile nutritive ca remediu în fața gerurilor de altădată”

Muzeul Astra invită sibienii să participe în perioada 11-14 ianuarie la evenimentul Răcituri și alte delicatese de iarnă. În cadrul acestei inițiative, vor fi pregătie preparate ca Piftie în farfurie/ răci în blid/ răci în tăner, popricaș de rugă și zamă cu moare de varză. Acestea sunt câteva rețete întâlnite în această perioadă a anului din Banatul de munte până pe Valea Târnavelor, culese în cercetările de teren ale specialiștilor din Muzeul ASTRA. În cadrul evenimentului, muzeografii vor găti și vor interacționa cu vizitatorii, vorbind  despre instrumentarul din lemn și esențele lemnoase care erau folosite de meșteri, ca nu cumva să amărască mâncarea sau să-i modifice gustul. De asemenea, se vor oferi detalii despre această perioada a anului, în care se tăia lemnul de diferite esențe și erau prelucrate lingurile din lemn, străchinile și restul instrumentarului.

„Răciturile erau și sunt nelipsite de pe masa gospodarilor fiind apreciate mai ales pentru valorile nutritive ca remediu în fața gerurilor de altădată. La Muzeul ASTRA veți avea ocazia să trăiți experiența gătirii de răcituri, după tipare clare și respectare cu sfințenie a cantităților și ingredientelor dar și exemplul clar de utilizare a tuturor resurselor, după cum nu se arunca nimic în gospodăria țăranului din România. Piftie în farfurie, Răci în blid, Răci în tăner , Popricaș de Rugă și zama cu moare de varză sunt câteva rețete întâlnite, în această perioadă a anului din Banatul de munte până pe Valea Târnavelor. Rețetele sunt culese în cercetările de teren ale specialiștilor din muzeul ASTRA, altele experiențe personale și vor fi prezentate publicului în acest început de ianuarie și de 2024! Răciturile erau și sunt nelipsite de pe masa gospodăriilor fiind apreciate mai ales pentru valorile nutritive pentru gerurile de altă dată. La muzeul ASTRA veți avea ocazia să trăiți experiența gătitului de răcituri, după tipare clare, respectarea cu sfințenie a cantităților și ingredientelor dar și exemplul clar de utilizare a resurselor. De fapt, cum nu se arunca nimic în gospodăria țăranului din România. Vom vorbi și despre instrumentarul din lemn esențele lemnoase careau folosite de meșteri, ca nu cumva să amărască mancarea sau să-i modifice gustul. De ce în această perioada a anului se tăia lemnul de diferite esențe și cum erau prelucrate linguritele din lemn, străchini din lemn și restul instrumentarului? Vom afla împreună! La Muzeul ASTRA se gustă tradiția curată! Cultura se trăiește!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, manager Muzeul ASTRA.  

În primele două zile, joi și vineri, se vor desfășura ateliere gastronomice prin care se vor ilustra toate etapele de pregătire a ingredientelor necesare preparării piftiilor: picioare de porc, urechi, ciolan, oase cu carne afumate. Iar după ce piftiile vor fi lăsate să se odihnească și să se închege peste noapte, vor fi servite sâmbătă și duminică, alături de alte preparate cu poveste ale bucătăriei tradiționale românești. Sâmbătă se va găti popricaș de rugă ca în Banatul de munte, un preparat ce valorifică ceea ce nu constituie fruntea cărnii la vacă, porc sau pasăre. Al doilea preparat cald în ziua de sâmbătă va fi ciorba cu carne de porc acrită cu moare de varză. Duminică, pe lângă preparatul rece: piftiile, se va mai servi și o ciorbă acră cu afumătură de porc și hrean.

„Pentru că dorim să vă prezentăm modalitatea de confecționare a instrumentarului folosit în cuhnia tradițională, doi meșteri rudari vor fi alături de noi de vineri până duminică, pentru a lucra lemnul de esență moale, transformându-l în obiecte folositoare încă în bucătărie. Alături de instrumentarul care va fi proaspăt confecționat, o expoziție va arăta recipiente și modalități de a conserva hrana în perioada rece”, mai arată cei de la Muzeul Astra.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

9 comentarii

Mihai tanase

Acum 1 an

"Vor fi pregătie preparate ca piftie în farfurie, răci în blid, POPRICAȘ de rugă și zamă cu moare de varză." Ce este POPRICAȘUL ? https://dexonline.ro/definitie/papricaș

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 an

Băi, băiete, ești lemn-tănase în 100% din cazurile în care postezi. Popricaș este varianta regională a papricașului. Ai auzit de regionalisme? sau ai făcut școala la fără frecvență?
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Cu banii dați pentru a vedea cum se prepară și a savura două blide de cotoroage,vei putea să-ți faci acasă astfel de produse tot anul!Sibienii și-au sters de mult timp din agendă muzeul ASTRA!Aici merg doar cei din "echipa câștigătoare" și nesibienii care nimeresc întâmplător pe la porțile muzeului!
Raspunde

@Sibian

Acum 1 an

poate asta a si fost intentia ciumei galbene. Sa-si faca din muzeul Astra o gradina privata pentru ei si cartelul lor, fara a fi deranjati de multi neafiliati - platitori de bilete. Cum faci asta scurt si in limita legii ? Scumpesti biletul in d***, de departe cel mai scump bilet din tara, ca doar e muzeul lor, e guWERnul lui, poporul n-are decat sa faca ciocul mic sa sa inghita. Asta e Pee Nee Lee-ul ce obtinea in marginime cele mai mari procente de vot din tara. Sibienii si-au luat-o cu varf si indesat. Sa vedem la urne daca au si invatat ceva.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 1 an

Cel care semnează abuziv și înșelător cu porecla „Sibian” pare a nu se fi aventurat mai departe de împrejurimile pieței Cibin, unde-și desface produsele. Altfel, ar ști că muzeul Astra a rămas un etalon al calității și o garanție pentru evenimente de excepție, ca cel de acum, cu răciturile. Am suspinat și eu, ca mulți alții, văzând noile prețuri, dar am ajuns să susțin măsura, văzând acum muzeul purificat de cârcotașii amatori de mocangeală precum dl. „Sibian” de mai sus.
Raspunde

@TS

Acum 1 an

de cand e "drac" un cuvant obscen, sau insultator sau ce vreti voi, pentru a fi cenzurat ? facepalm ! reveniti cu picioarele pe pamant fratilor
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Doar in Biserica cuvantul ,,drac'' nu este insultator, afara e iadul vicleanului Iohannis si-l deranjeaza adevarul.
Raspunde

Salisean Jinaru

Acum 1 an

Cine credeti ca modereaza mesajele? Dracu galben !!!!
Raspunde

@Jinaru

Acum 1 an

asa-i. comentariile acide si argumentate la adresa ciumei galbene sunt publicate (daca nu sunt pierdute) de TS cu foarte mare intarziere
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus