Miercuri,
17.04.2024
Innorat
Acum
10°C

FITS 2024 va avea deschiderea oficială în curtea Muzeului de Istorie, iar tema va fi „Prietenie”

FITS 2024 va avea deschiderea oficială în curtea Muzeului de Istorie, iar tema va fi „Prietenie”

Tema ediției din 2024 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) este „Prietenie”, a anunțat Constantin Chiriac. Evenimentul va debuta în premieră în curtea Muzeului Național de Istorie. Cu această ocazie, la Sibiu va veni Tim Robbins, actorul principal în unul dintre cele mai populare filme americane - Shawshank Redemption, dar și coregraful și actorul Mihail Barîșnikov, precum și artistul Jan Fabre.

„Ne-am gândit că e important ca după „Miracol”-ul care s-a întâmplat după 30 de ani să găsim puntea reală care a produs miracolul. Și vor fi foarte-foarte mulți prieteni care vor dori să vină. Vă relatez un moment: eram la New York, m-a căutat Tim Robbins, care a ținut să aibă premiera europeană și mondială aici la Sibiu. Am avut o întâlnire cu el și i-am propus ca textul pe care îl gândește despre frumusețe să aibă un parcurs strategic. I-am propus un proiect împreună cu ambasadele SUA din Polonia, Ucraina, R. Moldova, România și Bulgaria și să folosim și o formă de finanțare strategică, ce să asigure prezența lui. A doua zi, la ceremonie, când a fost poza de grup, el n-a mai rezistat și a sărit pe scenă: toată lumea a fost surprinsă, l-au aplaudat, iar după aplauze a spus - Am învățat de la Constantin că dacă vreau să am succes la Londra, la Paris, la Berlin, trebuie să trec neapărat pe la Sibiu. Este cred cel mai bun statement pe care festivalul îl poate susține”, a spus directorul FITS, joi, 15 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, pe lângă Tim Robbins, la FITS în acest an vor veni și Mihail Barâșnikov, coregraf și actor rus-american, de origine letonă, dar și Jan Fabre, coregraf, actor și scenarist belgian.

Chiriac a confirmat și declarațiile anterioare ale directorului Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, potrivit căruia cele două instituții vor colabora în cadrul FITS-2024. 

„Deschiderea FITS în curtea Muzeului de Istorie. Anul trecut a fost in curtea Bisericii evanghelice”. Acesta nu a oferit mai multe detalii, dar a precizat că evenimentul va debuta „cu un eveniment cu totul special”.

„Facem continuarea proiectului pe care îl facem de atâția ani. avem legătura specială cu Japonia. Am cerut în condițiile în care avem un nou ambasador ca să aibă prima venire la Sibiu, așa cum e și firesc. Va fi o expoziție, pe care am reușit s-o facem cu sprijinul lor, dar noi am venit cu credibilitatea și cu relația directă pe care o avem cu instituția împăratului Japoniei”, a mai spus Chiriac.

Acesta a mai spus în cadrul conferinței că la anul va avea loc „în premieră, o coproducție cu Tokyo Metropolitan, după un text al lui Marin Sorescu”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4719

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Muresan

Acum 2 luni

Are si dl. Chiriac o jucarie si inca nu s-a plictisit de ea... De fapt, la momentul acesta cred ca alta jucarie nu va mai primi, prin urmare...
Raspunde

Carcotasul

Acum 1 lună

Eram la New-York... M-am căutat Tim Robbins... Mare personalitate de l-a căutat Tim Robbins...
Raspunde

Schwartz Ivan Avraham

Acum 2 săptămâni

Sunt cetățean israelian de origine din Cluj România. Intenționez să vin la Sibiu în perioada festivalului. Vă rog să-mi trimiteți programul detailat al evenimentelor culturale și posibilitatea de rezervare a biletelor. Cu stimă, Dr. Schwartz

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus