Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

Tokyo Metropolitan Theatre va avea în 2025, la Sibiu, premiera unui spectacol după „Iona” de Marin Sorescu

Tokyo Metropolitan Theatre va avea în 2025, la Sibiu, premiera unui spectacol după „Iona” de Marin Sorescu

Artiştii de la Tokyo Metropolitan Theatre vor avea în 2025, la Sibiu, premiera unui spectacol după "Iona" de Marin Sorescu, a anunţat miercuri, actorul Constantin Chiriac, director general al Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

"Anul viitor vom avea o mare premieră cu Tokyo Metropolitan (Theatre n.r.) pe un text românesc, tradus cu ajutorul doamnei Gilda Lazăr, după Marin Sorescu, iar premiera va fi la Sibiu, apoi va merge roată împrejurul Europei, pe textul lui Marin Sorescu, 'Iona', la cele mai importante festivaluri, cu cel mai mare artist al Japoniei acum. De-a lungul timpului, pe Aleea Celebrităţilor sunt patru mari nume din Japonia, (...) nume care au schimbat viaţa culturală a Japoniei şi a lumii şi faptul că ele sunt aici, la Sibiu, arată importanţa acestei relaţii. (...) Această colaborare pe care o avem de fapt dă tema festivalului din acest an: 'Prietenie'", a spus Constantin Chiriac, citat de Agerpres. 

Prezent la vernisajul expoziţiei "Samurai. Legendele Japoniei" de la Muzeul Naţional Brukenthal, Constantin Chiriac a subliniat rolul Sibiului în realizarea parteneriatului strategic româno-japonez.

"Este un moment istoric pentru că e pentru a treia oară când aniversăm ziua împăratului (Japoniei n.r.) de aici, de la Sibiu. E important că domnul ambasador al Japoniei vine în prima vizită la Sibiu, pentru că Sibiul de-a lungul timpului probabil a fost motorul de dezvoltare al parteneriatului strategic, pe care România anul trecut l-a semnat cu Japonia, ţinând cont de faptul că de-a lungul timpului, au fost la Sibiu, mai mult de 120 de companii de teatru. Şi evoc un moment personal: acum nouă ani, am avut şansa să primesc din mâna actualului împărat premiul Japonia şi apoi să mă bucur de o vizită ghidată de Alteţa Sa Imperială, care atunci era prinţul moştenitor, în palatul imperial. Mi-a schimbat viaţa acel moment. Faptul că putem să facem atât de multe lucruri importante pentru România, pentru Japonia, pentru dialogul cultural internaţional, arată soliditatea acestei relaţii", a declarat Constantin Chiriac.

În 2022, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu a fost prezent în Japonia, la Festivalul de la Tokyo, cu spectacolul "Povestea prinţesei deocheate", în regia lui Silviu Purcărete, când a avut trei reprezentaţii pe scena de la Tokyo Metropolitan Theatre. 

foto Muzeu Brukenthal/facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus