Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Cum ne influențează microbiomul starea de sănătate?

Cum ne influențează microbiomul starea de sănătate?

În contextul în care cazurile de gripă și infecții cresc, menținerea unui sistem imunitar puternic devine prioritară. Pe lângă toate inițiativele care țin de prevenție, e esențial să existe o cunoaștere aprofundată a felului în care acționează microbiomul uman. Responsabil de starea generală de sănătate, dar și de rezistența la microbi, creează mediul ideal de apărare.

Nu mulți îi cunosc rolul, tocmai de aceea tind să fie mai expuși virușilor și bacteriilor dăunătoare. Despre felul în care influențează în mod specific imunitatea, dar și alte părți vitale organismului poți afla în rândurile de mai jos.

Microbiomul – ce este și cum ne influențează

Microbiomul uman este extrem de complex și are o influență semnificativă asupra sănătății și funcționării organismului. Reprezintă, practic totalitatea interacțiunilor comunităților de bacterii, ciuperci și viruși care se regăsesc în corpul uman. Integrează, de asemenea, elemente genetice. Numărul este estimat la câteva milioane, tocmai de aceea mulți cercetători l-au numit al doilea genom uman. Microbiomul este unic de la o persoană la alta și se dezvoltă în timp în funcție de mai mulți factori:

- Alimentație - Alimentele pe care le consumi joacă un rol crucial în formarea și compoziția microbiomului. O dietă bogată în fibre, fructe și legume proaspete poate sprijini diversitatea și sănătatea ecosistemului.

- Mediul înconjurător - Expunerea la poluanți, substanțe chimice sau toxine din exterior pot influența compoziția și funcția microbiomului.

- Folosirea antibioticelor - Antibioticele pot distruge bacteriile benefice din microbiom. Se produce inevitabil un dezechilibru, tocmai de aceea este recomandat adesea consumul de suplimente sistem digestiv.

Poate cele mai semnificative modificări au loc în copilărie. Multe aspecte pot genera modificări drastice ale microbiomului precum:

- Modalitatea de naștere,

- Termenul gestațional,

- Caracteristici nutrițonale.

Cele mai importante roluri ale microbiomului uman

Pentru a înțelege mai bine cum acționează microbiomul uman e esențial să existe o perspectivă de ansamblu a întregului mecanism de apărare. 95% din microorganismele care alcătuiesc ecosistemul se află în intestin. Se regăsesc și la nivelul tegumentului, cavității orale, tractului respirator, dar și al celui urogenital.

Rolurile pe care le îndeplinește vizează, astfel, mai multe aspecte:

- Digestie și metabolism - Microbiomul intestinal contribuie la descompunerea alimentelor și la absorbția substanțelor nutritive, precum vitaminele și mineralele. Anumite bacterii din intestin produc enzime care ajută la digerarea alimentelor și la transformarea lor în substanțe benefice organismului. Facilitează sinteza vitaminelor și transformă polizaharidele complexe în variante pe care corpul le poate asimila fără probleme.

- Imunitate - Una dintre cele mai importante funcții pe care le prezintă microbiomul este interacțiunea cu sistemul imunitar. Microorganismele din intestin ajută la antrenarea anticorpilor și la protejarea împotriva invadatorilor patogeni. Un exemplu numai bun este cazul copiilor care nu sunt expuși destul la factori antigeni, sunt născuți prin cezariană și li se oferă antibiotice. Astfel, sensibilitatea la alergii crește exponențial, ceea ce duce la dezvoltarea afecțiunilor precum astm sau eczeme diverse. Administrarea de suplimente naturale ficat devine o necesitate.

- Posibilitatea instalării bolilor autiste - Multe cercetări au dezbătut deja felul în care microbiomul poate influența riscul de apariție a autismului. Prin intermediul cortizonului se poate acționa asupra axei intestin-creier pe cale endocrină. Se pare că astfel de modificări au repercusiuni asupra dezvoltării copilului. Însă, discuția rămâne deschisă, mai ales că nu s-au strâns suficiente dovezi pentru a generaliza. Totuși, este un punct de vedere care trebuie luat în seamă.

Cum ne protejăm flora intestinală

De-a lungul timpului, dezechilibre microbiomului au fost asociate cu multe boli precum diabet zaharat, obezitate, ciroză sau scleroză multiplă. Chiar dacă cele mai mari modificări ale microbiomului apar în copilărie, nu strică să ai mai multă grijă de funcțiile pe care le îndeplinește.

Iată care sunt cele mai recomandate sfaturi pentru protejarea florei intestinale și implicit a sănătății generale:

- Adoptă o dietă echilibrată - Consumă preparate bogate în fibre, legume, fructe, cereale integrale și alimente fermentate precum iaurtul sau kefirul. Astfel, îți poți asigura necesarul de substanțe nutritive importante și fibre care pot susține o floare intestinală sănătoasă. Excesul de grăsimi și alimente procesate poate duce la apariția endotoxemiei metabolice, asociată cu sindromul metabolic.

- Consumă probiotice - Probioticele sunt bacterii benefice care pot ajuta la menținerea și restabilirea unui microbiom sănătos. Poți lua suplimente probiotice sau poți consuma alimente care conțin probiotice. Optează inclusiv pentru suplimente sistem digestiv și nu ezita să adopți periodic cure de detoxifiere . Sunt ideale pentru a elimina toxinele și a restabili armonia întregului organism.

- Stai departe de vicii - Sănătatea intestinală poate fi afectată de fumat sau de consumul exagerat de alcool. Înlocuiește viciile cu un stil de viață bazat pe exerciții fizice regulate și o dietă aleasă cu atenție. De asemenea, atunci când mănânci e esențial să mesteci bine pentru că poate ajuta la descompunerea alimentelor și la absorbția mai eficientă a nutrienților.

Acum că ai aflat care sunt principalele funcții ale microbiomului, dar și cum acționează e timpul să faci câteva schimbări.

Renunță la obiceiurile nesănătoase și bucură-te de beneficiile unui metabolism echilibrat!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 437

Sus