Miercuri,
17.04.2024
Parțial Noros
Acum
12°C

Pestă porcină într-o gospodărie din comuna Apoldu de Jos. Prefectul a dispus o zonă de protecție de 3 km și una de supraveghere de 10 km

Pestă porcină într-o gospodărie din comuna Apoldu de Jos. Prefectul a dispus o zonă de protecție de 3 km și una de supraveghere de 10 km

Un caz de pestă porcină a fost depistat în județul Sibiu. Potrivit Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu, este vorba de o gospodărie din localitatea Sângătin, comuna Apoldu de Jos, însumând un efectiv la zi de opt suine, categoria tineret porcin.

Informația a fost transmisă printr-un comunicat de Instituția Prefecturii. Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu, prin Unitatea Locală de Decizie, condus de prefectul județului Sibiu, a aprobat Planul de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA).

„Buletinul de analiza emis, ca urmare a analizării probelor de seturi organe prelevate de la doua animale moarte, de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, au confirmat rezultat pozitiv PPA”, transmite instituția.

În aceste sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Sângătin, cu o  rază de 3 km, ce include localitățile Sângătin și Apoldu de Jos, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde și zona de protecție și include localitățile Presaca, Gusu, Ludos, Toparcea, Amnas, Aciliu, Apoldu de Sus, Miercurea  Sibiului, Bogatu Roman, din județul Sibiu, și localitatilor Boz, Spring, Cunta, Drasov si Dostat, din judetul Alba.

„În zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine”, se mai mențioenază în comunicat.

Personalul implicat în controlul bolii se asigură de DSVSA Sibiu, Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Apoldu de Jos. Prima dezinfecție a fost deja realizată, transmit autoritățile.

Data estimativă a repopulării cu animale depinde de situația epidemiologică.

Foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 616

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus