Miercuri,
17.04.2024
Innorat
Acum
10°C

„Au fost reduse noxele”. Concluziile primarului din Dârlos cu privire la testarea încălzirii locuințelor cu un amestec de gaze naturale cu hidrogen

„Au fost reduse noxele”. Concluziile primarului din Dârlos cu privire la testarea încălzirii locuințelor cu un amestec de gaze naturale cu hidrogen

Locuitorii comunei Dârlos care au participat, timp de nouă luni, la proiectul prin care au testat soluția de încălzire cu utilizarea hidrogenului, au fost premiați pentru deschiderea de care au dat dovadă. Este vorba despre un proiect pilot prin care s-a testat fezabilitatea tehnică a încălzirii sustenabile a locuințelor cu un amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%). Evenimentul a fost organizat de compania Delgaz Grid, iar premierea a avut loc marți, 27 februarie. Potrivit primarului Ioan Lupu, proiectul ar putea fi implementat în întreaga comună, după ce compania va obține acreditările necesare.

Prin acest eveniment Delgaz Grid a dorit să-și arate recunoștința față de cei 50 de clienți din Dârlos și față de autoritățile locale despre care spun, într-un comunicat de presă, că au dovedit deschidere față de noi soluții de încălzire și au pus la dispoziția specialiștilor propriile locuințe pentru teste. 

Contactat telefonic, Ioan Lupu, primarul comunei Dârlos din județul Sibiu, spune că locuitorii au fost încântați de idee.  

„A fost o perioadă în care locuitorii au fost foarte primitori, dar încă nu pot vedea dacă sunt modificări în ceea ce privește costul facturii. Aceasta a fost doar o testare. Ca să implementeze proiectul cei de la Delgaz Grid au nevoie de o acreditare de la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie). Abia atunci pot monta o butelie mult mai mare și se poate vedea o schimbare și la factură. Pe perioada testării oamenii au plătit normal”, spune primarul.

Acesta precizează că alimentarea cu amestecul de hidrogen și gaze naturale a fost făcută pe o perioadă de nouă luni, fiind folosite câte trei gospodării pe zi.

„În urma testării se dorește implementarea proiectului în toată localitatea, dar până atunci se va mai testa o stradă sau două. De asemenea, este importantă obținerea acelei acreditări. Ceea ce este foarte clar până acum este faptul că totul a funcționat fără probleme, toate aparatele au funcționat foarte bine și cele vechi și cele noi. De asemenea, s-a constat o reducere a noxelor. Aparatele noi au redus aceste noxe până la 90%, iar cele vechi, clasice le-au redus până la 50%”, a spus pentru Turnul Sfatului Ioan Lupu, primarul comunei Dârlos.

În cadrul acțiunii, oamenilor li s-a mulțumit pentru implicarea în proiect.

„Localitatea Dârlos va rămâne în istoria energeticii ca prima localitate cu rețea de distribuție de gaze naturale din polietilenă din România unde s-a testat utilizarea hidrogenul în amestec cu gaze naturale, așa cum în 1914 Turda a rămas în istorie ca prima localitate din România conectată la gaze naturale. Suntem recunoscători pentru deschiderea față de nou de care au dat dovadă oamenii din Dârlos și autoritățile locale”, a transmis Dr. Cristian Călin, manager tehnic Delgaz Grid și coordonator al proiectului 20HyGrid.

În comunicatul de presă transmis, cei de la Delgaz spun că rezultatele testelor efectuate la Dârlos, județul Sibiu, unde rețeaua de distribuție este din polietilenă și la Gornești, județul Mureș, cu rețea de distribuție de oțel, corelate cu cele din poligonul Delgaz Grid de la Mediaș, respectiv din laboratorul Universității Tehnice de Construcții București, demonstrează că hidrogenul, în amestec de 20% și chiar mai mult, poate fi folosit în deplină siguranță ca soluție pe termen mediu și lung pentru decarbonizarea parțială a încălzirii imobilelor din România, fără să fie necesare modificări ale rețelelor și  instalațiilor/aparatelor de utilizare ale clienților.

Concluziile proiectului „20HyGrid” vor fi puse la dispoziția instituțiilor abilitate și a altor părți interesate din România şi vor contribui la elaborarea de reglementări tehnice în domeniul utilizării hidrogenului pe scară largă în România.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Radu

Acum 1 lună

N-au redus nimic. Trebuiesc intelese doua lucruri. Dioxidul de carbon nu este un poluant, este un gaz absolut necesar vietii. Hidrogenul nu este o sursa de energie, este doar un purtator de energie. Consumi mai multa energie la producerea lui decit rezulta din arderea lui. Deci, tot ce-au facut e sa arunce bani pe aiureli si niste premii/diplome ce ajung in lada de gunoi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus