Miercuri,
17.04.2024
Innorat
Acum
10°C

După câinii-roboți, la Sibiu ajung și drone. Academia Forțelor Terestre cumpără 9 drone de observare cu 25 de mii de euro

După câinii-roboți, la Sibiu ajung și drone. Academia Forțelor Terestre cumpără 9 drone de observare cu 25 de mii de euro

Academia Forțelor Terestre (AFT) anunță că vrea să cumpere 9 drone al căror preț ajunge, cu tot cu laptopuri și medii de stocare la aproximativ 25 de mii de euro.

Solicitarea a fost făcută pe un site-ul de licitații publice, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 4 martie.

Conform anunțului, AFT vrea să achiziționeze o dronă DJI Mavic 3T Worry (foto), cu o autonomie de zbor de 45 de minute și o disanță de operare de minim 8 kilometri, șicare poate funcționa la temperaturi între -10, respectiv 40de grade Celsius. Este capabilă să transmită live pe o distanță de 15 kilometri.

De asemenea, se dorește a se achiziționa drone DJI Mavic 3, precum și modelul DJI Avata Pro-View Combo. Aceasta din urmă are o distanță de operare de 9 kilometri și o autonomie de zbor de 25 de minute.

Prețul în comerț, pe piața liberă, a dronei DJI Mavic 3, seria Enterprise, este de până la 6 mii de euro, iar conform specificațiilor tehnice aceasta este dotată inclusiv cu o cameră de termoviziune care suportă măsurarea temperaturii pe puncte și zone. Emite, de asemenea, avertismente de temperatură ridicată, pe palete de culori și izoterme pentru a ajuta profesioniștii să găsească punctele fierbinți și să ia decizii rapide.

”DJI Mavic 3E și DJI Mavic 3T reprezintă perfecționarea celei mai compacte serii de drone din lume, cu performanțe îmbunătățite în toate domeniile și vor oferi utilizatorilor profesioniști cea mai bună tehnologie aeriană din clasa lor, sigură și eficientă, pentru a-i ajuta să aibă succes în misiunile lor zilnice.

Cele două noi drone Mavic 3 Enterprise se bazează pe ADN-ul puternic al dronei emblematice a DJI, Mavic 3, și sunt concepute pentru a opera într-o gamă largă de misiuni comerciale.

Simplificate, portabile și compacte, dronele DJI Mavic 3 Enterprise pot fi transportate într-o singură mână și pot fi utilizate rapid. Cu un timp de zbor extraordinar de 45 de minute, acestea sunt ideale pentru misiuni de lungă durată.

Combinația unică de caracteristici a DJI Mavic 3E permite realizarea unor misiuni de cartografiere și topografie extrem de eficiente, fără a fi nevoie de puncte de control la sol.

Acesta încorporează o cameră cu unghi larg de 20 MP cu un senzor CMOS 4/3 cu pixeli mari de 3,3 μm, care, împreună cu modul inteligent de iluminare redusă, oferă performanțe semnificativ îmbunătățite în condiții de iluminare redusă.

Puternica cameră cu zoom hibrid de până la 56x are o distanță focală echivalentă de 162 mm pentru imagini de 12 MP. Un obturator mecanic previne neclaritățile și acceptă intervale rapide de declanșare de 0,7 secunde”, se precizează în documentațiile tehnice ale aparatului.

Câini roboți de 3.500 de euro

Academia Forțelor Terestre (AFT) are deja în dotare doi câini-roboți care sunt folosiți de studenții care se pregătesc pentru arma geniu. Unul dintre roboți a fost prezentat de 1 Decembrie, la standul AFT de tehnică militară.

Roboții, de tipul Unitree Go1, fabricat de compania chineză Unitree, au fost achiziționați printr-un proiect finanțat prin PNRR.

”Prin proiectul „DigitalArmyAcademy: Integrarea proceselor educaționale digitalizate în Academia Forțelor Terestre” din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Granturi pentru digitalizarea universităţilor - au fost achiziționate echipamente hardware şi software de ultimă generație, inclusiv doi roboți Unitree Go1, care completează dotările din Laboratorul de inginerie mecanică și Centrul de modelare și simulare acțiuni militare. Robotii vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea  de aplicații specifice în domeniul tactic al armei Geniu”, anunță AFT.

Roboții sunt folosiți în cadrul Centrului de modelare şi simulare a acţiunilor militare, care este dotat cu două sisteme de simulare de tip constructiv JCATS (Joint Conflict and Tactical Simulation) şi VBS (Virtual Battlespace), trei laboratoare Harris, dotate cu echipamente radio de ultimă generaţie și un laborator de robotică şi inteligență artificială, dotat cu roboți, asistenți virtuali, programe de analiză a imaginilor şi sisteme de recunoaştere vocală și facială, anunță Academia.

Ce poate să facă Go1

Robotul Unitree Go1 este un robot de tip patruped, proiectat pentru cercetarea terenului, localizare și mapare simultană, transmitere imagine, respectiv transport, anunță Academia, în urma unei solicitări cerute de Turnul Sfatului.

”Datorită celor patru picioare, precum și a celor 12 moduri independente de mișcare, robotul se poate deplasa în teren accidentat, inclusiv urcarea și coborârea de scări. Cu o greutate totală de doar 12 kg, acest robot este ușor manevrabil de la distanță și permite transportul și manipularea unui obiect cu o greutate de până la 5 kg. Cu ajutorul  senzorilor și a camerelor dispuse pe robot, operatorul poate analiza în timp real terenul sau poate localiza şi analiza țintele cu potențial periculos”, precizează înstituția.

Prin integrarea acestui robot avansat, proiectul DigitalArmyAcademy a adus tehnologii de înalt nivel în sprijinul formării viitoarelor generații de specialiști în domeniul militar, anunță rectorul AFT, general Ghiță Bîrsan.

Dezactivat de la distanță de un hacker

Presa italiană a scris în august anul trecut despre cum un hacker a reușit să dezactiveze de la distanță un astfel de robot, făcându-l inoperabil. El a urcat pe o rețea de socializare toți pașii pe care i-a făcut pentru asta.

Un hacker cunoscut sub numele de d0tslash a reușit să dezactiveze de la distanță unul dintre câinii roboți ai companiei chineze Unitree Robotics, care drone cu patru picioare foarte asemănătoare cu cele ale Boston Dynamics, companie americană. El a descris apoi descoperirea întrerupătorului, adică a unui fel de întrerupător de urgență, pe GitHub, un site foarte utilizat de dezvoltatorii de programe informatice.

În 2022 roboții de acest tip au ajuns pe prima pagină a ziarelor datorită unui videoclip apărut pe Twitter, în care unul dintre ei, echipat cu o mitralieră rusească PP-19 Vityaz, trage asupra unor ținte, în ceea ce pare a fi un poligon de tragere în aer liber, acoperit de urme de zăpadă.

Câinele pare să reacționeze discret la reculul armei, reușind, totuși, să nu cadă în urma salvelor de focuri. În urma difuzării clipului, hackerul intitulat ”d0tslash” a decis să atace robotul, găsind o modalitate de a-i dezactiva toate funcțiile în câteva secunde, relatează wired.it.

Potrivit descrierii hackerului, întrerupătorul de urgență se află în cutia de distribuție a energiei electrice a robotului, iar fiecare câine are, de asemenea, un întrerupător activat de la distanță, conectat la placa de distribuție a energiei, un dispozitiv care alimentează sistemele cu energie din baterii.

Întrerupătorul poate fi activat manual, prin intermediul telecomenzii robotului sau prin orice dispozitiv care poate copia și transmite frecvența de 433 megahertzi pe care funcționează. Este ceea ce a făcut d0tslash, prin intermediul Flipper Zero, un dispozitiv capabil să pirateze diverse dispozitive digitale. D0tslash a copiat apoi semnalul de 433 megahertzi pe care telecomanda îl transmite câinelui pentru a fi dezactivat și a publicat pe GitHub toate informațiile necesare pentru a-l folosi.

Sursa foto: horusdynamics.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Newman

Acum 1 lună

Acesti academicieni mai bine s-ar apuca sa construiasca drone decat sa le cumpere, impreuna cu academicienii de la tehnica militara.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus