Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
19°C

Fostul ministru Ion Ariton: Gabriel Resources dorea mai mult o speculație bursieră la Roșia Montană.  Promiteau un rezultat fantastic, în niște termene foarte scurte

Fostul ministru Ion Ariton: Gabriel Resources dorea mai mult o speculație bursieră la Roșia Montană.  Promiteau un rezultat fantastic, în niște termene foarte scurte

Ion Ariton, fost ministru al Economiei și fost lider al PD, PNL și PMP Sibiu, spune că în perioada în care a activat în guvern a renegociat contractul cu Gabriel Resources, compania care intenționa să exploateze zăcămintele de aur de la Roșia Montană.

Ariton a vorbit despre procesul privind Roșia Montană, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a povestit că îi spusese încă din 2011 premierului de la acea vreme că Gabriel Resources nu a pregătit „nimic spectaculos” pentru investiția promisă și compania dorea mai degrabă „o speculație bursieră”.

„A fost o minune pentru România că am câștigat acest proces, dar vreau să spun că această minune nu se putea realiza dacă cei care au participat la Washington, în speță casa de avocatură care ne-a reprezentat extraordinar și specialiștii care i-au chemat ca martori în acest proces, nu ar fi avut un succes România dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Deci minunile au fost făcute de oameni (…). Nu este o minune, este o muncă, care a dus la acest rezultat”, a declarat Ion Ariton, unul dintre martorii din proces.

El spune că el a renegociat contractul cu Gabriel Resources în 2011.

„La momentul în care eu am interacționat cu această firmă, era undeva în anul 2011, se luase o decizie în Guvernul României de a se renegocia contractul cu această firmă. Era un contract dezavantajos pentru noi, pe care încercam să îl renegociem. Începusem negocierea de la un procent de 19% pe care îl mai avea partea română în acest contract și 4% redevențe. După mai multe întâlniri pe care le-am avut cu membrii acestei firme, am ajuns la un procent de 25%, partea României, și 6% redevențe. Discuțiile și negocierile erau încă în curs”, a continuat Ion Ariton.

„În experiența pe care am avut-o de-a lungul timpului, că am lucrat în mai multe companii, știam cum se pregătește o investiție, știu cum se poate coordona o astfel de investiție și n-am văzut nimic spectaculos pregătit de cei de la Gabriel Resources ca să fie un rezultat fantastic, așa cum ne promiteau ei, și în niște termene foarte scurte, or acest lucru m-a pus pe gânduri. Am prezentat și premierului de atunci părerea mea, am spus că dânșii doresc mai mult o speculație bursieră decât într-adevăr o activitate pe care vor s-o desfășoare pe mai mulți ani în această zonă a noastră”, a adăugat fostul ministru.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Cetățean

Acum 1 lună

Sj de ce nu a depus suspiciunea de frauda? Un înalt funcționar nu trebuia sa ia așa o atitudine pentru țară sa!?
Raspunde

Vasile32

Acum 1 lună

lasa ca si noi stim cine esti.....si cum ai ajuns..............suntem satui............ma refer la cei care il cunosc cu adevarat..........nu ce vrea sa para........
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Ma alteratule, pentru justitia din SUA onestitatea si dreptatea sunt lucruri firesti si naturale, nu minciuni. Glontul, scaunul electric si injectia letala face democratia SUA nr.1 in lumea libera si civilizata, visul american al omenirii, nu inscaunarea si promovarea hotilor, talharilor si criminalilor in varful statului pe criterii de performanta infractionala precum gruparea de crima organizata PSD-PD-PNL din Romania.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus