Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Bărbații de peste 45 de ani, îndemnați să meargă la urolog. Spitalul Militar din Sibiu anunță că are tehnologie de ultimă generație pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată

Bărbații de peste 45 de ani, îndemnați să meargă la urolog. Spitalul Militar din Sibiu anunță că are tehnologie de ultimă generație pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată

Medicii Spitalului Militar din Sibiu avertizează asupra faptului că cele mai multe afecțiuni urologice apar fără ca oamenii să-și dea seama, fiind vorba despre simptome ușoare. În acest sens transmit că spitalul se axează pe prevenție, iar medicii specialiști îi îndeamnă pe sibienii care au peste 45 de ani să-și facă o programare la medicul urolog. În acest context este anunțat și faptul că unitatea medicală are un compartiment de urologie dotat cu aparatură de ultimă generație care permite un diagnostic precis al afecțiunilor.  

Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale anunță că Spitalul Clinic Militar de Urgență din Sibiu are un compartiment de urologie dotat cu aparatură performantă de ultimă generație, necesară unui diagnostic precoce și precis al afecțiunilor urologice. Aceștia precizează că ambulatoriu de specialitate are în dotare cel mai performant sistem de puncție biopsie prostatică transrectală și transperineală eco-ghidată IRM fusion.

„Acest sistem poate ghida ecografic, cu înaltă precizie, biopsia leziunilor suspecte de cancer prostatic decelate la examenul IRM. Pentru această procedură beneficiem de aportul important al colectivului profesionist al Laboratorului radiologie imagistică medicală din cadrul instituției, Compartimentul de Rezonanță Magnetică fiind dotat cu un aparat IRM performant și având încadrat personal cu mare experiență în interpretarea protocolului de IRM multiparametric prostatic.

Acesta ne aduce în bilanțul diagnostic un scor PI RADS pe baza căruia se poate pune indicația de biopsie prostatică IRM fusion eco-ghidată.Acest protocol de diagnostic poate pregăti pacientul pentru consultul oncologic cu date precise legate de tipul de cancer, agresivitatea, localizarea exacta. După stadializarea nivelului de extindere a bolii se poate recomanda tratamentul chirurgical în formele localizate care constă în îndepărtarea prostatei cu leziunea malignă prin prostatectomia radicală clasică/laparoscopică 3D sau asistată de robotul chirurgical DaVinci, tratamente moderne minim-invazive de ultimă generație și înaltă precizie necesare pentru îndepărtarea cancerului și păstrarea rezultatelor funcționale (continența urinară și funcția sexuală)”, se arată în anunțul făcut de minister. 

Potrivit acestora, echipa care activează în acest moment în cadrul compartimentului Urologie este formată din sublocotenent medic dr. Radu Aurel Maxim, medic primar urolog și asistent medical principal, Melania Șebu.

Compartimentul este dotat cu linie de videoendoscopie și laparoscopie 3D KarlStorz Germania, Ureteroscopie semirigidă fluoroghidată de rază mobilă C-arm și cistoscopie HD, rezectoscop bipolar și electrocauter bipolar care permite plasmavaporizare în mediu salin.

„Cele mai multe afecțiuni urologice debutează insidios prin apariția unor simptome ușoare și nespecifice. De aceea ne dorim să facem și prevenție/screening pentru afecțiuni urologice. În acest sens, dacă aveți peste 45 ani și ați avut rude diagnosticate cu cancer de prostată sau aveți peste 50 ani chiar dacă nu ați avut nicio rudă diagnosticată anterior cu cancer de prostată, adresați-vă medicului urolog cu un rezultat analiză sumar sediment urinar, uree, creatinină și PSA (antigenul specific prostatic) și vedeți ce metodă de screening este indicată pentru dumneavoastră și care ar fi cel mai bun tratament urologic potrivit afecțiunii dumneavoastră” este mesajul comun al membrilor compartimentului Urologie. Diagnostic precoce precis al cancerului de prostată cu tehnologie de ultimă generație în cadrul Compartimentului de urologie al Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu”, spune medic primar urolog Slt. dr. Radu-Aurel Maxim - SCMU Sibiu. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 3 săptămâni

Degeaba daca nu aveti un aparat de ultima generatie pentru depistarea si extirparea spagarilor si coruptilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus