Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Deca, declarații la Sibiu: Înregistrările audio-video din şcoli, accesate doar de către autorităţile abilitate

Deca, declarații la Sibiu: Înregistrările audio-video din şcoli, accesate doar de către autorităţile abilitate

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a reiterat, vineri, la Sibiu, că înregistrările realizate de echipamentele audio-video din şcoli vor putea fi accesate doar de către autorităţile abilitate - poliţie, procuratură, respectiv, directorul unităţii de învăţământ, pe baza unei cereri scrise şi motivate, cu respectarea prevederilor de protecţia datelor personale.

"Luni am lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a legilor educaţiei. Între modificări, ca urmare a creşterii fenomenului de violenţă în şcoală, am fost solicitaţi, chiar de către şcoli, să creăm o bază legală care să permită utilizarea echipamentelor audio-video deja existente în şcoli sau care, poate, se vor instala, pentru a putea verifica ce s-a întâmplat în timpul orelor de curs dacă există o sesizare de violenţă sau de distrugere de bunuri", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Ligia Deca.

Ea a punctat că s-a cooperat cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cu cei de la Autoritatea pentru Protecţia Datelor Personale, tocmai pentru a avea o prevedere legală care, pe de o parte, stabileşte această posibilitate pentru şcoli, dar, în acelaşi timp, stabileşte şi condiţiile în care se pot accesa aceste înregistrări.

"Ele pot fi accesate doar de către autorităţile abilitate, poliţie, procuratură, sau de către directorul unităţii de învăţământ, pe baza unei cereri scrise şi motivate, cu respectarea prevederilor de protecţie a datelor personale. Mai mult, introducerea noilor prevederi ne ajută să şi sancţionăm orice potenţială utilizare neconformă a acestor înregistrări", a explicat Ligia Deca, citată de Agerpres.

Ministrul a subliniat că înregistrările nu sunt făcute să supravegheze ce se întâmplă în clasă, în procesul educaţional normal, ci au doar rol pentru clarificarea eventualelor situaţii de violenţă, în condiţiile în care părţile implicate spun lucruri diferite.

"Este o modalitate prin care reducem şi prevenim violenţa în şcoală", a adăugat Deca.

Ministrul Ligia Deca a precizat s-au primit feedbackuri pozitive din partea Federaţiei Părinţilor şi din partea liderilor sindicali din educaţie.

"Sigur că sunt şi reacţii care vorbesc despre dorinţa de, să zicem, intimitate, cum a fost ea exprimată în spaţiul public. Eu cred că spaţiul şcolar este spaţiu public şi aşa cum avem monitorizare audio-video în alte spaţii publice, pentru scop de asigurare a securităţii fizice şi a bunurilor, trebuie să putem utiliza tehnologia şi progresul tehnologic, sigur, cu respectarea regulilor privind protecţia datelor personale", a spus Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei se află vineri într-o vizită de lucru în judeţul Sibiu. Ligia Deca a vizitat în prima parte a zilei şcoala din localitatea Gura Râului şi a avut o întâlnire cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţul Sibiu. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AndreiM

Acum 3 săptămâni

Jigodia asta care a distrus si bruma de invatamant care mai era in Romania a dat asigurari? Nu dau doi bani pe vorbele acestei lighioane spurcata care si-a batut joc de generatii intregi de copii. Ea si cu Campeanu au pus pe butuci viitorul Romaniei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 3 săptămâni

De parca autoritatile nu sunt sub talpa infractorilor politici, violatori, pedofili, corupti, hoti, etc. Ex. casa furata de primarul iohannis cu act de proprietate falsificat de autoritati, avize, autorizatii falsificate de autoritati, distrugeri si talharii musamalizate de politie si justitie la interventia personala a lui Iohannis, etc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nickname

Acum 3 săptămâni

Chiar dacă aveți dreptate prin ceea ce scrieți,NU avem ce să facem!!!Au distrus Poporul Român care acum nici 10% nu mai este Iar de la Iliescu încoace s-a format Populația Gheboasă și Planeta Maimuțelor.Am asistat la decernarea premiilor la Sala Thalia din motive personale,familiale.Nu vreau să scot în evidență ceva anume.Această Ligia Deca,a fost singura persoană care nu a vorbit liber.Dar împreună cu Țurcana și cu toți cei veniți de pe la București și din mizeria noastră" idilă ",au făcut baie electorală.Pentru că altfel nu ar fi băgat în seamă pe acești minunați copii care au rămas puțini și sârguincioși elevi. Să sperăm că vor forma Noul Poporul Român.Problema este că dorința lor arzătoare este să plece în străinătate.Tovarășa Țurcan a spus în discursul ei lamentabil de la Sala Thalia,că este bine ca acești copii să plece în străinătate dar să revină pentru" Gloria" țării noastre minunate. Eu o întreb pe Tovarășa Țurcan,Deca,etc., care defăimează valorile și aprobă expoziție în care niște mizerabili antihriști își bat joc de Dumnezeu,de Maica Domnului și de toți sfinții,prin niște mizerii numite picturi cum nici păgânii nu fac.Deci îi întreb pe tovarăși, ce oferă Statul român acestor copii minunați,ca să revină din țările pe care le aleg unde există universități care le oferă nu numai condiții de studiu dar și o altă perspectivă.Nemernicii aceștia de la Iliescu până în prezent,fură tot ce se poate cu sutele de milioane de euro și acuma când e campanie electorală ies ca viermii primăvara din pământ să vadă ce mai este de ros pe la buget,iar pe noi ne încarcă cu impozite,că așa vrea desfrânata și ticăloasa de Ursula de la Bruxelles.Pentru că păpușarii trădători de țară sunt conduși de aceștia.... este mai mare scârba chiar dacă vor fi alegeri în toamnă sau când vor ei nu mai ai pe cine să alegi nici la președinție și nici în alte domenii s a ajuns la cote maxime cu ticăloșia.Ți-e scârbă și greață de fauna care se perindă prin Parlament, Senat,Guvern și Președinție...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nickname

Acum 3 săptămâni

Dragi tovarăși de la Turnul Sfatului!!! Nu vă place să aflați adevărul.Pentru că sunteți vânduți acestora care își bat joc de noi.Ascundeți review.urile și comentariile care supără.Aceasta este populația nefericită a României!!! 90% sunteți Populația Pheboasă și Planeta Maimuțelor.Aceștia au fost întotdeauna niște lingăi fricoși și trădători de neam...
Raspunde

Harold

Acum 2 săptămâni

De fuziunea liceului de artă cu un liceu tehnologic s-a vorbit? Sau s-a și consfințit?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus