Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Primele alegeri locale de după Revoluție, acum 32 de ani: FSN promitea spital și televiziune prin cablu. Un ”FDGR-ist” candida pe listele Convenției Democratice

Primele alegeri locale de după Revoluție, acum 32 de ani: FSN promitea spital și televiziune prin cablu. Un ”FDGR-ist” candida pe listele Convenției Democratice

Construcția de școli, spital de pediatrie nou, televiziune prin cablu, alimente în magazine, căldură în calorifere și schimbarea mentalităților. Acestea erau în linii mari problemele abordate în Sibiu, în timpul campaniei electorale din 1992. Primele după Revoluția din 1989.

Tatăl lui Bogdan Trif, candida la Primăria Sibiu din partea FSN. ”Rog presa să nu mă laude nici pe mine, nici primăria”

Petru Trif era candidatul FSN pentru funcția de primar. Avea un mic avantaj, pentru că era primar interimar, numit de conducerea județului după Revoluția din 1989. Petru Trif este tatăl actualului candidat al PSD la președinția Consiliului Județean Sibiu și a decedat între timp.

Programul electoral al economistului Petru Trif propunea mai multe școli, introducerea televiziunii prin cablu, spital de pediatrie și mai multe activități culturale.

„Dezvoltarea reţelei şcolare astfel încît durata zilnică a procesului de învăţămînt să nu depăşească coeficientul de 1,5 schimburi. Impulsionarea finalizării spaţiilor de învăţămînt la Universitate şi începerea lucrărilor pentru Facultatea de Medicină. Asigurarea unor sponsori pentru fiecare şcoală în vederea dotării cu aparatură de laborator şi tehnică modernă prin agenţi economici indigeni sau din străinătate. Sprijinirea instituţiilor de cultură şi artistice, muzee etc. care constituie cartea de vizită a municipiului şi de la care aşteptăm acţiuni de revitalizare spirituală a întregii populaţii , în acest an vom sprijini organizarea şi desfăşurarea unor aniversări: 100 de ani de la Memorandum, 300 de ani de la înfiinţarea Liceului „Gh. Lazăr", 800 de ani de atestare documentară a Sibiului. Introducerea televiziunii prin cablu şi, dacă va fi posibil, a programului II al TVR. Organizarea unui concurs pentru realizarea unui monument al eroilor revoluţiei, obiectiv tărăgănat nejustificat de atitudinea birocratică a Ministerului Culturii. Reorganizarea sectorului sanitar de stat. Finalizarea sediului Centrului de Medicină Preventivă. Începerea construcţiei Spitalului clinic de pediatrie „Valea Aurie“, cu sprijin italian 0 înfiinţarea depozitului farmaceutic judeţean și proiectarea unei clinici medicale cu toate secţiile importante”, acestea erau o parte din promisiunile electorale ale candidatului FSN.

În prima sa întâlnire cu reprezentanții presei, Petru Trif, numit la 5 noiembrie 1990 primar al municipiului Sibiu spunea „rog presa să nu mă laude nici pe mine, nici primăria“.

”Cînd un reporter l-a întrebat pe dl. Petru TRIF dacă vom mai dormi şi în acest sezon hiberrter în paltoane, răspunsul actualului primar a fost categoric: „Populaţia Sibiului nu va mai suferi de frig în sezonul de iarnă 1991/92!“ Recunoaștem astăzi că, în acel moment, am avut o uşoară îndoială pe care, de altfel, am şi consemnat-o într-un reportaj. Realitatea concretă ne contrazice însă”, scria Tribuna Sibiului în 1992.

Forumul German făcea un service auto. Iar unul din liderii locali, Hermann Fabini candida de pe listele Convenției Democratice

”Recent, prin grija Forumului Democrat German din Sibiu, pe strada Cîmpului din municipiul de pe Cibin, a fost inaugurată oficial o nouă unitate de SERVICE-AUTO, dotată cu aparatură modernă și dispunînd de specialiști de înaltă calificare”, anunța Tribuna în 1992.

Service-ul era destinat întreţinerii parcului auto, primit din donaţii, de care dispunea Biserica Evanghelică şi FDGR, organizația Sibiu şi era destinat, în principal, transportării copiilor din satele unde nu mai există clase germane în centrele unde acestea mai există.

”De asemenea, unitatea execută şi lucrări pentru terţi. Se intenţionează că in viitorul apropiat să se încheie o convenţie cu firma Mercedes pentru asigurarea de piese de schimb pentru aceste tipuri de maşini”, se anunța în timpul campaniei electorale.

Arhitectul Herman Fabini, pe atunci unul din cei șase membri din comitetul de conducere al FDGR candida la funcția de consilier municipal de pe listele Convenției Democratice. Asta, în timp ce FDGR avea o altă listă.

Între timp, Fabini s-a îndepărtat de FDGR și a devenit activ din punct de vedere politic în PNL. Dealtfel el a fost timp de un mandat și senator de Sibiu din partea acestui partid, în urma alegerilor din 2000. La final de mandat, în 2004, el și-a dat demisia din funcția de senator și a fost înlocuit de Tiberiu Simion Buza.

”Cum văd situaţia actuală şi contribuţia pe care aş putea s-o aduc administraţiei acestui oraş? La baza oricărei structuri sociale trebuie să stea un sistem legal clar, în cadrul unui stat de drept. Desigur, arhitectura este un lucru frumos şi captivant şi Sibiul medieval, locul în care îmi desfăşor activitatea, nu trebuie să se ascundă în faţa unor oraşe istorice din Europa Centrală. Dar fără crearea unui cadru legal clar nu se poate discuta de arhitectură, literatură, teatru şi muzică.

Vedeţi de exemplu situaţia proprietăţilor în oraşul istoric, sau incertitudinile şi neclarităţile în administrarea fondului de locuit nou. Aici, şi în mentalitatea oamenilor, moştenirea trecutului îşi va arunca umbra grea, încă pe mai multe decenii viitoare.

Faţă de această imensitate de incertitudini, de spaţii necontrolate, de corupţie şi minciună cred că trebuie demonstrat că este posibilă realizarea unor celule care să se contrapună curentului general, asemenea bisericilor fortificate din Transilvania în haosul confruntărilor antiotomane.

Astfel de celule pot fi familia, o întreprindere, o administraţie, un parc, o stradă. Pentru un astfel de început consider că este benefică şi experienţa altora, cooperarea cu instituţii şi persoane din Europa Centrală”, explica atunci Hermann Fabini.

Convenția Democratică îl propunea pentru funcția de primar pe Sorin Inocențiu Șerbu, cel care urma să fie ales.

”Nu vă promitem schimbări rapide şi spectaculoase în ceea ce priveşte nivelul de trai şi problemele economice ale oraşului”, spunea sincer acesta în timpul campaniei electorale.

”În schimb, vă promitem două lucruri perfect realizabile, de importanţă hotărâtoare, pentru ca în sfârşit să se producă o schimbare decisivă în viaţa noastră, atât în plan material cât şi în plan spiritual, şi anume: 1. Instaurarea în administraţia locală a legalităţii, cinstei şi competenţei, astfel încât printr-o organizare şi conducere a treburilor oraşului de către cei mai pricepuţi specialişti în fiecare domeniu de activitate, care în acelaşi timp să fie şi cinstiţi şi harnici să se poată în scurt timp ajunge la: 2. Înlocuirea dezamăgirii şi neîncrederii în viitor, care ne stăpînesc acum, cu speranţa şi încrederea că oraşul nostru va putea fi mai civilizat, iar viaţa noastră mai bună”, transmitea Șerbu.

Care au fost candidații la funcția de primar al Sibiului, la alegerile din 1992:

Sorin Inocențiu Șerbu (Convenţia Democratică)

Emil Golea (Partidul Liberal Monarhist)

Malarie Popa (Partidul Republican)

Alecsandru Predoiu (Partidul România Mare)

Constantin Pane (Partidul Naţional Liberal)

Gheorghe Barbu candidat independent

Nicolae Ironim Gritu candidat independent

Ioan Simion (P.U.N.R.)

Victor Nistea (P.U.R.)

Prezență la vot: 66,78%

Din 126.504 sibieni înscriși pe listele electorale s-au prezentat la vot 84.486, fiind validate 81.850 de voturi.

Alegerile primului tur pentru Primăria Sibiu au fost câștigate de Sorin Șerbu (Convenţia Democratică) — 40,78%, urmat de Petru Trif ( F.S.N.)— 28,53%. Cei doi au intrat în turul doi, câștigătorul fiind validat, în acea perioadă, dintre candidații care reușeau să obțină peste 50% din voturile valabil exprimate. În turul doi, Șerbu reușea să obțină majoritatea și să devină primarul Sibiului pentru următorii 4 ani.

Au urmat apoi, Constantin Panu (PNL) 7,72%, Ioan Simion loan (P.U. R.) 5,16%.

Consiliul Local Sibiu urma să fie dominat de consilierii Convenției Democratice și de cei ai FSN.

FDGR obținea atunci 10,53% la Consiliul Local și obținea 3 mandate. De asemenea, intra în CL Sibiu și un candidat independent, Ioan Ittu.

Forumul propunea în 1992 o listă cu cinci candidați pentru Consiliul Local Sibiu:

HANS WOLFGANG AUNER, n. 1949, inginer, pe atuncidirector al fabricii FLARO

HANS KLEIN, n.1940, preot evanghelic, profesor de teologie, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu;

KURT PHILIPPI, n.1949, profesor de muzică, celist, dirijor al corului „Bach*

SARA REISENAUER, n.1957, profesoară de matematică, funcţionară la Biserica Evanghelică C.A. la Asociaţia Diaconică

BEATRICE UNGAR, n.1963, profesoară de limba germană, redactor la ziarul „Hermannstadter Zeitung“.

Ce spuneau principalii candidați la Primăria Sibiu:

Petru Trif:

”Am în vedere recîştigarea stării de moralitate, pornind chiar de la obligaţia elementară de a ne da unul altuia „Bună ziua“ şi de a ne respecta pe noi înşine şi pe cei din jurul nostru, truda şi opiniile lor. Nu-mi pot imagina că se pot face paşi serioşi spre moralitate dacă se ignoră aceste lucruri.

Deci, voi acorda importanţa cuvenită rolului pe care îl au şcolile, Universitatea, instituţiile de cultură şi îndeosebi cultele, în crearea acestui fundament. În al doilea rînd, se situează sfera economicului. Agenţii economici cu capital de stat sau privat şi instituţiile, chiar în condiţiile unor continue transformări organizatorice, au obligaţia de a se manifesta ofensiv pe piaţă şi de a fi viabili, eficienţi.

Firesc, nu pot omite necesitatea creării de noi locuri de muncă, avînd în vedere numărul mare al şomerilor. În acest sens, privatizarea rapidă a comerţului, pe lingă faptul că rezolvă în mare parte problema aprovizionării şi îmbunătăţirea serviciilor, generează şi noi locuri de muncă.

De asemenea, noile obiective ce se vor realiza sau se află în curs de execuţie (spitalul modern cu 200 de locuri pentru copii, obiectiv ce se va realiza cu ajutor italian, aducţiunea de apă Sadu - Sibiu, sala polivalentă, construcţia de locuinţe, lucrările de extindere a spaţiilor de învăţămînt, construirea sediului Facultăţii de Medicină etc.) vor crea noi locuri de muncă pentru sibieni.

Am în vedere refacerea conductei de apă de pe str. Semaforului (V. Aaron). S-a constatat că, deşi prin proiect era prevăzută o conductă de 0 400 mm, în realitate ea are un diametru de doar 0 250 mm, fapt ce conduce la o diminuare simţitoare a debitului de apă pentru acest cartier. A doua se referă la executarea, pînă la finele lunii martie a.c., a îmbunătăţirii alimentării cu gaz metan a C.T. Vasile Milea prin racordarea ei la o conductă existentă în apropiere.

În planul protecţiei sociale, avem în vedere ca pe baza resurselor obţinute pe această cale să asigurăm o reducere mare a costului biletelor pentru transportul în comun pentru pensionarii cu venituri mici, elevi şi studenţi, mergînd în cazuri deosebite pînă la gratuitate”.

Sorin Șerbu:

”În privinţa sintagmei populiste, „nimeni nu schimbă medicul în timpul operaţiei“, aş face remarca că actualul „medic FSN" ar fi trebuit să se grăbească să termine operaţia în doi ani cît a avut la dispoziţie, deşi rezultatele operaţiei începute sunt destul de evidente pentru toată lumea, iar problema e nu să schimbi medicul, ci tipul operaţiei începute prost. Continuitatea echipei de conducere e un alt slogan comunist, Ceauşescu a avut 25 de ani de continuitate.

Nu cred că situaţia actuală se poate schimba prin „artificii financiare" în care e mare specialist candidatul FSN. Aceasta este o veche practică comunistă, cînd prin artificii financiare se încerca salvarea situaţiei şi rezultatele se cunosc.

Se va vedea în următorii ani că localităţile şi judeţele care vor beneficia de acest ajutor din țările vestice se vor desprinde primele din actuala stare de mizerie și vor fi acelea în care în alegeri a cîştigat OPOZIŢIA, iar primul dintre acestea va fi Timişoara.

Deci, îndemnul FSN este să votaţi rămînerea în actuala stare de lucruri, o altă manevră cu care încearcă să blocheze procesul de democratizare. O dovadă a celor spuse mai sus este scrisoarea pe care mi-a adresat-o Consiliul Municipal al oraşului Toulon — Franţa (publicată în Radical /18.02.1992), în care acţiunea de înfrăţire a acestui oraş cu Sibiul, începută de actuala echipă de conducere FSN, dar neconfirmată de către partenerul francez din lipsă de încredere în echipa respectivă, este condiţionată de succesul în alegeri al CONVENŢIEI DEMOCRATICE.

Nicolae Dancu, actualul primar din Păuca, era ales atunci în primul mandat

Nicolae Dancu este unul dintre cei mai longevivi primari din țară și deține recordul de cel mai vechi primar din județ. El era ales în 1992 primar în Poplaca, încă din primul tur, după ce candida independent.

În urmă cu patru ani, la alegerile din 2020 a avut 100% din voturile exprimate. Asta, pentru că nu a avut contracandidat. Acum spune că va candida pentru un nou mandat.

”Da, candidez pentru un nou mandat. Am avut mandate grele, să nu mai merg mai departe acum, când e mai ușor? Mi-ar fi puțin ciudă să las totul acum, când aproape totul merge bine, când mai sunt o mulțime de proiecte aproape de finalizare. M-am chinuit atât până acum și să las pe altul să taie panglica?”, spunea primarul pentru Turnul Sfatului, la finalul anului trecut.

Ce primari erau aleși la alegerile din 1992, în turul 2:

Mediaş: ing. Dionisie Bucur (independent pe lista F.S.N.) — 64 la sută;

Avrig: Vasile Berghea (F.S.N.) — 52,6 la sută;

Dumbrăveni: Mircea Dobreanu (F.S.N.) — 53,37 la sută;

Cisnădie: Roberto Dietrich (P.N.L.-A.T.) — 69,73 la sută;

Cristian: Ioan Ghişoiu (P.DA. R.) — 68,39 la sută;

Gura Râului: Vasile Bobiţiu (independent) — 53,53 la sută;

Orlat: Nicolae Topirceanu (Convenţia Democratică) — 55,56 la sută;

Loamneş: Gheorghe Dorea (F.S.N.) — 54,97 la sută;

Poplaca: Virgil Cernuşcă (F. S.N.) — 51,5 la sută;

Roşia: Ilie Pinciu (Partidul România Mare) — 80,38 la sută;

Tilişca: Nicolae Popa (F.S.N.) — 55,47 la sută;

Turnu Roşu: Ioan Deneş (P.N.L.-A.T.) — 55,88 la sută;

Răşinari: Gheorghe Grigorie (independent) — 80,82 la sută;

Vurpăr: Cornel Muntean (P.N.L.) — 51,21 la sută;

Porumbacu de Jos: Gheorghe Nistor (F.S.N.) — 54,21 la sută;

Poiana Sibiului: Dumitru Vulcan (Convenţia Democratică) — 64,5 la sută;

Arpaşu de Jos: Octavian Gliga (independent) — 68,9 la sută;

Apoldu de Jos: Ioan Gheorghe Popa (F.S.N.) — 78,93 la sută;

Bazna: Vaier Cîmpean (M.E.R.) — 66,46 la sută;

Cârțişoara: Virgil Stoica (F.S.N.) 62,72 la sută;

Laslea: Ioan Onea (F.S.N.) — 70,27 la sută;

Marpod: Alexandru Dotcoş (P.D.A.R.) — 50,44 la sută;

Nocrich: Florea Oprea (F. S.N.) — 54,02 la sută;

Şelimbăr: Gheorghe Condurat (Convenţia Democratică) — 67,07;

Slimnic: Valeriu Ciorbea (P. D.A.R.) — 63,36 la sută;

Hoghilag: Vasile Cornel Puica (independent) — 57,78 la sută;

Miercurea Sibiului: Bălănel Mariş (P.N.L.-A.T.) — 65,53 la sută;

Sălişte: Ilie Hanzu (independent) — 54,5 la sută;

Agnita: Victor Marcel Armeanu (Convenţia Democratică) — 52,8 la sută.  

Sursa foto: reclame electorale din campania din 1992, publicate în presa locală

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Kukuruku

Acum 1 lună

E bine, acum toti sunt aliati...macar nu local.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Primele alegeri au fost organizate de turistii Uniunii Sovietice, alegerile de azi sunt organizate de turistii Uniunii Europene.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus