Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Tusea: cum poți scăpa de ea și când trebuie să mergi la medic

Tusea: cum poți scăpa de ea și când trebuie să mergi la medic

Tusea, fie uscată, fie productivă, este un simptom frecvent întâlnit, cel mai adesea asociat cu răceala și gripa, dar care poate avea și multe alte cauze, care nu întotdeauna implică și existența unei probleme de sănătate. Deși rareori se întâmplă să fie un semn al unei afecțiuni grave, ea poate fi destul de deranjantă și nu suntem întotdeauna dispuși să așteptăm să treacă de la sine.[1] La ce soluții se poate apela pentru a scăpa de tuse, dar și când este timpul pentru o vizită la medic vei descoperi în rândurile de mai jos.

Posibile soluții pentru tuse   

După cum menționam mai sus, tusea poate trece de la sine. În majoritatea cazurilor, acest lucru se întâmplă după 3 până la 4 săptămâni. Dacă nu vrei să aștepți atât sau tusea îți afectează calitatea vieții, există mai multe soluții pentru a o ameliora.

În primul rând, este important să te odihnești, să te hidratezi și să încerci să eviți contactul cu alte persoane, în special dacă ai febră ridicată sau alte simptome. De asemenea, poți face o vizită la farmacie, pentru a achiziționa un sirop de tuse.[1] Sau, dacă preferi să nu ieși din casă, poți comanda sirop de tuse de pe DrMax

Un ceai de ghimbir sau mușețel ori puțină apă caldă cu miere și lămâie te-ar putea ajuta, de asemenea, să te simți mai bine. Potrivit unor studii, mierea este la fel de eficientă ca un medicament OTC când vine vorba de calmarea tusei nocturne, iar băuturile calde pot contribui la ameliorarea multor simptome ale răcelii, printre care și tusea.[3]

Tot din categoria remediilor naturiste pentru tuse mai fac parte și gargara cu apă sărată, care ajută nu doar la calmarea durerilor în gât, ci și la eliminarea mucusului în exces din gât, a alergenilor ori a bacteriilor. Ai nevoie doar de o jumătate de linguriță de sare și de un pahar cu apă caldă.[3]

Aerul uscat poate irita căile respiratorii și poate agrava tusea. Utilizarea unui umidificator în încăpere poate ajuta la menținerea unui nivel adecvat de umiditate și poate reduce iritația, contribuind astfel la ameliorarea tusei. Evită fumul de țigară și orice alt posibil iritant.[3]

Când este necesar să mergi la medic  

De cele mai multe ori, tusea nu este considerată un simptom ce indică necesitatea unei vizite la medic. După cum ai aflat deja, ea poate trece de la sine sau poate fi ameliorată acasă, cu ajutorul a diverse remedii naturiste ori a medicamentelor fără prescripție medicală. Nu ai însă cum să știi ce o cauzează decât dacă mergi la medic.

Fă o vizită medicului tău și atunci când tusea persistă mai mult de 3 săptămâni, este foarte severă sau se înrăutățește repede ori dacă ai un sistem imunitar slab, cum este cazul persoanelor care suferă de diabet sau au făcut chimioterapie. Un consult de specialitate mai poate fi necesar și atunci când tusea este acompaniată de simptome precum: 

 • stare generală de rău; 
 • dureri în piept; 
 • pierdere inexplicabilă în greutate; 
 • glande umflate în gât; 
 • dificultăți de respirație; 
 • flegmă groasă, galben-verzuie; 
 • febră; 
 • respirație șuierătoare;
 • glezne umflate; 
 • episoade de leșin. 

De asemenea, este important să se solicite ajutorul medical de urgență în cazul tusei cu sânge ori atunci când apar senzația de sufocare, vărsături, dificultăți de respirație sau la înghițire și dureri în piept.[2][3] 

Este cu atât mai necesară o vizită la medic în cazul tusei persistente atunci când persoana afectată este un copil sau un vârstnic - sistemul lor imunitar nu este atât de puternic și sunt mai expuși riscului unor complicații.

Tusea este un simptom comun, care poate apărea din diverse cauze și care poate fi destul de deranjant. Totuși, de cele mai multe ori trece de la sine sau poate fi ameliorată cu ajutorul remediilor naturiste ori a medicamentelor fără prescripție medicală. Vizita la medic este indicată în acele situații în care se dorește stabilirea cauzei tusei, când ea persistă mai multe de câteva săptămâni, este severă sau se agravează ori când este acompaniată și de alte simptome. 

Bibliografie: 

 1. „Cough”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/cough/. Accessed 8 Aug. 2023.
 2. „Cough - When to See a Doctor”, Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/symptoms/cough/basics/when-to-see-doctor/sym-20050846.
 3. Liao, Sharon. „Cough Hacks: How to Find Relief”, WebMD, 6 Nov. 2018, www.webmd.com/cold-and-flu/cough-get-rid-home-hacks 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 607

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus