Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

CJ Sibiu alocă 1,66 milioane lei pentru 85 proiecte din cadrul Agendei culturale și dezvoltarea comunității

CJ Sibiu alocă 1,66 milioane lei pentru 85 proiecte din cadrul Agendei culturale și dezvoltarea comunității

Majoritatea proiectelor de pe Agenda Culturală a județului Sibiu vor primi o finanțare de 20.000 de lei în acest an. Printre ele se găsesc festivaluri cunoscute în județ, dar și evenimente care încearcă să-și facă un nume.

Consiliul Județean Sibiu a publicat lista proiectelor pentru cultură și dezvoltarea comunității admise în vederea finanțării nerambursabile pentru anul 2024, cu sumele aferente. Acestea au fost împărțite în funcție de solicitant - organizație privată sau instituție publică.

În total, în acest an vor fi finanțate 85 de proiecte cu 1,66 milioane de lei, mai exact - 1.662.320 lei*.

În listă găsim proiecte consacrate, precum Pune mâna pe chitară - Guitar Meeting; ICon Arts Transilvania; Ars HUNGARICA 2024; Astra Film Festival 2024; Sibiu Jazz Festival sau Festivalul International Al Culturii Romani, depuse de entități private. Găsim și proiecte pentru un anumit public sau aflate la a treia sau a cincea ediție: Schimb intercultural al tinerilor din Sibiu și Cipru, Educație pentru patrimoniu. Măsuri de revitalizare și protejare a cetății dacice de la Tilișca; Portul popular al romilor - un brand de succes pentru cetatea multiculturală a Sibiului, ediția a V-a, 2024; Festivalul „Omul Verde” din Richiș, ediția a III-a, 2024; Conferintă De Cultură, Natură, Masaj Și Terapii Complementare Ediția 5, 1-3 noiembrie 2024 sau Cartea în așteptare etc.

Printre proiectele depuse de entități publice se numără Noaptea Cercetătorilor 2024 (ULBS), Tradiții de Crăciun la Gura Râului (Primăria Gura Rîului), Crăciunul la Racovița și Sebeșu de Sus (Primăria Racovița), Festivalul-concurs național al interpreților cântecului popular românesc „Cânt și Joc pe Hârtibaci” (Casa de Cultură Ilarion Cocisiu), Festivalul International de Dans „Hugo Wolff“ (Casa de Cultură a Studenților Sibiu), Rășinariul lui Octavian Goga, Emil Cioran, Ilarie Mitrea și Andrei Șaguna 2024 (Primăria Rășinari), Hoghilag - Tărâmul Tuberozelor (comuna Hoghilag) etc. Alte proiecte se referă la zilele comunelor - Poplaca sau Porumbacu de Jos.

Întreaga listă a proiectelor care vor primi bani din bugetul județului în cadrul Agendei culturale și dezvoltarea comunității poate fi consultată aici.

Amintim că în luna ianuarie, CJ Sibiu a propus ca în cadrul Agendei pentru Cultură și Dezvoltarea Comunității pentru 2024 valoarea maximă solicitată pentru un proiect cultural să fie de două ori mai mică decât în ghidul precedent: 15.000 lei față de 30.000 lei. Ulterior, în ședința CJ Sibiu a fost votat un amendament care prevede majorarea bugetului de la 1,3 milioane lei în 2023, la 2 milioane lei în 2024. Astfel, s-a votat și majorarea propunerii inițiale în ceea ce privește valoarea finanțării maxime a unui proiect: 20.000 de lei față de 15.000 lei, cât a fost propunerea inițială. Până la urmă însă, valoarea maximă a finanțării unui proiect de pe Agenda culturală a rămas la propunerea inițială de 15.000 de lei, după aprobarea unui proiect de rectificare bugetară.

Tot atunci, consilierii USR au atras atenția conducerii CJ Sibiu ca să nu transforme evenimentele din cadrul agendei în „proiecte electorale pentru PNL finanțate din bani publici”. Președinta CJ a dat asigurări că instituția va publica un „jurnal” al evenimentelor finanțate din bugetul județului.

* Erată - În varianta inițială a articolului era greșit menționată suma totală de 1,4 milioane lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1099

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus