Sibienii care au ieșit la plimbare în ultimele zile prin Pădurea Dumbrava, în special zona din vecinătatea Grădinii Zoologice, au observat pe marginea pistei de biciclete zeci de copaci marcați pentru tăiere. Printre ei se pot zări cu ușurință rămășițele altor arbori tăiați de curând.
Actualizare:
Oficialii Direcției Silvice Sibiu precizează că arborii marcați cu roșu, vizibili de pe pista de biciclete, nu vor fi tăiați, ei reprezintă limitele unor parcele din pădure.
Știre inițială:
”Duminică am mers în Muzeul din Dumbrava Sibiului și prin pădure am văzut o mulțime de copaci cu semne roșii pe ei, ca și cum cineva s-ar pregăti să-i taie. M-a mirat să văd marcajele pentru că sunt copaci tineri, sănătoși, eu nu văd absolut nimic în neregulă cu ei și nu pot înțelege de ce ar vrea cineva să-i taie. Cred că sunt 50 de astfel de cazuri, din ce am estimat eu, așa, la o simplă plimbare”, spune Adina B., o sibiancă și cititoare a ziarului Turnul Sfatului.
Fotografiile realizate săptămâna aceasta în Pădurea Dumbrava adeveresc cele spuse mai sus. Imaginile sunt realizate în dreapta Căii Dumbrăvii, în zona cuprinsă între strada Privighetorii și Zoo Sibiu.
Redăm mai jos o serie de fotografii:
Pozele pe care le-ați văzut le-am transmis și Direcției Silvice Sibiu pentru a le solicita un punct de vedere specialiștilor. I-am întrebat, de asemenea, de ce se taie copaci aparent sănătoși?
Oficialii Direcției Silvice au arătat transparență și au răspuns că în urma sesizării ziarului, în data de 9 aprilie au mers în teren un responsabil cu paza pădurilor de la DS Sibiu, împreună cu un responsabil de la Ocolul Silvic Sibiu, unde au identificat cioatele fotografiate. Mai departe, s-au verificat documentele care au stat la baza tăierii copacilor și s-a stabilit că în decursul anului 2023 au existat mai multe rapoarte de semnalare prin care se atrăgea atenția asupra riscului producerii unor accidente.
Pentru a demonstra că vorbim despre aceiași copaci semnalați, specialiștii Direcției Silvice au tipărit fotografiile transmise și le-au pus lângă cioatele identificate în pădure.
Specialiștii în silvicultură spun că nu vrea nimeni să taie copaci sănătoși într-o pădure protejată, dimpotrivă. Scopul este de a proteja pădurea și de a evita producerea unor accidente din care oamenii să aibă de suferit. Beneficiile materiale în urmă acestor tăieri practic nu există.
Rapoartele sunt datate 13 martie, iar în urma lor ”au fost inventariați cu dispozitivul special de marcat cu amprentă circulară și vopsea roșie” un număr de 28 de arbori. Aceleași proceduri s-au urmat și în urma unui raport din data de 13 octombrie 2023, de data aceasta fiind marcați 13 arbori.
Altfel spus, copacii respectivi prezintă risc de cădere peste zonele frecventate de oameni, fie din cauza intemperiilor, fie din alte motive naturale, motiv pentru care s-a decis tăierea lor, însă numai după obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare.
”Vorbim despre o pădure protejată, există toate aprobările necesare de la Garda Forestieră Brașov și ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate) Serviciul Teritorial Sibiu. Totul este verificat, perfect legal și spre binele atât al oamenilor cât și al pădurii”, a concluzionat directorul Ilie Troancă.
Redăm mai jos răspunsul oficial al Direcției Silvice:
Aproape 850.000 de puieți plantați în județul Sibiu, anul acesta: ”Anul trecut am plantat un milion”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 7566
Ultimele comentarii
Acum 14 minute
Aci Duțu
Acum 16 minute
Cisnădian din Cartierul Arhitecților
Acum 21 minute
Gigi
Acum 22 minute
Emil
Acum 52 minute
Ghita