Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Descoperiri arheologice pe autostrada Sibiu-Pitești. Corina Borș, Muzeul Național de Istorie a României: ”Avem vestigiile unei importante bătălii din Primul Război Mondial”

Descoperiri arheologice pe autostrada Sibiu-Pitești. Corina Borș, Muzeul Național de Istorie a României: ”Avem vestigiile unei importante bătălii din Primul Război Mondial”

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță că specialiștii Muzeului Național de Istorie a României efectuează mai multe lucrări arheologice pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitești. Ocazie cu care au fost realizate o serie de descoperiri interesante.

Pe Secțiunea 3, Cornetu – Tigveni, arheologii lucrează în două situri, primul fiind localizat în localitatea Bârseștii de Jos, pe raza comunei Tigveni, iar celălalt se află în localitatea Rudeni - situl numărul 3.

Corina Borș, arheolog și coordonator al lucrărilor de arheologie preventivă, spune că pe situl numărul 3 de la Rudeni, săpăturile de arheologie preventivă au început încă din 2023, iar  artefactele descoperite aici datează din perioada de final a Preistoriei, din a doua epocă a Fierului (este un grup arheologic binecunoscut denumit Ferigile) și merg până în perioada contemporană.

În plus, ”avem vestigiile unei importante bătălii din Primul Război Mondial, de la Sălătrucu; urmele acestor lupte au fost identificate din zona localității Cepari și până la Racovița”.

Există totodată descoperiri și din perioadă medievală.

”S-a identificat o zonă de habitat medieval, limitele unei așezări care datează din Evul Mediu și o zonă funerară adiacentă ei. În inventarul acestor morminte, care ne ajută la rafinarea cronologiei, sunt mici obiecte de podoabă, monede și o serie de artefacte din ceramică care completează istoria acestei zone”, mai explică Corina Borș.

Artefactele descoperite urmează să fie prezentate publicului. De Zilele Europene ale Arheologiei se va deschide în organizarea de șantier a antreprenorului de la Cepari,  o expoziție foto cu artefactele descoperite în zonă.

Important de precizat că aceste săpături sunt importante pentru zona arheologică a Topologului unde în anii 1960 - 1970 reputatul arheolog dr. Alexandru Vulpe a efectuat primele cerccetări arheologice.

Context

Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni, parte din autostrada Sibiu-Pitești, are o lungime de 37,40 km. Constructorul, Asocierea Webuild SPA – Trancrad SRL, are la dispoziție 57 de luni, respectiv 12 luni proiectare și 45 de luni pentru execuție. Valoarea contractului este de 5,323 miliarde de lei, fără TVA, termenul pentru deschidere fiind 2028.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 21821

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus