Duminică,
05.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

7 milioane de lei pentru cultura sibiană: multă muzică, modă, meșteșugărit, arte și literatură. Focus in the Park, Sibiul de Odinioară, Cântecele Munților, Astra Film - cei mai mulți bani

7 milioane de lei pentru cultura sibiană: multă muzică, modă, meșteșugărit, arte și literatură. Focus in the Park, Sibiul de Odinioară, Cântecele Munților, Astra Film - cei mai mulți bani

Peste 100 de proiecte au fost depuse la Primărie pentru a primi finanțare în cadrul Agendei Culturale 2024. Dintre acestea, municipalitatea a declarat 97 eligibile, iar 80 dintre ele vor primi fonduri publice în cadrul sesiunii.

Proiectul de hotărâre privind lista proiectelor de pe Agenda Culturală a Sibiului din acest an este propusă spre aprobare consilierilor locali, votul urmând să aibă loc în ședința ordinară de joi, 25 aprilie.

Conform anexei la proiect, care include toate evenimentele culturale ce vor avea loc în Sibiu în acest an, acestea sunt împărțite în câteva domenii. Fiecare dintre acestea are alocat câte un buget diferit: Artele Spectacolului (500.000 lei), Muzică (3.500.000 lei), Patrimoniu (1.485.000 lei), Film, Foto, Multimedia (635.000 lei), Literatură (100.000 lei), Cultură Gastronomică (150.000 lei), Arte vizuale (190.000 lei), Interdisciplinar (435.000 lei).

Modă

În cadrul secțiunii Artele Spectacolului, cei mai mulți bani - câte 140.000 lei - se propune să fie alocați pentru două proiecte care promovează industria de fashion sau moda: Feeric Fashion Week 2024 (Fundația Mitichi), eveniment ajuns la a 16-a ediție și caracterizat ca „proiect de modă internațional”, precum și Finest Fashion Fest (Asociația Evenimentul Sibian), ajuns la a 4-a ediție și la care sunt prezentate cele mai recente colecții din România și din Republica Moldova.

„Clipe de luciditate” (Asociația Conexiuni Sibiu) este proiectul declarat eligibil, dar fără finanțare. Acesta are în vedere punerea în scenă a unui spectacol de teatru-dans.

Muzică

Cel mai consistent buget este pentru evenimentele din cadrul secțiunii Muzică, multe dintre care s-au legitimat în ultimii ani în rândul publicului sibian și nu numai. Spre exemplu, Focus in the Park (Asociația Focus Sibiu) sau Sibiul de Odinioară (Asociația Sibiul de Odinioară) vor primi câte 300.000 de lei, iar ediția a 52-a a Sibiul Jazz Festival (Asociația Concept Creativ), ediția a 21-a a Zilelor Muzicale Româno-Americane, ediția a 23-a a Sibiu Opera Festival (Filarmonica de Stat Sibiu) și Revelion 2024 (Asociația Events for Tourism) – care atrag anual mii de turiști în Sibiu – vor primi de la bugetul local câte 250.000 de lei.

Câte 240.000 lei se propune să fie alocate pentru Sibiu Music Fest (Asociația Culturală Viitorul Muzical) și pentru Sunbreak Festival (Asociația Libra Events). Festivalul care promovează muzica hip-hop în Parcul Tineretului, Vino (Asociația Grey Projects), sunt alocate 210.000 lei, iar pentru Classics for Pleasure – Unity in Harmony (Asociația Elite Art Club UNESCO) – 200.000 lei.

E de menționat că în cadrul acestei secțiuni figurează singurul proiect care a solicitat Primăriei includerea în Agenda Culturală, dar fără a cere și bani. Este vorba de Artmania Festival 2024 (Asociați Culturală Artmania). Totodată, de remarcat e că, spre deosebire de anii precedenți, bugetul pentru Guitar Meeting (Asociația Culturală Play) a crescut de la 90.000 lei la 155.000 lei.

Alte cinci proiecte au fost declarate eligibile, dar fără finanțare.

Patrimoniu

Evenimente care promovează cultura și tradiții locale, meșteșuguri se găsesc  la secțiunea Patrimoniu. Cei mai mulți bani sunt destinați pentru Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, ajuns la ediția a 49-a și pentru Animă ASTRA – câte 300.000 de lei. Un buget de 250.000 lei este alocat Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea”, ediția a 26-a, iar 200.000 lei pentru Astra Multicultural. 

Tot aici, Muzeul Național Brukenthal va primi de la Primărie 140.000 lei pentru Festivalul Internațional de Artă Contemporană (SCAF), ediția a 5-a, precum și 45.000 lei pentru expoziția TATRA în cadrul sezonului cultural România-Polonia.

Două proiecte dedicate romilor, depuse de Asociația Științifică de Cercetare și Diagnoză Psihologică-Socială-Educațională-Culturală-Tradițională a etniei Rrome, au fost declarate eligibile, dar fără finanțare.

Film și Multimedia

Astra Film Festival 2024 este evenimentul principal în cadrul acestei secțiuni, iar bugetul alocat este maxim – 300.000 lei. Tot aici figurează Festivalul Internațional de Film Transilvania, ajuns la ediția a 18-a, cu 120.000 lei, dar și Festivalul Internațional de Fotografie Focus Sibiu, cu 90.000 lei.

„The Perennials” (Asociația 4Culture) este proiectul declarat eligibil fără finanțare: acesta urmărește să prezinte „cum artiștii multimedia s-au folosit de aceleași practici prin care instituțiile de putere polarizează informațiile – prin tehnici precum fotografia, video, radio, aceștia contracarează și subminează dezinformarea, popularizând astfel principiile discursului liber prin conștientizare, verificare, scepticism și educație mediatică”.

Literatură

50.000 de lei este cel mai mare buget acordat unui proiect în cadrul secțiunii Literatură. Este vorba despre Poets in Transylvania – festivalul internațional de poezie de la Sibiu, ajuns la a 11-a ediție. Alte trei proiecte vor primi în total 50.000 lei: Tribuna 140. Începuturi (1884-1903) – Oglindiri ale literaturii și pedagogiei române în Ardeal (Asociația Sibiul Cultural), Z9 Festival, ediția a 9-a (ULBS) și Lucian Blaga, Profesorul (Asociația Liga Culturală Sibiu).

Gastronomie

Trei festivaluri de promovare a mâncării a ales Primărie să finanțeze în acest an. Unul este dedicat fast-food-urilor și produselor locale – Foodie – desfășurat pe strada Cetății în luna septembrie (70.000 lei); al doilea este dedicat mâncărurilor și produselor ungurești – Zilele Hungaricum (40.000 lei) – ce va avea loc în iulie în Muzeul Astra; iar al treilea promovează gastronomia romilor (40.000 lei).

Arte vizuale

Opt proiecte sunt în lista celor finanțate de Primărie la secțiunea Arte vizuale, dintre care doar trei vor primi finanțare. Cei mai mulți bani sunt pentru Sibiu Internațional Street Art Festival, ediția a 10-a – 150.000 lei.

De toate

La secțiunea Interdisciplinar au fost incluse 20 de proiecte diverse – de la cele dedicate studenților, refugiaților, până la petrecerea timpului liber sau promovarea turismului.

Suma maximă aici este de 75.000 lei, alocată în cazul a două proiecte: Ars Hungarica 2024 (Asociația Maghiarilor din Sibiu „HID”) și OktoberFest Sibiu (Asociația Administratorilor de Piețe din Sibiu).

În total, Agenda Culturală a orașului Sibiu are un buget alocat de 6.995.000 lei. Lista proiectelor urmează să fie aprobată de Consiliul local în ședința din 25 aprilie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2426

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Andromeda Guguștiuc

Acum 1 săptămână

Festivalul Cantecele Muntilor este cu ani lumina peste Untoldul clujean!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus