Efectul războiului din Ucraina: Dronele militare incluse în exercițiul din Dealul Dăii, unde studenții AFT au simulat respingerea inamicului

Ce a realizat Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” în Dealul Dăii, în ultimii ani, este impresionant. Mai ales că sibienii nu au acces în mod obișnuit aici.

Pe aproximativ 160 de hectare, academia din Sibiu a amenajat o bază militară de pregătire modernă, cu dotări pe alocuri greu de găsit inclusiv în oraș: 420 de locuri de cazare cu dușuri și toalete, inclusiv stație de tratare și epurare a apei uzate, cabinet medical, terenuri de sport, zone de fitness în aer liber, sală de mese ce poate deservi 250 de oameni simultan, turn de antrenament pentru coborârea în rapel și multe, multe altele. Numai în acest an AFT Sibiu are planificate aici investiții prin PNRR în valoare de peste 7 milioane de euro în noi obiective.

În acest context aproximativ 400 de militari, fie absolvenți, fie instructori sau invitați, au luat parte în ultimele zile la un exercițiu fără precedent intitulat ”CADET 2024”. Acesta a implicat atât tancuri și transportatoare blindate, cât și elicoptere și avioane.

În premieră exercițiul a inclus folosirea de drone, ele fiind utilizate în scop tactic, pentru culegerea de informații, cât și în scop operativ, prin dotarea lor cu bombe sau dispozitive explozive.

”Exercițiul este dedicat studenților din promoția 2024 prin care noi ne-am dori, printr-un scenariu fictiv, să creăm condiții cât mai apropiate de realitatea câmpului de luptă. Vrem să le dăm ocazia să-și probeze abilitățile și competențele profesionale dobândite pe parcursul celor trei ani de studii. Considerăm acest exercițiu vârful piramidei pregătirii lor ca ofițeri și certificatul de brevetare ca ofițer.

Exercițiul este compus din mai multe etape. Centrul de greutate îl reprezintă planificarea, pregătirea, organizarea și desfășurarea unei operațiuni militare. Practic am pus toate armele și specialitățile militare care se pregătesc în Academie - și sunt 11 arme, să acționeze într-o concepție unitară. Dacă vreți, este cam la nivel de batalion ce executăm noi aici, am constituit un task force care să securizeze zona de est a municipiului Sibiu care se află într-o zonă de operații a unui detașament înaintat al inamicului și care încearcă să controleze spațiul.

Sibiul nu este atacat, ci doar blocat de forțe înaintate, asta însemnând că inamicul încearcă să-și consolideze pozițiile, inclusiv să destabilizeze zona din spatele frontului și să controleze trecătorile de peste Carpați”, a declarat colonel Grigoraș Constantin, prorector Instrucție și Relația cu Studenții al AFT Sibiu.

Întrebat dacă scenariul este inspirat din Bătălia Sibiului din Primul Război Mondial, a răspuns că o sută de ani mai târziu ”nu se schimbă nimic, sunt aceleași reguli și aceleași hărți”.

Cât privește folosirea dronelor, exercițiul a inclus demonstrații prin care un dispozitiv explozibil este eliberat și cade la țintă fixă. Astfel de scene se repetă zilnic pe linia frontului în Ucraina, războiul demarat de Rusia fiind primul în care dronele sunt utilizate pe scară largă.

”Dronele fac parte dintr-un experiment al colegilor de la Departamentul de Științe Militare și toată lumea a putut vedea cât de importante și de prezente au fost ele în ultimele conflicte armate. Noi am vrut să facem un experiment privind implementarea acestora de la nivel tactic, la nivelul grupei plutonului în culegerea de informații. Și nu oprim la culegerea de informații, ci trecem și la efectele letale, poți să folosești bombe, inclusiv atacarea unor puncte de infrastructură care să limiteze capacitatea inamicului”, a mai explicat colonel Grigoraș Constantin.

Absolvenții AFT care și-au testat în teren abilitățile sunt ofițerii care vor deveni coloana vertebrală a Armatei Române în următorii ani.

Unul dintre cele mai impresionante exerciții a presupus executarea unui asalt asupra trupelor inamice care luaseră poziții în Dealul Dăii. Ca să vă faceți o idee, în Afghanistan și în Ucraina un pluton aflat în teatrul de operațiuni are deasupra drone pentru culegerea de informații la nivel tactic, elicoptere de supraveghere deasupra dronelor, avioane care fac poliție aeriană peste elicoptere și mai sus o dronă strategică pentru culegerea de informații. Cam asta a presupus, în mare, unul dintre exercițiile studenților din Sibiu.

Exercițiul de astăzi a inclus un sistem de luptă antierian Gepard, care a protejat trupele terestre în timpul asaltului, acestea fiind flancate de două tancuri. Atacul a venit după o serie de lovituri ale artileriei și s-a bazat pe transportatoare blindate Piranha, secondate de transportatoare 4X4.

O altă demonstrație impresionantă a fost coborârea în rapel, care simula debarcarea trupelor din elicopter. ”Nu sunt trupe speciale, sunt colegii voștri de anul 3, după puțină pregătire”, le-a transmis unul dintre instructori spectatorilor. ”Alpinismul este un sport costisitor, la AFT în faceți gratis, cu cele mai noi echipamente”, a continuat el spiritual.

În paralel au fost demonstrații ale geniștilor, ale trupelor speciale SRI, ale specialiștilor în substanțe chimice periculoase și multe altele.

Războiul din Ucraina a accelerat procesul de modernizare al Armatei Române, pregătirea viitorilor ofițeri la Sibiu fiind vârf de lance. Nu doar că instructorii sunt cu un ochi pe ce se întâmplă în Ucraina, dar preiau, testează și implementează noi tehnologii care în urmă cu câțiva ani păreau demne de filme futuriste. Spre exemplu, într-un alt exercițiu, trupele din teren sunt dotate cu senzori pe echipamentul militar și armele lor au lasere, simulând astfel o luptă reală în teren. Mai mult decât atât, cu ajutorul dronelor pe un ecran monitorizat de ”battle captain” se poate vedea poziția exactă a fiecărui soldat și cine în cine trage.

”Monitorizăm în timp real informația. Când un soldat ia linia de ochire corect, glonțul virtual lovește ținta și inamicul este scos din acțiune”, detaliază battle captain Răzvan Bălan, din fața unui ecran. În cazul nedorit al unei lupte reale, imaginea de ansamblu ar fi aproape identică.

Cum nu pot comunica prin internet sau folosi Google Maps, toate comunicațiile sunt realizate prin sisteme proprii analoage puse în practică în câmp.

Un alt detaliu semnificativ pentru cum sunt pregătiți studenții Academiei Forțelor Terestre din Sibiu este că scenariul exercițiilor din ultimele zile a avut la bază nu doar un conflict armat clasic, ci detaliile unui război hibrid, așa cum vedem în zilele noastre, incluzând aici teroriști, refugiați meniți să destabilizeze social sau hackeri pentru atacuri informatice.

În concluzie, Academia Forțelor Terestre a creat în Dealul Dăii o nouă localitate la marginea Sibiului, cu dotări cum numai în filmele americane am mai văzut. Dar mai important decât atât este mentalitatea, Armata Română se bazează pe ofițeri instruiți în mileniul 3. Asta nu poate decât să dea un sentiment de încredere și siguranță populației civile.

Foto: Academia Forțelor Terestre Sibiu/ ziarul Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 3 săptămâni

Imi place ultima fotografie:studentul NATO trage in dusmani cu un AK 47 cu siguranta pusa!
Raspunde

Corect

Acum 3 săptămâni

Pai sa nu isi impuste camaraziii :) .
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 săptămâni

Celalalt student NATO,din planul secund, tine arma de incarcator.Curat armata,coane!Iti dai seama cetitorule ca fotografiile au fost puse la dispozitie de Armata Romana nu de paparazzi rusi....
Raspunde

Muhaha

Acum 3 săptămâni

"...mai important decât atât este mentalitatea, Armata Română se bazează pe ofițeri instruiți în mileniul 3. Asta nu poate decât să dea un sentiment de încredere și siguranță populației civile." Tulai, cat s-a chinuit cineva sa scoata cuvintele alea, mai ca ma simt protejat acum de armata noastra de mileniul 3. Intreb pt un prieten: daca vin rusii, cine fuge primul si cine stinge lumina?
Raspunde

Marsh

Acum 3 săptămâni

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit)

Raspunde

Zeli

Acum 3 săptămâni

Putler n-are nici o șansă. Îi împrăștiem creierii roșii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus