Joi,
23.05.2024
Innorat
Acum
12°C

Serviciile de Securitate și Sănătate în Muncă în România - reglementări și sancțiuni

Serviciile de Securitate și Sănătate în Muncă în România - reglementări și sancțiuni

Fiecare angajator are obligația prin lege să asigure condiții de lucru optime pentru angajații săi pentru a menține siguranța și securitatea acestora. Există reglementări legale și norme de conduită care trebuie adaptate fiecărui domeniu de activitate în vederea minimizării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională, dar și pentru a evita sancțiunile pe care organele autorizate le aplică în cazul identificării unor neconcordanțe în cazul controalelor de specialitate. Află motivele pentru care este recomandat să colaborezi cu o firmă SSM in Romania și care sunt riscurile la care te expui în cazul în care alegi să te ocupi pe cont propriu de această componentă!

Ce reprezintă SSM

SSM este abrevierea oficială utilizată pentru a desemna serviciile de securitate și sănătate în muncă, principala componentă a Protecției Muncii. Acestea înglobează totalitatea procedurilor, acțiunilor, reglementărilor și normelor aplicate într-un domeniu de activitate pentru a preveni și întâmpina riscurile profesionale care amenință buna derulare a proceselor de lucru. Legea 319/2006 descrie în detaliu obligațiile angajatorilor și prezintă sancțiunile care pot fi acordate în cazul în care, în urma controalelor ITM, se descoperă abateri care pun în pericol siguranța angajaților.

De ce să lași responsabilitatea SSM în seama unei firme specializate

Pentru a face aceste măsuri cât mai ușor de adoptat și respectat de către toate companiile, indiferent de domeniul de activitate, legea permite internalizarea serviciilor SSM, ceea ce înseamnă că nu este obligatorie colaborarea cu o firmă specializată în acest sens. Astfel, fiecare firmă își poate crea un departament propriu responsabil de verificarea respectării măsurilor universale și de diminuarea riscurilor profesionale prin planuri de acțiune adaptate. Cu toate acestea, o asemenea abordare vine cu riscuri specifice, deoarece SSM este un domeniu în continuă schimbare, ceea ce face dificilă implementarea tuturor modificărilor legislative pentru persoane care nu sunt calificate în domeniu.

Drept urmare, pentru a evita eventuale amenzile sau riscul de suspendare al activității din cauza neinformării sau a întârizerii în adoptarea noilor măsuri, delegarea responsabilității SSM unei firme de profil se dovedește a fi cea mai eficientă soluție. În acest mod te asiguri că respecți legea în totalitate și că ții la distanță orice risc ce ar putea pune în pericol activitatea sau siguranța angajaților tăi, scăpând de grija controalelor sau a eventualelor sancțiuni.

Un alt argument în acest sens îl reprezintă faptul că firmele specializate îți propun un portofoliu complet de servicii care îți asigură acoperire practică și legală pe toate planurile. Primii pași în colaborare îi reprezintă realizarea unui audit al companiei cu ajutorul căruia să se creeze un profil detaliat al acesteia și să se evalueze eventualele riscuri pe care activitatea desfășurată le implică. Plecând din acest punct vor putea fi realizate normele SSM care trebuie implementate, iar experți delegați se vor asigura de respectarea acestora pe fiecare departament. Vei obține planuri de acțiune și evacuare personalizate, sesiuni de instructaj periodic pentru angajați și dotarea spațiilor de lucru cu echipamentele de protecție necesare.

Profită de experiența de peste 15 ani pe care echipa Oustand o deține în domeniul Protecției Muncii și obține o abordare personalizată în vederea evaluării și diminuării riscurilor profesionale în compania ta pentru a proteja securitatea și sănătatea angajaților și a evita daunele! Pentru a solicita o ofertă personalizată trebuie doar să completezi formularul pe care îl găsești pe site cu datele de identificare ale companiei și descrierea activității generale, urmând ca în scurt timp să fii contactat de către unul dintre membrii echipei pentru a-ți fi prezentată abordarea de lucru, în așa fel încât să iei o decizie informată care să îți aducă avantaje pe termen lung.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Sus