Vineri,
17.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Dă-i prostului putere...

Dă-i prostului putere...

„Dă-i prostului putere și vei vedea ce poate face cu ea”, e o vorbă românească pe care fiecare dintre noi o avem în minte cel puțin o dată pe zi.

Atunci când te duci la ghișeu și cel din spatele lui, nu va face absolut nimic să te ajute. Dimpotrivă.

Atunci când te uiți la știri. Sau talk-show-uri. Eventual politice.

Atunci când aștepți să ieși de pe o stradă fără prioritate și nimeni nu va sta pe loc maxim 10 secunde din goana lui către nimic.

Atunci când ies Ciolacu și Ciucă dintr-o ședință de coaliție și răspund întrebărilor ziariștilor.

Atunci când citești avizierul din bloc.

Atunci când ai nevoie de o informație din partea unui bugetar. Aproape orice bugetar.

Am pregătit din timp o hartă a candidaților la funcția de primar din localitățile din județ. Pentru ca un cetățean din Vurpăr, de exemplu, aflat la muncă pe platforma Continental, să afle scurt cine candidează la el acasă. Pentru că, evident, nu și-a schimbat domiciliul și poate se gândește să dea o fugă până acasă, să voteze. Și să vadă scurt și cine candidează la Roșia, Marpod și Nocrich, locuri din copilărie.

Pentru acel cetățean din Vurpăr am trimis un mail către birourile electorale de circumscripție prin care am rugat să ne trimită lista de candidați, pentru a completa locurile lipsă, acolo unde anumite partide au evitat să transmită propunerile. Pentru că și asta e pentru câțiva secret politic. Nu de alta, dar i-aș fi sunat să se răzgândească, poate. Sau le răpeam copiii să-i conving să-și retragă candidatura.

Au început să se întoarcă mailurile de la birourile electorale. Credeți că au fost de vreun ajutor?

Dă-i prostului putere…

Majoritatea m-au trimis într-un sictir absolut la pagina web a localității. Nu de alta, dar era extrem de greu să bați maxim 8-10 nume și prenume, să ajuți omul.

Da, puteam să iau la rând aproape 64 de site-uri, zic aproape, pentru că nu toate primăriile sunt în 2024 și în continuare comunică prin fax. Dar mi-ar fi luat o zi întreagă, iar acesta a fost și rostul mailurilor transmise celor, care, teoretic, sunt puși acolo să dea o mână de ajutor.

Unii, mai de treabă, mi-au dat link-ul direct, fără să mă lase să scotocesc pe site pentru că marea majoritate nu au un link direct, să-i zicem ”alegeri locale 2024” pe pagina principală, ci au ascunse niște pdf-uri prin foldere de genul ”monitor oficial local”, ”știri locale” ori ”informații publice”.

Unii, foarte, foarte puțini, mi-au trimis numele, pur și simplu. Un singur funcționar m-a sunat, să-mi spună direct.

Dar alții sunt de-a dreptul mârșavi. (Din lista de sinonime: lipsit de scrupule, josnic, infam, ticălos, scârbos, dezgustător, eu m-aș referi mai mult la josnic și ticălos).

”Bună ziua! Listele cu candidații la primar și  consilier local pentru orașul Ocna Sibiului sunt afișate la sediul biroului electoral de circumscripție nr 9 Ocna Sibiului, la loc vizibil și accesibil publicului între orele de program”.

Acest răspuns e de pus în ramă.

Atât îi duce capul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Nu am citit tot articolul, dar e foarte amuzanta inserarea publicitatii electorale cu fețele...desteptilor pe parcursul lui. Nu conteaza ca scrieti de Vurpar, efectul e garantat cu fețele lui Cimpean, Gavozdea, Cibu etc. intre paragrafe.
Raspunde

Just

Acum 1 săptămână

Nu pot fi de acord cu întreg articolul. Să cataloghezi pe cineva prost pentru că "nu va sta pe loc maxim 10 secunde din goana lui către nimic" e lipsă de respect față de cititori. Adică timpul tău, cel care trebuie să acorde legal prioritate, e mai prețios decât al "prostului cu putere". Eu vorba de a respecta regulile și rândul la coadă. Mult prea încărcat de frustrare articolul. Altfel ajută la informarea publicului. Felicitări
Raspunde

Hell- Town

Acum 1 săptămână

Triiist, Aline, foarte trist! Sincer, m-as fi asteptat la un val de comentarii la articolul tau, la propuneri de rezolvare, de normalitate, de transparenta. Si de buna comunicare, mai ales, intre noi, cetatenii Romaniei. Nu mainputem comunica normal intre noi, indiferent daca e vorba de privati, de relatia cu autoritatile, sau, mai rau, de relatia cu anumite societati comerciale… Trist si descurajator!
Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Dai prostului putete si infractorilor PSD-PNL imunitate.
Raspunde

Robo

Acum 1 săptămână

Ce urat suna "prost cu putere"! Mai elegant era "prostanac cu putere"!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus