Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Preotul Constantin Necula spune că e „antivedetă”. Și că își găsește tihna în Pădurea Dumbrava

Preotul Constantin Necula spune că e „antivedetă”. Și că își găsește tihna în Pădurea Dumbrava

În Săptămâna Mare, conducerea județului Sibiu îi face un mic portret preotului Constantin Necula.

Și profesor universitar în cadrul Facultății de Teologie din Sibiu, preotul Constantin Necula nu este împăcat cu faptul că are parte recunoaștere publică, a povestit el pentru serialul „Oameni și locuri de poveste”, publicat cu o periodicitate săptămânală pe pagina de Facebook a președintei CJ Sibiu și a altor pagini de socializare afiliate conducerii județene. „Nu mi-am dorit toată această publicitate. Mă bucur când oamenii mă întreabă dacă mai pot. Le răspund că da, mai pot, pentru că mă ține Dumnezeu. Și îmi este suficient”, povestește preotul Constantin Necula, conform surselor amintite.

Prezent în numeroase conferințe și interviuri, din care pasaje filmate devin adeseori „virale pe internet”, Constantin Necula spune că își găsește liniștea în Muzeul Astra, din Pădurea Dumbrava. În acest muzeu se regăsesc și două vestite biserici de lemn: cea mai cunoscută este cea adusă din Dretea, județul Cluj, care datează din 1672 fiind botezată și o „capelă sixtină a României”, și cea adusă din Bezded, județul Sălaj, care datează din 1754. Aceasta din urmă este pe placul lui Necula. „Ajunge să privești tavanul pictat al bisericuței și să simți că te afli într-o corabie care calcă apa, alunecând pe Cer”, spune Necula pentru pagina de Facebook a Danielei Cîmpean și a conducerii județului Sibiu. „Este o corabie a speranței la bordul căreia urcă, chiar și preț de câteva clipe, cei ce se retrag din fața valurilor, câteodată negre, ale vieții”, îl completează pe Necula reprezentanții administrației, care anunță că și în acest an biserica adusă în Muzeu în 1990 va găzdui slujba Învierii. „Să fiți întotdeauna de partea lui Hristos. Înseamnă să stați de partea Învierii”, mai transmite Necula.

Preotul remarcă și relevanța pădurii în mijlocul căreia este amenajat muzeul în care se află biserica unde își găsește liniște. „Cu toții avem nevoie de o clipă de tihnă, să ne îngăduim acele gânduri care să ne reașeze în rânduiala zilelor care vor urma. Aici, în Pădurea Dumbrava, veneau să citească Emil Cioran, Lucian Blaga și D.D. Roșca. Și nu întâmplător, aici își găseau tihna minții. Pădurea are memoria oamenilor care au căutat-o”, povestește Necula.

„Sibienii au o permanentă dorință de a se educa”

De loc din Brașov, Constantin Necula spune că din copilărie știa că „sibienii sunt oameni serioși” și că a ajuns să iubească Sibiul „din tot sufletul”. „Sunt, în continuare, îndrăgostit de Sibiu, orașul cu rădăcini și istorie europeană. Sibienii sunt oameni care au o permanentă dorință de a se educa, au un atașament deosebit față de credință întrucât, de-a lungul istoriei, au concurat cu alte  credințe”.

Despre români, Necula apreciază că sunt caracterizați de neîncredere în sine. „Noi, românii, avem o ușoară neîncredere în propriile forțe. Cumva, avem o lipsă de libertate interioară. Avem nevoie, ca popor, să trecem peste acest blocaj și o putem face cunoscându-ne istoria și unul pe celălalt”, îndeamnă preotul Constantin Necula prin intermediul administrației județului.

Sursa foto: Consiliul Județean Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 2 săptămâni

Mai au papile lăudacii?Despre care Hristos e vorba: de cel biblic sau de blondul din icoanele facatoare de minuni si bani? De evreul calare pe magar(nu pe S Klasse!) sau de cel care aprinde lumina in Ierusalim , doar pentru ortodocsi ,si o expediaza Par Avion in Romania? Inteligenta are limite,ipocrizia pochilor ba!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

CA

Acum 2 săptămâni

Nu inteleg, cum adica vai nu ii place sa fie vedeta?? Atunci de ce apare asa des in spatiul public, de ce da asa multe interviuri pe subiecte atat de variate?? El stie de toate....e plin de sfaturi si pareri. Daca chiar isi doreste sa fie linistit, cred ca orice manastire l-ar primi pt a se calugari... hai, sa ne calmam.... Napoleon spunea ''sunt incoljurat de preoti care tot repeta cum imparatia lor nu tine de aceasta lume, si totusi isi infig ghearele in tot ce apuca''
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Si e pe toate site-urile de stiri din Sibiu astazi. Nu aveti simtul penibilului? Aici nu-i vorba de Necula, ci de ziaristi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile

Acum 2 săptămâni

Nu comentez ce spune părintele. Cred că își face datoria cu prisosință. Dar cred că videoclipurile cu sfinția sa sunt plasate rău la TVR. Părintele zâmbește tot timpul iar înaintea lui se vorbește despre tot felul de nenorociri. Și când afectat emoțional de știrile negative, îl văd pe părinte vesel și zâmbitor, am sentimentul că ceva nu este în regulă. Oare când participă la slujbe de înmormântare, zâmbește la fel ?...
Raspunde

Nemo

Acum 2 săptămâni

Am participat la inmormantarea unei colege medic, la care oficia parintele marketing Necula.. Cam 2/3 din discurs era despre parintele Necula, un auto-laudatio, cat e el de bun inca din copilarie, mai facea si glume...cam nepotrivit. Necuratul il controleaza pe neculat..
Raspunde

Un român

Acum 2 săptămâni

Părinte, dacă îți place în Muzeul Astra vorbește cu fufele de la Consiliul Județean, la care le faci campanie și cu directorul muzeului să nu mai lase casele și gospodăriile românești în paragină, că ASTRA vine de la "Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român" și să nu-și mai bată joc ăia care cresc gâște pe la morile de apă, că-i plin de găinaț, și nu te poți apropia de atâta mizerie și numa liniște nu-i. În plus, îs curios de unde e familia Necula, că faci prea mare caz că ești brașovean pentru un brașovean vechi. De unde îs veniți părinții la Brașov?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus