Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Rezumatul aderării la UE, în Regiunea Centru, din care și Sibiul face parte: peste două miliarde de euro în primii 13 ani

Rezumatul aderării la UE, în Regiunea Centru, din care și Sibiul face parte: peste două miliarde de euro în primii 13 ani

De Ziua Europei, Agenția de Dezvoltare Regională Centru face un rezumat al beneficiilor aduse celor șase județe din aria de competență ca urmare a statutului de țară membră a Uniunii Europene pe care îl are România.

ADR Centru este o organizație neguvernamentală coordonată de un consiliu din care fac parte președinții consiliilor județene și reprezentanți ai municipiilor, orașelor și comunelor din fiecare din cele șase județe care compun Regiunea Centru, adică Sibiu, Alba, Brașov, Harghita, Covasna și Mureș.

„Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru este un instrument al Uniunii Europene, un ONG ce gestionează fonduri europene nerambursabile din 1999, care ajung sub formă de finanțare și proiecte de peste 2 miliarde euro în perioada 2007-2020 - prin care s-au modernizat drumuri, spitale, școli, cetăți istorice, biserici fortificate, s-au achiziționat autobuze verzi, s-au realizat piste de biciclete, parcuri, centre pentru tineri și vârstnici în orașe, comune, prin primării, consilii județene, ong-uri sau mediul privat”, transmite Simion Crețu, director general ADR Centru, într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului. Crețu arată că la nivelul întregii țări, în 2007 – 2024 au fost atrase din bugetul UE 80 de miliarde de euro, o sumă de trei ori mai mare decât cea cu care România a contribuit la construcția europeană.

Din cele peste două miliarde, 440 de milioane de euro au fost atrase investite în cele șase județe prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) 2007 – 2013. „Au fost contractate 499 proiecte prin care s-au modernizat peste 300 km de drumuri și străzi, s-au dotat bazele ISU, peste 60 unități de învățământ și 14 unități sanitare au fost reabilitate, iar 25 de obiective istorice de patrimoniu au fost restaurate”, enumeră reprezentanții ADR Centru.

În același exercițiu bugetar european 2007 – 2013, alte 320 de milioane de euro au fost atrase de către entități private din cele șase județe. „Au fost construite peste 20.000 mp spații producție și au fost create sau menținute în activitate peste 30.000 locuri de muncă”.

În exercițiul financiar recent încheiat (recent pentru români, deoarece țara noastră a primit derogare de trei ani pentru cheltuirea fondurilor alocați pentru perioada 2014 – 2020), sumele atrase au crescut. „Pe parcursul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 - a fost gestionat un buget de 766,77 milioane euro și un număr de 1.191 proiecte cu o valoare solicitată 1,43 miliarde euro, au dus la o absorbție de peste 135%, ceea ce înseamnă că mai mult de un miliard euro a fost utilizat în dezvoltarea regiunii”.

”În fiecare an de Ziua Europei, 9 mai, sărbătorim pacea și unitatea în Europa. După cel de-al doilea război mondial, pentru păstrarea păcii, ministrul de externe francez, Robert Schuman a propus în la 9 mai 1950, înfiinţarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, nucleul viitoarei Uniuni Europene. Pe lângă Ziua Europei, în această dată România sărbătorește și Ziua Independenței, când România a devenit stat independent și Ziua Victoriei, care a marcat victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste”, comunicat ADR Centru

Alte 1,15 miliarde de euro disonibile

Din actualul exercițiu bugetar european, 2021 – 2027, ADR Centru joacă rolul de autoritate de management în gestionarea POR (până acum era organism intermediar). 1,15 miliarde de euro sunt fondurile nerambursabile care pot fi absorbite în cele șase județe din centru, sumă la care se adaugă 230 de milioane de euro, cofinanțare de la bugetul de stat.

„Până în prezent, pe acest program s-au lansat 16 apeluri de finanțare cu o valoare totală de peste 900 milioane euro. Aproape 900 cereri de finanțare cu o valoare totală de peste 1 miliard euro, au fost deja depuse, din care s-au contractat sau sunt în precontractare 26 proiecte cu o valoare de peste 95 milioane euro”, arată reprezentanții ADR Centru.

Conducerea județului Sibiu anunță că, spre exemplu, bugetul investițiilor pe anul în curs se bazează pe fondurile europene atrase. „72% din bugetul de investiții al acestui an este constituit din fondurile europene nerambursabile pe care Consiliul Județean Sibiu le-a obținut prin diverse programe. Cred că această simplificare este relevantă și că dezvăluie dimensiunea contribuției europene la toate eforturile noastre”, a scris Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, pe pagina sa de Facebook.

Din punct de vedere statistic, românii o duc mai bine de când au aderat la Uniunea Europeană, mai arată reprezentanții ADR Centru. „Puterea de cumpărare a Românilor a crescut la 77% din media UE, în timp ce acum 20 de ani era mai mică de 40% din această medie. În acest timp, am depășit state ca Letonia, care este la 74% din media din UE, Croaţia – 73%, Grecia – 68%, Slovacia – 67% şi Bulgaria – 59%”.

Foto principală: fotografia de grup a liderilor țărilor membre UE la summitul de la Sibiu, din 2019

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian vero

Acum 1 săptămână

ar fi frumos sa stim pe langa cat am primit vcezi doamne de la UE sa se faca un studiu si cat am dat/ contribuit, s-au ni s-a luat !!!!Si pornind de la cu cat contribuie Romania la bugetul european(si procentual judetul sibiu), la care se adauga costurile suplimentare care umfla valoarea tuturor proiectelor finantate din fonduri structurale( consultanta, prefezabilitate, fezabilitate, ACB, audituri etc), contributia autohtona la proiect(ca aproape nici un proiect nu este finantat integral din fonduri doar structurale/europene) la care se adauga penalizarile la care au fost supuse proiectele sibiene(din diferite motive... de la cele din culpa pana la cele care au venit direct de sus pe intreaga axa de finantare sau pe programe etc) si daca tot analizam ar fi frumos sa studiem si cate companii romanesti au fost beneficiare direct sau indirect de aceste fonduri(adica pe scurt au ramas banii....si europeni si contributia propie.... in tara sau si-au luat zborul ca randunicile toamna )!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus