Bujorul de munte este atracția momentului. Și cum își bat sibienii joc de aceasta

Ca urmare a topirii mai timpurii a zăpezilor, anul acesta bujorul de munte a înflorit mai repede. Spectaculozitatea peisajelor montane dominate în aceste zile de florile de un roz către roșu aprins este amplu bruiată de cei care nu respectă restricțiile din zonele protejate. Și au ajuns ca în scurt timp să le transforme în peisaje brăzdate de șanțuri, în fața cărora autoritățile ridică din umeri: nu suntem ubicuui, răspund jandarmii responsabili de paza ariilor protejate.

„Peste tot e plin. Este ce mai bună perioadă a anului pentru a te bucura de astfel de peisaje spectaculoase. E un pic avansat sezonul, deoarece anul acesta zăpezile din altitudini s-au topit mai devreme. Peste tot pe unde veți merge veți găsi versanții plini de bujori de munte. Cam două-trei săptămâni va mai dura acest «spectacol»”, descrie ghidul montan Radu Zaharia. 

Bujorul de munte, după cum este cunoscut în zona Sibiului, smârdarul, după cum este botezat în alte părți, înflorește de obicei în a doua parte a lunii iunie. Rhododendron kotschyi, după denumirea științifică, preferă versanții însoriți și este o plantă protejată.

Una din zonele apropiate de Sibiu în care bujorii de munte acoperă la propriu versanții este Parcul Natural Cindrel, aflat la o distanță de aproximativ cinci ore și jumătate de drumeție de Păltiniș. Spectacolul bujorului de munte în această arie protejată este completat de culorile în care se schimbă în funcție de cer luciul lacului glaciar Iezerul Mare, aflat sub versantul nordic al platoului Cindrel.

Iezerul Mare

Cum se distruge o arie protejată

Versantul care întâmpină drumețul înainte de a urca înspre platoul Cindrel, cu vedere înspre Iezerul Mare, are un aspect care numai a arie protejată nu mai arată: zeci de drumuri au fost brăzdate de-a lungul ultimilor ani de mașinile de teren, „buggy”-urile, ATV-urile sau motocicletele conduse de oameni care încalcă regulile care interzic accesul motorizat în ariile protejate.

Fotografia de mai jos a fost realizată în toamna anului trecut și reprezintă un versant din rezervația naturală a Parcului Cindrel, versantul în dreapta căruia (cum privești înspre el) se află Iezerul Mare. 

Răspunsul autorităților responsabile: nu suntem dumnezei

Fotografia realizată în toamna anului trecut cu aria protejată brăzdată de șanțurile pe care le-au produs și le amplifică în continuare vehiculele motorizate am transmis-o Inspectoratului de Jandarmi din Sibiu. Instituție care, potrivit legii,participă împreună cu alte instituţii abilitate, „la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei şi conservării fondului cinegetic şi piscicol natural şi la protecţia mediului”.

Atașat fotografiei am adresat o singură întrebare: „Care sunt motivele pentru care Jandarmeria Montană Sibiu nu a putut și nu poate controla și limita accesul motorizat în rezervația naturală «Parcul Natural Cindrel», precum și în celelalte zone montane din județ în care este interzis accesul vehiculelor motorizate, pentru a preveni degradările precum cea din imaginea atașată?”.

În răspunsul transmis de către conducerea Inspectoratului se arată că fotografia transmisă de Turnul Sfatului face parte dintr-o suită de sesizări asemănătoare. Iar la întrebarea primită, jandarmii sibieni răspund că nu sunt dumnezei să poată fi prezenți în același timp în mai multe locuri și de aceea nu pot preveni degradări precum cele care tocmai distrug Parcul Natural Cindrel. 

„Referitor la interpelarea dumneavoastră, menționăm că este fizic imposibil a atribui un caracter ubicuu agentului de aplicare a legii având în vedere întinderea zonei de competență raportat la resursele aflate la dispoziție, însă punctual Jandarmeria Montană a acționat atât pe palier de prevenire, cât și coercitiv în funcție de situațiile constatate”, răspunde conducerea Inspectoratului.

Spun că au aplicat amenzi. Dar călărirea ariilor protejate continuă

„Nu există drumeție în care să nu ne întâlnim cu cei care folosesc mijloace motorizate în scopul deplasărilor de agrement prin zonele montane. Nimeni, în județul Sibiu, nu ține cont de limitele ariilor protejate. Sunt numeroase drumețiile în care ne întâlnim cu mai mulți șoferi și motocicliști decât cu drumeți. Și asta chiar și în golurile alpine”, sunt reacțiile culese de Turnul Sfatului de la mai mulți ghizi montani. Cu toții indică lipsa de fermitate și amploare a acțiunilor jandarmilor sibieni.

Rezervația din Cindrel a rămas să fie „apărată” de o placă

Strict referitor la distrugerea Parcului Natural Cindrel, jandarmii sibieni arată că nu îl pot păzi cum se cuvine deoarece este prea departe de stațiunea Păltiniș, pe care trebuie să o păzească de asemenea.

„Personalul Postului de Jandarmi Montan Păltiniș  desfășoară misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice în stațiunea Păltiniș și pe traseele turistice din zona acesteia, siguranța turiștilor fiind obiectivul prioritar al jandarmilor montani sibieni. Facem precizarea că o deplasare în rezervația naturală Parcul Natural Cindrel presupune un interval de peste șase ore, timp în care stațiunea montană Păltiniș și traseele turistice adiacente ar rămâne fără o prezență a elementului de dispozitiv al jandarmeriei în contextul în care concentrarea prezenței turiștilor este observată în aceste zone. Cu toate acestea, întrucât a fost sesizată prezența fără drept a autovehiculelor în zone protejate, personalul Postului de Jandarmi Montan Păltiniș aflat în serviciu s-a deplasat sistematic în rezervația naturală Parcul Natural Cindrel în cursul anului 2023, iar în momentul în care jandarmii au constatat acte de încălcare a normelor legale au aplicat sancțiuni contravenționale potrivit competențelor materiale conferite de lege”, transmite Inspectoratul pentru Jandarmi Sibiu.

Autoritățile îndeamnă sibienii să semnaleze actele de încălcare a legii prin 112, fapt pe care îl recomandă și ghizii montani. „Dacă discutăm sincer, deocamdată suni degeaba la 112: niciun polițist sau jandarm nu se va deplasa să prindă un motociclist sau un grup de ATV-iști care răscolesc o arie protejată. Dar cu cât sunt mai multe apeluri, speranța noastră este ca autoritățile să aloce mai multe resurse și să oprească nebunia aceasta pe care o permitem în munții pe care îi lăudăm și cu care ne mândrim atâta”, spune un alt ghid.

”Încurajăm cetățenii care sunt martorii comportamentelor antisociale și iresponsabile față de mediul înconjurător, să le sesizeze prin apel la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, astfel prin intervenția imediată pot fi constatate și sancționate conform legislației în vigoare”, transmit și jandarmii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 săptămână

Istoricul Dennis Deletant se declara intigrat cum de un popor latin precum romanii sunt atat de infractori, tirani si corupti. Patraru a lamurit problema cand sugera ca in realitate romanii sunt o natie ,,gri'', nu latina, nu occidentala'' unde autoritatile, justitia, politia, clasa politica, etc, este normal sa fie tot ,,gri''. https://www.g4media.ro/video-cum-a-patruns-dennis-deletant-in-tainele-securitatii-si-ce-spune-despre-prezidentiabilii-din-politica-romaneasca-istoricul-britanic-cu-cetatenie-romana-sigur-ca-o-sa-votez.html

Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

Da' celelalte popoare latine sunt ca scandinavii sau cum?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 săptămână

Să nu încurcăm lucrurile : una este moștenirea genetică ( cu câți nu s-au amestecat cei din Latium până au cucerit toată lumea cunoscută ?) , alta este cea lingvistică ( la sudul Dunării se vorbea latina / greacă - Balcanii un nume de srcXIX), în Asia Mică până în Fenicia , sudul Italiei și al Franței - greaca !) și alta cea culturală ! Ultima este cea mai sensibilă la vicisitudini unde primează supraviețuirea , instinct primar în raport cu “ respectul legii “ - un aquis cultural fragil .
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 săptămână

Soluția nu este paza , ci reglementarea regimului ATV , KTM și outroad ca în Vest .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Filar Monika

Acum 1 săptămână

Nu dejaba sint urmasii ciobanilor !

Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 săptămână

Ciobani ciobani dar veniti la Sibiu, daca ati sti voi la cati va dadeam interdictie pe viata sa veniti in Sibiu.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

De ce "sibienii"? Nu vin si oameni de mai departe aici la munte?
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 1 săptămână

Ma indoiesc ca ar fi multi care isi cara atv-urile din timisoara sa zicem, fix ca sa urce la Cindrel. Aici or fi 99% locali + ar fi o sansa sa fie grupuri organizate din alte tari.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

Atunci sa zica "sibieni", nu articulat, "sibienii". Ca io n-am fost acolo , nici cu atv, nici fara :)
Raspunde

Dan

Acum 1 săptămână

Avionul de luni dimineață de la Viena e plin de enduristi care și-au trimis în avans motoarele cu camionul. In plus in Sibiu avem agenție turistica specializata pe aducerea enduristilor și ghidarea lor pe munți. Agenția e in proprietatea celor care organizează Red Bull Romania a și mai au o partie prin Păltiniș
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Claudiu

Acum 1 săptămână

Nu exista avion "de luni dimineata" de la Viena direct la Sibiu. Cursa , un Austrian, aterizeaza zilnic in jur de 15.10 Enduristii de care spui la fel si motoarele din camion sunt doar in imaginatia ta zburdalnica
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 săptămână

Corect 100% ! Atenție , vinovați nu sunt întreprinzătorii străini și angajații locali care exploatează la maximum legislația îngăduitoare ; e adevărat , lobbyul neoficial de care se bucură face ca ordinea “ de afară “ - din țara de origine - să nu o vedem în acest secol . Populație valahă destructurată după comunism , restaurația comuniștilor în Duminica Orbului și emigrația masivă unică în Istorie .
Raspunde

Dd

Acum 1 săptămână

Daca se doreste, se poate proteja zona. Sa stea o patrula de jandarmi montani sambata si duminica in zona Iezerul Mare!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 săptămână

Agrementul cam deranjeaza vanatul si motorizatele padurarilor, politistilor, braconierilor, jandarmeriei, salvamontistilor, etc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 1 săptămână

Pai..TS...aici nu se pot aplica sanctiuni in urma pozelor sau filmarilor facute de diversi...Nea Caisi ca in oras??? Ca erati portavocea tuturor acestor turnatori! Aici de ce trebie ca ...agentii sa constate faptele ca altfel...nu se pot aplica sanctiuni. Timiteti va turnatorii sa faca poze iar apoi va autosesizati...inaintati...etc
Raspunde

Mișu Mare

Acum 1 săptămână

După ce trece bujorul, nu mai deranjează pe nimeni atv, enduro... Ne vedem la anul când înflorește bujorul.
Raspunde

Săndel

Acum 1 săptămână

Da, dom'le, nu sunt dumnezei. Dar nu plăti o taxă locală sau vreun impozit, să vezi atunci că nu-i gaură de șarpe în care să te ascunzi.
Raspunde

Luca

Acum 1 săptămână

Poate Jandarmeria nu a aflat ca s-au inventat camerele video !!! In plus , Sibiul este plin de DRUJBE PE ROTI , fara numere , fara faruri , fara ITP , fara RCA !!! Jandarmeria nu ii vede in munti , dar Politia Romana unde este ??? Sa spuna domnii politisti cati enduristi au fost verificati in 2023 !!! Inclusiv pt droguri si alcool . Un numar de telefon unde sa semnalam prezenta enduristilor putem sa stim ?
Raspunde

Angajați la stat plătiți DEGEABA!

Acum 1 săptămână

Jandarmeria (care sa nu uitam , a bătut populația civilă la ordin politic la 10 august) acum doua sau 3 își cauta de lucru cu cei ce aprindeau grătare, in condițiile in care puțin mai sus, zeci de enduro și atv-uri brăzdează la propriu chiar și ariile protejate, ce sa mai de zgomot? Jandarmeria, din nou acum, caută doar scuze și nu se dovedește utila interesului public. De zeci de ani deja, Sibiul e vestul sălbatic al civilizației, e raiul pe pământ pentru enduristi si atv-uri, și de zeci de ani, O AMENDA NU a fost dată. Jandarmeria e INUTILA!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 săptămână

Predoiu, Bode, Vela, etc, pot depune marturie ca politia romana imparte prada cu infractorii politici.
Raspunde

Venator

Acum 1 săptămână

Cine este administratorul rezervației? Cu el trebuie vorbit.
Raspunde

Les Miserables

Acum 1 săptămână

Pai e simplu, modificata legea in sensul in care daca te prinde cu motorul in arie protejata, se confisca vehiculul!!! Roata motor nu o sa mai vezi pe acolo pt ca nu se tisca nimeni sa isi piarda investitia
Raspunde

Mircea

Acum 1 săptămână

Ce jandarmi? Câteva drone și doi lunetiști. Intr-o săptămână se rezolvă problema și ne putem băga nasul în bujori fără să pută a ulei ars.
Raspunde

Eu

Acum 1 săptămână

Blagemie! Sunt în Sibiu iar sibienii nu își bat joc. Punct!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus