În ciuda unei apatii care părea că plutește peste campania electorală pentru alegerile care s-au încheiat ieri, participarea la vot a fost peste cea de la alegerile trecute, un semn solid în ceea ce privește implicarea și atenția sibianului „de rând”. Prin urmare, primii mari câștigători ai acestor alegeri sunt sibienii care au înțeles că depinde de votul lor felul în care evoluează lucrurile într-o comunitate. Bine, de remarcat că această „evoluție” pe care și-o doresc sibienii va fi simțită abia din toamnă, deoarece doar atunci își vor primi mandatele cei votați la alegerile din 9 iunie.
Alegerile care s-au încheiat ieri, prin prisma rezultatelor din numărătoarea paralelă de până acum (făcută publică doar de cei de la USR, în timp ce liberalii – tac, iar social-democrații n-au prea fost niciodată foarte deschiși în astfel de momente) indică faptul că sibienii nu suportă mârlănia, fățărnicia și nici lipsa de respect față de ceea ce scrie în lege.
Primari care se credeau vătafi pe propria moșie și cărora „li se fâlfâia” de dosare penale, ca să nu mai vorbim de invocarea unor principii precum statul de drept, au fost aspru sancționați. Avem exemplul traseistului din Turnu Roșu, aterizat în PSD și trimis în judecată chiar înainte de începerea campaniei, sau cel al liberalului din Cristian, ambii pierzând alegerile în fața unor candidați care au vorbit de echitate și respectarea unor principii.
Merită remarcată în acest sens și lupta care s-a dat la Șelimbăr. Una care a adus în campanie tocmai personajul principal al celui mai mare dosar de corupție instrumentat vreodată în județul acesta. Daniel Maricuța a crezut că poate să profite de pe urma impotenței procurorilor DNA, care n-au reușit decât să aștepte până i se prescriu mai toate faptele. Cu toate că încă este urmărit penal, din postura de candidat Maricuța a făcut ce a știut mai bine: a promis îmbogățirea colectivă, rapidă, prin împărțirea de terenuri oricui cere, într-un dezinteres total față de ceea ce se poate realiza din punct de vedere legal. Și a fost prea aproape de succes.
Succes pe care, totuși, îl are Elena Marian la Brateiu, aleasă pentru un nou mandat de primar, cu toate că este condamnată în primă instanță pentru falsuri în vederea obținerii de subvenții pe nume propriu. Mai sunt excepții. Măcar liberalii au avut decența de a o exclude din rândurile lor.
Iar dacă ne referim la liberali, deși numărătoarea paralelă îi indică drept câștigători la nivel județean, procentele descriu un regres major, care conferă victoriei un gust foarte amar. Majoritatea absolută cu care i-au creditat sibienii la alegerile trecute li s-a urcat multora la cap. „Din fericire, votul vostru nu contează”, răspunsul lansat cu dispreț în plină ședință publică de către președinta Daniela Cîmpean s-a întors împotriva PNL.
Liberalii au pierdut o cincime din primăriile pe care le-au câștigat acum trei ani și jumătate, au pierdut mai bine de zece procente din votul politic la nivel județean. Daniela Cîmpean rămâne peste partid, ceea ce devine relevant în discuțiile care urmează în interiorul organizației: cine decontează pierderile? Cine răspunde pentru numărul mai mic de voturi?
În contextul unor astfel de întrebări, poziția lui Adrian Bibu nu este deloc confortabilă. Lider al liberalilor din municipiu, Bibu este printre cei mai mari pierzători ai alegerilor locale de la Sibiu. Faptul că independentul Alexandru Găvozdea a reușit în câteva luni să atragă un număr aproape dublu de voturi față de candidatul liberal – candidat care a beneficiat de o infrastructură de partid imensă și de resurse financiare impresionante – poate duce la retragerea lui Adrian Bibu din prima scenă a politicii locale.
La un astfel de scenariu va contribui și scăderea abruptă a votului politic pe care liberalii l-au obținut în municipiul Sibiu. Practic, s-a înjumătățit.
Voturile pierdute de liberali par să se fi redistribuit la USR (aș spune USR deoarece, totuși, din Alianța Dreapta Unită la Sibiu, FD și PMP au o influență firavă) și la PSD. În ciuda unei agresive atitudini din partea majorității partidelor și primarilor din acest județ, reprezentanții USR au reușit să învingă la Cisnădie, dar și în alte trei comune (Notă ulterioară: doi dintre primarii aleși din partea ADU - la Mihăileni și Orlat - provin din Forța Dreptei). În Consiliul local Sibiu relevanța lor a crescut, la fel și în Consiliul Județean de la microfonul căruia lor le-a fost transmis celebrul mesaj cu „din fericire, votul vostru nu contează”.
Rezultatul alegerilor locale care au avut loc ieri reprezintă o victorie și pentru Bogdan Trif, în primul rând, și a social-democraților, mai apoi. Contestat în interiorul organizației pentru modul discreționar în care își îndepărtează colegii în care vede potențiali aspiranți la conducerea PSD Sibiu, Bogdan Trif va pune în fața organizațiilor centrale creșterea numărului de primari, a votului politic la nivel județean, a influenței crescute în Consiliul local Sibiu.
Pentru FDGR, victoria din municipiul Sibiu este, cel mai probabil, ultima prin care organizația sașilor va mai reuși să rămână relevantă în politica locală. Cu toate că pe lista pentru Consiliul local au venit toate numele grele ale Forumului, ponderea în deliberativul local va rămâne cam ca în mandatul aflat încă în derulare. Fapt care nu cred că este tocmai pe placul lui Astrid Fodor, care se vede nevoită să negocieze posturile de viceprimar atât pentru a-și asigura majoritatea în Consiliul local, cât și – cel mai probabil – pentru a „crește” un viitor candidat al Forumului pentru alegerile din 2028.
Alexandru Găvozdea rămâne surpriza alegerilor de la Sibiu. Cu o campanie pozitivă, curată, arhitectul sibian s-a transformat într-un candidat de luat în seamă peste patru ani.
Era de așteptat ca AUR să aibă aderență la aceste alegeri, dar rezultatele obținute la Sibiu vor menține organizația populistă într-o permanentă umbră a opoziției, din care este de așteptat să facă ceea ce au făcut și până acum – scandal gol. Un semn de sănătoasă gândire la sibieni este și faptul că formațiuni precum cea a Șoșoacăi au rămas sub pragul electoral.
Concluziile finale ale alegerilor locale sunt încă la dospit în așteptarea rezultatelor oficiale finale, deoarece mai sunt multe de învățat și analizat din modul în care au votat sibienii din întreg județul. Din primele impresii, însă, sibienii cam înțeleg cum stă treaba cu democrația și asumarea acesteia.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: cine pierdut castigat alegeril , cine a castigat , cine a pierdut , rezultate alegeri locale , alegeri sibiu
Vizualizari: 26775
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
D
Acum 1 oră
Ivan
Acum 2 ore
Oligofrenii
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Felicitari tuturor celor ce ati reusit sa le scoateti la Lumina!